(VIDEO) U Banskim dvorima održana je 66. sjednica Vlade Republike Hrvatske. Na dnevnom je redu, između ostalog, bio prijedlog izmjena i dopuna Zakona o posebnom porezu na motorna vozila.

Predsjednik Vlade RH i HDZ-a mr. sc. Andrej Plenković u uvodnom je dijelu sjednice komentirao prošlotjedne neuspješne inicijative dijela oporbe, refinanciranje duga cestovnog sektora, obilježavanje Dana sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje…

„Kreativna“ i bespredmetna oporba

Na samom početku uvodnog obraćanja, predsjednik Plenković se osvrnuo na (još dvije) neuspješne inicijative dijela oporbe - pokušaj izglasavanja nepovjerenja ministrici Nadi Murganić, a potom cijeloj Vladi RH. Zahvalio je parlamentarnoj većini na 78 glasova i sadržajnoj raspravi.

http://www.hdz.hr/vijest/iz-sabora/novi-sdp-ov-poraz-prikupili-su-samo-59-glasova-za-vladin-opoziv-nastavljamo-s

- Potvrdilo se da su i jedna i druga inicijativa, kako sam i najavio, bile osuđene na propast. Ali, eto, ako je to jedini instrument koji u svojoj „kreativnosti“ koristi oporba, onda moramo hrvatskoj javnosti i Saboru priuštiti (i) takvu vrstu rasprave. Naša je očitovanje otklonilo sve zaista nerazmjerne zahtjeve oporbe u inicijativi za nepovjerenjem ministrici Nadi Murganić. To se potvrdilo i u saborskoj raspravi. Po mom dubokom uvjerenju, ta inicijativa bila je potpuno bespotrebna i pretjerana.

http://www.hdz.hr/vijest/nacionalne/video-vlada-oporba-40-neka-pitaju-radnike-agrokora-opg-ove-i-dobavljace-koliki-smo

Čvrsti i konzistentni argumenti Vlade RH

Vezano za inicijativu o izglasavanju nepovjerenja samoj Vladi, predsjednik Plenković istaknuo je da je dokument usvojen na prošloj sjednici Vlade RH vrlo temeljito elaborirao sve argumente i odgovore.

http://www.hdz.hr/vijest/nacionalne/video-otklonit-cemo-neutemeljene-teze-oporbe-i-nastaviti-s-gospodarskim-rastom

- Pojašnjeni su, još jednom, razlozi i okolnosti donošenja Zakona o izvanrednoj upravi, ali i cijeli proces koji vodi restrukturiranju Agrokora i nagodbi. U raspravi se pokazalo da su naši argumenti čvrsti, postojani i konzistentni - za razliku od onih aktera koji svakodnevno mijenjaju ploču. Naši su argumenti od prvog dana usmjereni na opći javni interes, stabilnost hrvatskog gospodarstva, stabilnost financija, na očuvanje radnih mjesta i dugoročno održanje poslovanja.

http://www.hdz.hr/vijest/nacionalne/isprazne-oporbene-inicijative-nece-nas-omesti-da-nastavimo-stititi-radna-mjesta-i

Odgovornost prema ugledu i rejtingu Hrvatske

Dodao je da je važno da hrvatska javnost zna zašto je odlučeno da saborska rasprava bude u petak.

- Za razliku od onih koji lakonski posežu za instrumentima kao što je inicijativa za izglasavanje nepovjerenja, mi, kao ozbiljna Vlada i ozbiljna parlamentarna većina, vodimo računa o međunarodnom ugledu zemlje. O onome, dakle, što promatrači bilježe o našoj unutarnjopolitičkoj situaciji te kako se sve to reflektira na međunarodni rejting Hrvatske u ekonomskim i financijskim krugovima.

http://www.hdz.hr/vijest/nacionalne/oporba-svoju-potkapacitiranost-nadoknaduje-agresivnoscu-i-niskim-strastima-cime-si

Refinanciranje duga cestovnog sektora

Ovog tjedna - nastavio je Plenković - ministar financija dr. sc. Zdravko Marić na europskoj razini vodi razgovore s investitorima.

- U suradnji s Ministarstvom mora, prometa i infrastruktura razgovara se o refinanciranju duga u cestovnom sektoru. Kao što znate, taj dug iznosi oko pet milijardi eura. U Londonu se razgovara s investitorima kako bi se produljila ročnost i snizile kamate. Kada se razgovara s investitorima, prvo što oni pitaju je kakva je situacija u zemlji: je li stabilna, je li Vlada pouzdana, je li smjer ekonomske politike i fiskalne konsolidacije onakav kakvim ga vidi Europska komisija. Te okolnosti često nisu vidljive na prvi pogled, ali su puno važnije od neuspjelih inicijativa kojima smo svjedočili. Vjerujem da će rezultati razgovora koje vodi ministar Marić rezultirati kvalitetnim refinanciranjem tog duga i nastavkom konsolidacije cestovnog sektora. Svakako, bez posezanja za „čuvenom“ monetizacijom koju su prije nekoliko godina nudili ovi isti koji su prošlog tjedna imali „inicijative“.

Pronatalitetne mjere

Vezano za sjednicu Vijeća za demografsku revitalizaciju RH, predsjednik Plenković zahvalio je ministrici Murganić i njezinim suradnicima.

- Otkako je naša Vlada preuzela odgovornost, usvojili smo set pronatalitetnih mjera. I sama je porezna reforma u svojoj srži imala niz aspekata usmjerenih na demografska pitanja. Podigli smo roditeljske i rodiljne naknade, subvencioniramo stambeno kreditiranje mladih obitelji. Na nedavnoj sjednici Vijeća za demografsku revitalizaciju predstavili smo mjeru zahvaljujući kojoj će oko 100.000 obitelji imati veći dječji doplatak nego dosad. Razrađujemo i modele pronatalitetnog dodatka, kojim bi se obuhvatilo još 55.000 obitelji. Riječ je o otprilike 440 milijuna kuna dodatnih sredstava. S tom mjerom bi se išlo u idućoj godini. Također, fleksibilizirat će se rad dječjih vrtića i investirati u njihovu obnovu ili izgradnju. Kad se sve to stavi u paket, onda se vidi koherentnost našeg djelovanja radi rješavanja jednog od ključnih društvenih pitanja.

http://www.hdz.hr/vijest/nacionalne/za-demografsku-revitalizaciju-u-2018-skoro-milijardu-kuna-djecji-doplatak-za-oko

Dijalog sa socijalnim partnerima

Predsjednik Plenković zahvalio je ministru Marku Paviću na kontinuiranom radu sa socijalnim partnerima, osobito sa sindikatima i poslodavcima.

- Održali smo sadržajan sastanak s Gospodarsko-socijalnim vijećem. Dotaknuli smo sva ključna pitanja, osvrnuli se na socijalni summit u Göteborgu na kojem ću sutra sudjelovati. Dogovorili smo da će naši susreti biti redoviti - u cilju rekapitulacije i partnerskog rješavanja otvorenih pitanja.

https://vlada.gov.hr/vijesti/sastanak-sa-clanovima-gospodarsko-socijalnoga-vijeca-korak-naprijed-u-jacanju-socijalnog-dijaloga/22827

Nagrade uspješnim poduzetnicima

Čestitao je još jednom svim dobitnicima Zlatne kune, godišnje nagrade Hrvatske gospodarske komore.

- Poduzetnici su dobili nagrade za svoju radišnost, kreativnost, orijentiranost izvozu i konkurentnosti. Dobro je da smo zajednički svjedočili mnogim uspješnim pričama.

https://vlada.gov.hr/vijesti/predsjednik-vlade-plenkovic-na-dodjeli-nagrade-zlatna-kuna-hrvatske-gospodarske-komore-22823/22823

Suočavanje s prošlosti

Izdvojio je i da je nastavljen rad Vijeća za suočavanje s posljedicama nedemokratskih režima.

- Održane je 5. sjednica. Približavamo se završetku izrade cjelovitog dokumenta kojim ćemo se odrediti prema svim totalitarnim sustavima iz turbulentnoga 20. stoljeća i njihovom naslijeđu.

https://vlada.gov.hr/vijesti/predsjednik-vlade-plenkovic-na-5-sjednici-vijeca-za-suocavanje-s-posljedicama-vladavine-nedemokratskih-rezima-22800/22800

Dan sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje

Istaknuo je da je danas peta obljetnica oslobađanja hrvatskih generala i njihovog povratka u Domovinu te najavio dostojanstveno obilježavanje Dana sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje.

- Bit ćemo u subotu u Vukovaru, a potpredsjednik Vlade i dvojica ministara u Škabrnji. Zahvaljujem, još jednom, hrvatskim braniteljima i našim generalima na svemu što su dali za Domovinu.

Žalac s Cretu o potporama Vukovaru                     

Rekao je i da je ministrica Gabrijela Žalac s povjerenicom Europskom komisije Corinom Cretu razgovarala o novome zakonskom prijedlogu za Vukovar, kako bi s obzirom na svoje teško stradanje Grad Heroj mogao dobivati državne potpore koje nisu predviđene pravnom stečevinom EU.

- Ministrica Žalac je postigla visoki stupanj razumijevanja za posebnost Vukovara. Ohrabrujući su razgovori koje je vodila i o „Projektu Slavonija“. Najavljujem iduću sjednicu Savjeta - koja će biti u utorak u Slavonskom Brodu.

https://vlada.gov.hr/vijesti/ministrica-zalac-vlada-cini-sve-za-vukovar-vise-nego-ikada-prije/22842

Strateški projekti

Zaključno, predsjednik Plenković je kazao da Vlada RH nastavlja odgovorno raditi na svim strateškim projektima koji su bitni za hrvatsku budućnost.

- To radimo kombinirajući ključne dijelove našeg programa - gospodarski rast i razvoj te društvenu solidarnost. To je cilj - na njemu ćemo vrlo čvrsto ustrajati!