(VIDEO & PHOTO) U povodu 96. godišnjice rođenja prvoga hrvatskog predsjednika - utemeljitelja HDZ-a i suvremene Hrvatske, Zajednica utemeljitelja HDZ-a „Dr. Franjo Tuđman“ i Zaklada hrvatskoga državnog zavjeta danas su organizirale svečanu akademiju na Medvedgradu.  

http://www.hdz.hr/vijest/nacionalne/dr-franjo-tudman-96-godisnjica-rodenja-utemeljitelja-hdz-i-suvremene-hrvatske

Prije toga, predsjednik HDZ-a i Vlade RH Andrej Plenković položio je vijence i zapalio svijeće na Tuđmanovu grobu na Mirogoju i na Oltaru domovine.

Plenković: Vodit ćemo politiku na dobrobit svih hrvatskih ljudi!

Na svečanoj akademiji, Plenković je u svom govoru istaknuo da je prvi predsjednik dr. Franjo Tuđman, u vremenima tektonskih promjena na europskom kontinentu, iskoristio priliku za stvaranje moderne, demokratske i neovisne Hrvatske.

- Izuzetno mi je zadovoljstvo danas biti ovdje na Medvedgradu s brojnim članicama i članovima HDZ-a. Zahvaljujem našim utemeljiteljima na organizaciji ovoga prelijepog skupa, na kojem evociramo ključne trenutke Tuđmanove politike, odgovornosti, mudrosti, državničkog djelovanja te ostvarivanja svih temeljnih ciljeva koje je godinama sanjao i koje je uspio realizirati u vremenu tektonskih promjena na europskom kontinentu - stvorivši modernu, demokratsku i neovisnu Hrvatsku. Na tome smo mu trajno zahvalni. Nastojat ćemo, vodeći današnju politiku HDZ-a kao najjače i stožerne hrvatske stranke, pridonijeti kvalitetnijem životu svih hrvatskih ljudi, nastavku gospodarskog rasta, društvenoj solidarnosti i čvrstom pozicioniranju Hrvatske na europskoj karti u političkom, gospodarskom, energetskom, prometnom, turističkom i svakome drugom smislu.

Kapulica: HDZ je snažan i organiziran - jamac sigurnosti Hrvatske!

Predsjednik Zajednice utemeljitelja HDZ-a „Dr. Franjo Tuđman“ Mario Kapulica naglasio je da je prvi hrvatski predsjednik i utemeljitelj HDZ-a najzaslužniji za stvaranje hrvatske države, koja ima HDZ kao snažnu, organiziranu i sposobnu silu, koja je jamac da Hrvatska više nikad neće biti ugrožena.

- Ako je tijelo svake politike država, a duša svake politike nacija, onda je dr. Tuđman svojom pojavom i onim što je napravio hrvatskoj politici vratio i tijelo i dušu. Prepun iskustva, osnovao je HDZ i došao na čelo Hrvatske, za čiju se punu samostalnost tek trebalo izboriti. Zahvaljujući njemu i njegovom programu, ponovno smo postali jedinstveno nacionalno biće - svjesno sebe te svojih sposobnosti i mogućnosti. Tuđman je prije svega bio dobar čovjek. Krenuo je sam, a dovršetak svoga povijesnog pokreta dočekao uz potporu čitavoga hrvatskog naroda. Njegova Hrvatska je čvrsta i stabilna, a njegov HDZ i dalje stranka s kojom se može poistovjetiti većina hrvatskih ljudi.