(VIDEO) U Banskim dvorima održana je 64. sjednica Vlade Republike Hrvatske. Predsjednik Vlade RH i HDZ-a mr. sc. Andrej Plenković u uvodnom se dijelu sjednice osvrnuo na Strategiju uvođenja eura u RH, rekordnu turističku sezonu, susret s državnim tajnikom Svete Stolice kardinalom Parolinom...

Uvođenje eura

Predsjednik Plenković započeo je izlaganje osvrtom na konferenciju Vlade i HNB-a na kojoj je predstavljen prijedlog Strategije uvođenja eura u RH.

- Želim zahvaliti stručnjacima iz HNB-a, Ministarstva financija, Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta te svima koji su pridonijeli izradi Strategije. Na konferenciji smo lansirali i javnu raspravu o ovoj važnoj temi. Hrvatska je već prihvatila i pravnu i političku obvezu uvođenja eura. U ugovoru o pristupanju nije precizirano kada će se to dogoditi, a to najviše ovisi o ispunjavanju kriterija. Želimo da u otvorenoj i uključivoj stručnoj, javnoj i političkoj raspravi razmotrimo sve aspekte koristi uvođenja eura i otklonimo mitove o negativnim stranama. Ovo je jedan od dva krovna europska procesa koja vodimo. Drugi je pristupanje Schengenu, u kojem smo već napravili izuzetno velike korake. Želim da ta dva procesa potvrde da Hrvatska želi biti među ključnim članicama EU - koje teže daljnjoj integraciji i jačanju europskog projekta.

http://www.hdz.hr/vijest/nacionalne/uvodenje-eura-zamasnjak-rasta-boljeg-poslovanja-vece-zaposlenosti-i-viseg

Više od 100 milijuna noćenja!

Komentirao je i povijesne turističke brojke koje su javnosti predočene na nedavnim Danima hrvatskog turizma u Malom Lošinju.

- Čestitam ministru turizma na izvanrednim rezultatima ove turističke sezone. Ovog vikenda smo svjedočili i brojci od više od 100 milijuna noćenja u RH. To je apsolutni rekord od hrvatske samostalnosti, a i otprije. Drago mi je i da se ulaganja u hrvatski turizam iduće godine procjenjuju u iznosu od gotovo milijardu eura.

http://www.hdz.hr/vijest/nacionalne/rekordna-turisticka-sezona-sa-100-milijuna-nocenja-17-milijuna-gostiju-i-800

Posjet kardinala Parolina

Plenković je istaknuo da je susret s državnim tajnikom Svete Stolice kardinalom Pietrom Parolinom bio izuzetno važan i pozitivan za odnose s Vatikanom.

- Mislim da je to bio jako dobar posjet. Sadržaj razgovora i ozračje još su jedan doprinos jačanju odnosa između Hrvatske i Vatikana. Posjet je u svim aspektima bio izvrsno organiziran. Vjerujem da smo dodatno ojačali odnose između dviju zemalja.

http://www.hdz.hr/vijest/nacionalne/o-tradicionalno-bliskim-odnosima-sa-svetom-stolicom-kanonizaciji-kardinala

Zahvala pilotima i MORH-u

Zahvalio je Ministarstvu obrane i pilotima koji su pomagali u gašenju velikih požara u sjevernoj Italiji.

- Ministrica obrane Italije službeno je zahvalila Republici Hrvatskoj na slanju kanadera. I tu smo iskazali solidarnost u pomoći susjednim zemljama kada je to potrebno.

https://vlada.gov.hr/vijesti/talijanska-ministrica-obrane-zahvalila-hrvatskoj-na-slanju-kanadera/22747

Kontinuirani gospodarski rast

Na kraju, Plenković je govorio o okvirima u kojima se kreće politika Vlade vezana za proračun.

- Naš okvir makroekonomske politike temeljen je na gospodarskom rastu, izvozu roba i usluga, osobnoj potrošnji te investicijama uz kvalitetniju apsorpciju EU sredstava. Želimo da u nadolazećem srednjoročnom razdoblju makroekonomska politika bude usmjerena na iskorištavanje svih pozitivnih impulsa iz međunarodnog i domaćeg okružja te da nastavimo sa stabilnim, kontinuiranim gospodarskim rastom. U 2018. očekuje se realan rast BDP-a od 2,9 posto, u 2019. od 2,6 posto, a u 2020. od 2,5.

2020. planiramo proračunski višak!

Svjedočimo pozitivnim efektima naše sveobuhvatne porezne reforme - dodao je predsjednik Vlade RH i HDZ-a.

- Vodit ćemo se i dalje pametnom fiskalnom konsolidacijom i razvojnim mjerama, adekvatnom skrbi za sve slojeve stanovništva - za umirovljenike, branitelje i zaposlenike, jačanjem demografske održivosti... Očekujemo da će manjak proračuna za 2018. biti na razini 0,5 posto BDP-a, u 2019. očekujemo uravnoteženje proračuna i, u konačnici, 2020. planiramo proračunski višak od 0,8 posto BDP-a.

Ubrzano smanjivanje udjela javnog duga

Naravno, nakon što smo već izašli iz Procedure prekomjernog proračunskog manjka, nastavit ćemo sa smanjivanjem udjela javnog duga u BDP-u, dvostruko bržim od prosjeka EU! - zaključio je Plenković.

- U 2018. naša je ambicija da to bude 76,6 posto BDP-a, u 2019. 73,4 posto, a u 2020. 69,5 posto BDP-a. Dakle, to su okviri u kojima se kreće naša politika fiskalne discipline, održivosti i vrlo racionalnog pristupa javnim financijama. Već na kraju ove godine udjel javnog duga mogao bi biti 79,8 posto BDP-a. Dakle, ispod 80 posto! To bi bio i simbolički izrazito važan signal. Vjerujem da će ovakvu odgovornu fiskalnu i makroekonomsku politiku prepoznati svi oni koji nas promatraju kako se snalazimo u okviru Europskog semestra.

http://www.hdz.hr/vijest/nacionalne/cinjenica-da-smo-po-padu-javnog-duga-vodeci-u-eu-potvrduje-da-odgovorno-upravljamo