U stanci Izbornog sabora Zajednice poduzetnika i obrtnika HDZ-a, predsjednik naše stranke i Vlade RH Andrej Plenković odgovarao je na pitanja mnogobrojnih okupljenih novinara: od stabilnosti koalicije s HNS-om, preko nagodbe u Agrokoru, do neistinitih interpretacija rasprave na jučerašnjem Predsjedništvu HDZ-a.

O NAGODBI U AGROKORU

Želim izraziti optimizam nakon zadnjih vijesti oko Agrokora te zahvaliti potpredsjednici Vlade dr. sc. Martini Dalić i izvanrednoj upravi koji su svojim angažmanom omogućili da dođemo do kraja vrlo kompleksnog i zahtjevnog procesa postizanja nagodbe. Optimističan sam - vjerujem da ćemo do 10. srpnja, nakon odluke Trgovačkog suda, okončati cijeli proces na najbolji mogući način - očuvavši poslovanje i tisuće radnih mjesta.

O RUSKOM ULASKU U AGROKOR

Što se tiče geostrateških elemenata, mi nikada kao Vlada nismo imali rezerve prema bilo kojem investitoru koji u Hrvatsku kani ulagati prema našim zakonima, propisima i standardima. Ne bih davao prostor teorijama zavjere, smatram da su svi davali novac Agrokoru iz poslovnog interesa, a ne zbog nečega drugog. Buduća vlasnička struktura, koja će imati i ruske i američke i europske i domaće vlasnike, u biti karakterizira globalno gospodarstvo. Bitne su ekonomska budućnost tvrtke i profitabilnost. Ne vidim nikakav strah, a banke će, vjerujem, u budućnosti tražiti izlaz iz vlasništva. Njima nije interes maloprodaja.

O KOALICIJI S HNS-om

Koalicija je stabilna, to ste već čuli i od g. Vrdoljaka. Naš je zajednički cilj i ambicija da obrazovna reforma bude uključiva, pluralna, sveobuhvatna - input moraju dati različiti društveni akteri, struka i različite političke stranke. Želimo ostvariti konsenzus kako bi hrvatska mladost imala budućnost i kvalitetno obrazovanje za tržište rada. Što se tiče voditelja Ekspertne radne skupine, pronaći ćemo rješenje s kojim će svi biti zadovoljni.

O KONVENCIJI & DIJALOGU S CRKVOM

S postupkom ratifikacije Konvencije išli smo u bit stvari. Želimo jaču zaštitu žena, a svjetonazorska smo pitanja adresirali s interpretativnom izjavom, koja je i tumač i vodič institucijama u provedbi Konvencije na nacionalnoj razini. Otklonjeni su strahovi, ako ih uopće ima. Povlačimo poteze iza kojih svi možemo sutra stati, a ne samo neki. To je sukus naših namjera. U konačnici, radi se o ispunjavanju predizbornog programa HDZ-a. Nema tu nikakve „promjene smjera“, takve tvrdnje su demagogija i manipulacija.

Uostalom, naše sestrinske stranke u Europskoj uniji, pa i HDZ BiH, konsenzusom su se dogovorili o ratifikaciji Konvencije - i u njihovim se zemljama ništa nije dogodilo od onog što se sada „najavljuje“ u Hrvatskoj. Mi Hrvatskoj biskupskoj konferenciji nudimo i dalje dijalog. Učinili smo sve da u tom dijalogu razjasnimo što je naša pozicija, što je bit tog dokumenta. Konvencija će se ratificirati, a provedbom ćemo dokazati da su svi oni koji imaju bojazni trebali imati povjerenja u vlast koja je dobila izbore.

O STIEROVIM „(ANTI)KLERIKALCIMA“

Mislim da su takve izjave nedopustive. Ako je Stier aludirao na bilo koga u stranci, onda se mora do kraja očitovati. Odbacujem aluzije i komentare koji su orkestrirani s određenih medijskih punktova. To nije ni moj stil ni stil Vlade ili HDZ-a.

O STIEROVOJ POZICIJI

Čitam brojne odjeke s Predsjedništva koji ne reflektiraju ono što se uistinu razgovaralo. U HDZ-u kakvog ja vodim njegujemo dijalog, a različita stajališta ne znače da će itko izaći iz stranke ili da će ga se izbaciti. Politički tajnik, međutim, jedan je od prvih suradnika predsjednika stranke i glavnog tajnika, stoga se od g. Stiera i očekuje da bude politički tajnik na tragu službene politike HDZ-a. I nije riječ samo o Konvenciji. Meni je žao da g. Stier, iz njemu poznatih razloga, nije ostao na važnoj funkciji potpredsjednika Vlade i ministra europskih i vanjskih poslova.