U razgovoru za Radio Dalmaciju uoči sutrašnje sjednice Vlade u Splitu, predsjednik HDZ-a i Vlade RH Andrej Plenković najavio je da će ukupna vrijednost ugovora koji će se sutra potpisati i zaključaka koji će se donijeti o novim projektima u Splitsko-dalmatinskoj županiji (SDŽ) iznositi oko 2 milijarde kuna:

Sjajna poruka za Dalmaciju

- To će biti sjajna poruka za Dalmaciju prije još jedne, čvrsto sam uvjeren, rekordne turističke sezone. Drago mi je da se sjednica Vlade nakon 14 godina održava u Splitu.

Naglasivši da je jačanje prometne infrastrukture prioritet za daljnji razvoj Splita i SDŽ-a, izdvojio je da se pokreće uvrštavanje niza infrastrukturnih projekata (ulaz u Split, čvor Vučevica, tunel Kozjak, čvor na Državnu cestu 8 do Trajektne luke Split…) u strateške projekte na državnoj razini.

Čiovski most gotov tijekom srpnja!

Prenio je i da iz nadležnog Ministarstva mora, prometa i infrastrukture uvjeravaju da će Čiovski most biti dovršen već tijekom srpnja.

Nova multimodalna platforma splitske aglomeracije Solin-Stobreč-Dugi Rat-Omiš, koja će totalno promijeniti „prometno ozračje“, izgradnja intermodalnog čvora novog glavnog kolodvora Split Kopilica, rekonstrukcija ceste na Braču od Supetra preko Pučišća Povlja do Sumartina, dogradnja čvora Dugopolje na autocesti Zagreb-Split, istočno križanje na izlazu iz Makarske… to je tek dio projekata u SDŽ-u o kojima je za Radio Dalmaciju još govorio predsjednik Plenković.

Dovršetak Spaladium centra

Najavio je i skorašnje imenovanje radne skupine za dovršetak Spaladium centra:

- Znamo da ta predivna dvorana stoji bez izgrađenoga poslovnog dijela i mislim da će u kvalitetnom dijalogu Grada Splita i Vlade RH u predstojećem razdoblju biti riješen i taj problem.

Pelješki most - dodana vrijednost članstva u EU

Na kraju gostovanja, govorio je i o Pelješkom mostu, najvećem strateškom projektu ove financijske perspektive EU-a za Hrvatsku:

- Most će ostati trajni simbol naših prvih sedam godina članstva u Uniji jer smo za njegovu gradnju iz europskog proračuna dobili 357 milijuna eura bespovratnih sredstava. To je najveća dodana vrijednost našeg članstva u EU-u. I svi oni koji dovode u pitanje naše članstvo moraju se zapitati tko bi nam dao tih 357 milijuna eura. Osim toga, u ovoj lijepoj priči otvaramo i novu stranicu gospodarske suradnje s Kinom.

IZ OTOČCA: PROGNOZE EUROPSKE KOMISIJE SU POTICAJNE!

U Otočcu, gdje je sudjelovao na svečanoj sjednici Skupštine Hrvatske vatrogasne zajednice prije dolaska u Split, predsjednik Plenković je na upit novinara komentirao prognoze Europske komisije da će hrvatsko gospodarstvo rasti u ovoj godini 2,8 posto, pri čemu će mu podršku pružiti rast zaposlenosti, osobne potrošnje i investicija:

https://vlada.gov.hr/vijesti/predsjednik-vlade-vatrogascima-postujemo-vasu-profesionalnost-i-pozrtvovnost-vas-human-i-zahtjevan-poziv/23800

- Dobro je da se europske procjene podudaraju s našim prognozama. I sami svjedočite da i EK vidi da smo napravili značajne iskorake kada je riječ o fiskalnoj disciplini i o kontinuitetu rasta. Čak su i optimističniji od nas po pitanju brzine smanjivanja javnog duga, što je uvjet za uvođenje eura, jedan od naših strateških ciljeva.

Proračunski višak & smanjenje javnog duga

EK također procjenjuje da će i u ovoj godini, kao i lani, Hrvatska zabilježiti višak opće države, i to u visini od 0,7 posto BDP-a. To bi trebalo voditi daljnjem smanjivanju udjela javnog duga u BDP-u - nakon pada lani na 78 posto BDP-a, u ovoj na 73,7 posto, a u 2019. na 69,7 posto.

- Njihove su prognoze poticajne. Na Agrokor smo reagirali odvažno i pravodobno te vjerujem da ćemo proces dovršiti u zakonskom roku. Očekujemo i nastavak povećanja zaposlenosti i smanjivanja nezaposlenosti, kao i još bolu apsorpciju EU sredstava. Sve će to biti poticaj za Vladu da stvorimo pozitivno poslovno okruženje za daljnji rast, proizvodnju i izvoz.