Predsjednik Vlade i HDZ-a Andrej Plenković - drugog dana radnog posjeta Narodnoj Republici Kini - sastao se u Pekingu s guvernerom Azijske infrastrukturne investicijske banke Jin Liqunom. Potom je otputovao u Hangzhou, gdje se sastao s Che Junom, čelnim čovjekom pokrajine Zhejiang, s kojom Hrvatska već ima dinamične odnose u pogledu gospodarske razmjene i trgovinske razmjene.

Osim kao industrijsko središte, Hangzhou je poznat i kao grad u kojem je boravio znameniti Marko Polo, koji ga je opisao kao „najveličanstveniji grad na svijetu“.

Veza između Hrvatske i provincije Zhejiang

- Nakon boravka u Pekingu, danas smo došli u Hangzhou, grad koji je poznat iz čuvene knjige Milijun putovanja Marka Pola i koji je, na neki način, prije puno stoljeća, uspostavio prvu vezu između Hrvatske i izrazito propulzivne i dinamične provincije Zhejiang - rekao je Plenković u izjavi nakon sastanka te dodao da je s Che Junom i ostalim dužnosnicima provincije Zhejiang razgovarao o daljnjem unaprjeđenju trgovinskih odnosa Hrvatske i Kine.

Ningbo - najveća luka na svijetu

Naglasio je da pola trgovinske razmjene s Kinom dolazi upravo iz ove provincije u kojoj se nalazi Ningbo, najveća luka na svijetu, koja već nekoliko godina surađuje s Rijekom, a izvrsna suradnja uspostavljena je i s Istarskom županijom te s gradom Splitom.

- Želimo dodatno zainteresirati kineske kompanije za investiranje u Hrvatsku. Ovdje je i sjedište Alibabe, jedne od najvažnijih globalnih kompanija. Sutra ćemo pak posjetiti jedan od najvećih mostova na svijetu, koji je izgradila ista kineska kompanija koja i za nas radi Pelješki most. Sve to dovoljno govori o tome koliko je ciljano odabran naš dolazak u Hangzhou.

Summit Kina+16 u Hrvatskoj 2019.

Plenković je izrazio zadovoljstvo što će se sljedeći sastanak na vrhu inicijative Kina+16 održati u Hrvatskoj 2019. godine.

- To je za nas prilika da ojačamo odnose s Kinom. Sljedeće godine naglasak će biti na bilateralnoj suradnji u kulturi i turizmu te na suradnju između malih i srednjih tvrtki koje su okosnica svakog gospodarstva.

Neograničeni potencijal suradnje

Che Jun je naglasio da Zheijang odlično surađuje s Hrvatskom te podsjetio da dvije zemlje povezuje i Marko Polo.

- Dvije zemlje veže veliko prijateljstvo, kako Kinu i Hrvatsku, tako i Zhejiang i Hrvatsku. U Hrvatskoj je rođen i Marko Polo, koji je upoznao Europljane s Hangzhouom. Potrebno je proširiti suradnju na drugim područjima, poput malog i srednjeg poduzetništva, trgovine, kulture, razmjene studenata i turizma. Postoji neograničeni potencijal za to.

Plenković je uoči sastanka s Che Junom obišao obalu Zapadnog jezera u Hangzhouu gdje se nalazi spomenik Marku Polu, a kasnije je nazočio spektakularnoj audio-vizualnoj predstavi koja se odvijala na samoj površini jezera.