Vijesti
5. 8. 2019.

Jandroković na proslavi Dana pobjede: Štujemo svoje svetinje i heroje, čuvamo svoj identitet i tradiciju te odbacujemo nasljeđe totalitarnih režima!

Nakon što je na spomenik Hrvatske pobjede „Oluja 95“ na središnjem kninskom trgu položio vijenac i zapalio svijeću u ime Republike Hrvatske zajedno s predsjednicom RH Kolindom Grabar-Kitarović, predsjednikom Vlade i HDZ-a Andrejem Plenković te predsjednicom Zajednice udruga nestalih i poginulih hrvatskih branitelja Ljiljanom Alvir, predsjednik Hrvatskog sabora (i glavni tajnik HDZ-a) Gordan Jandroković u svom je govoru istaknuo da danas s osjećajem zajedništva, ponosa i sreće slavimo cijeli Domovinski rat i povijesni uspjeh hrvatskog naroda - oslobađanje teritorija okupiranih od srpskog agresora.

Zauvijek porazili agresora

Jandroković je dodao da se danas ujedno prisjećamo i stoljetnih pretenzija hrvatskog naroda za neovisnošću:

- Prisjećamo se višetostoljetnog povijesnog puta koji je hrvatski narod s jakom nacionalnom sviješću i uz mnoge žrtve prešao od Zvonimirova grada do današnjeg hrvatskog Knina, gdje je agresija na Domovinu započela i gdje smo agresora zauvijek porazili.

Tuđmanova vjera u Hrvatsku i sebe

Predsjednik Sabora naglasio je da danas najveću čast iskazujemo upravo hrvatskim braniteljima koji su domoljubno, časno i požrtvovno stali u zaštitu svog naroda te podsjetio na riječi prvoga hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana, pod čijim vodstvom smo stvorili hrvatsku državu i pobijedili u Domovinskom ratu, koji je prigodom prve obljetnice VRO Oluja rekao:

- “Nema razloga da gubimo vjeru u sebe. Jer ako smo bili kadri ostvariti najveće stoljetne snove i ciljeve hrvatskog naroda o slobodi, o demokraciji, o mjestu Hrvatske pod suncem nebeskim, u svjetskom međunarodnom poretku, onda moramo imati vjere u sebe da ćemo znati riješiti i sve probleme koji stoje pred nama i da će biti Hrvatska, ta i takva Hrvatska - kakve nema ljepše pod suncem od istoka do zapada”.

Odbaciti nasljeđe totalitarnih režima

Poručio je i da je sudbina Hrvatske u rukama hrvatskog naroda te da budućnost ovisi samo o nama:

- Naša domovina mora biti zemlja koja čuva svoj identitet, tradiciju i temeljne vrijednosti na kojima je stvorena, koja štuje svoje svetinje i heroje, koja objektivno valorizira svoju povijest, i odbacuje nasljeđe totalitarnih režima koji su je unazađivali i tiranizirali. Pritom je Hrvatska zemlja koja poštuje svakog čovjeka pojedinca, koja osnažuje svoje institucije, vladavinu prava, koja gradi svoje gospodarstvo i brine o mladima, našim obiteljima, društvenoj solidarnosti i pravdi.

Stvaranje pozitivnih trendova i ozračja

Zaključio je da se svi zajedno moramo još snažnije angažirati kroz stvaranje pozitivnih trendova i ozračja za život i rad u Domovini, pritom vodeći računa o okolnostima u kojima živimo.

A A A