Vijesti
13. 8. 2019.

Varaždinska županija postala je veliko gradilište! U mandatu naše Vlade imamo milijardu i pol kuna investicija!

„Anđelko Stričak, ratnik i političar“ - pod tim je naslovom na portalu Muralist objavljen veliki intervju sa saborskim zastupnikom iz Varaždina. Kao pripadnik „Roda“, slavne postrojbe specijalne policije, prošao je bojišta od zapadne Slavonije preko Velebita do Konavala, a kao prvi čovjek županijskog HDZ-a vratio je varaždinski kraj našoj plavoj boji.

Gospodine Stričak, molim Vas, predstavite se našim čitateljima, odnosno javnosti.

Rođen sam 1973. u mjestu Čanjevo, Općina Visoko, tj. na lijepim, zelenim bregima podkalničkog prigorja. Završio sam srednju policijsku školu, a potom Ekonomski fakultet u Zagrebu. Oženjen i otac dvoje djece. Domovinski rat sam prošao kroz redove pričuvne, temeljne i na kraju specijalne policije „RODE“, ranjen, a potom umirovljen. Od političkih dužnosti obnašao sam: načelnik Općine Visoko tri mandata, vijećnik  Županije skupštine Varaždinske županije dva mandata, sada saborski zastupnik u drugom mandatu, naravno, sve to kao član HDZ-a. Predsjednik sam Županijske organizacije HDZ-a Varaždinske županije, u drugom mandatu.

Jeste li zadovoljni nedavno održanim izborima za Europski parlament?

Ako govorimo o rezultatima izbora na području Varaždinske županije, moram naglasiti da smo pobjedu odnijeli u 15 općina od 22 i u dva grada od šest. Da smo samo na svakom drugom biračkom mjestu dobili samo glas više, odnijeli bismo pobjedu i na županijskoj razini. Naravno, uvijek može bolje, što ćemo i dokazati na predstojećim izborima.

Koje je vaše stajalište o trenutnoj oporbi? Stalno vam pokušavaju rušiti pojedine ministre. Uporno traže raspisivanje prijevremenih izbora, a stvara se takav dojam u javnosti da i njima, a i vama odgovara ovakvo stanje koje je trenutno na političkoj sceni u Hrvatskoj.

Dobro ste primijetili - rad oporbe se svodi na prozivke i prijedloge za smjene ministara. Za te svoje prijedloge jedva prikupe dovoljno potpisa, u raspravi jedva da sudjeluje svaki njihov deseti zastupnik, a na glasovanje ih dođe pola. Sve to dovoljno govori o njihovoj ozbiljnosti, bolje reći, neozbiljnosti.

Između ostalog, kada pogledam najjaču oporbenu stranku na području Varaždinske županije - naravno, govorim o SDP-u - situacija je slična, ako ne i gora. U 30 godina hrvatske samostalnosti varaždinski SDP nije osmislio, proveo, realizirao u našoj županiji nijednu investiciju. Ipak, da ne ispadne da sam prekritičan, čestitam im na obnovi lifta u zgradi državne uprave, tkz. Vodotornju, što je svečano otvorila tadašnja ministrica Ingrid Antičević Marinović.

Kažite nam svoje stajalište o iseljavanju u zemlje zapadne Europe, a posebno o iseljavanju mladih.

Ulaskom Hrvatske u Europsku uniju to je bilo očekivano. Otvoreno je tržište rada, a svaki čovjek teži boljem standardu života kako sebi, tako i svojoj obitelji. Nakon početnog „ushićenja“, odlazak je u padu - što dokazuju statistički podaci iz 2018. godine. Iz njih je vidljivo da će ta godina najvjerojatnije ostati zapamćena kao godina u kojoj je konačno zaustavljen trend rasta broja iseljenih. Taj broj će se i dalje smanjivati, jer se naše gospodarstvo oporavlja, o čemu govore i ekonomski pokazatelji Vlade premijera Plenkovića. BDP 20. kvartal uzastopno raste, u prosjeku se dnevno otvori oko 105 novih radnih mjesta, javne financije su konsolidirane, odnosno 3. godinu za redom imamo suficit proračuna, 4. godinu za redom pada udio inozemnog duga u BDP-u i to sa 106.8% u 2014. na 75.4% u prošloj godini, prosječna mjesečna neto plaća porasla je za nešto više od 700 kn, bilježimo rast investicija od 11%, u prošloj godini povećala se bruto dobit tvrtki 14,3%. Iz proračuna EU povukli smo oko 15 milijardi kuna više nego što smo u nju uplatili, iskorištenost fondova EU sa svega 9% u 2014. digli na 70%, slijedi četvrti krug poreznog rasterećenja, nikad nisu bile niže kamate… Vjerujem da će sve to rezultirati većim povratkom iseljenih.

Vaše mišljenje o hrvatskim braniteljima. Kakav je njihov status u društvu, s obzirom na činjenicu kako je stvoren dojam o tome kako su privilegirani itd.

Problem je upravo u tome, kako ste sami naveli, u dojmu. Uvijek nastojim svugdje pa tako i u javnom prostoru raspravljati argumentima, brojkama i statističkim pokazateljima. Upravo u mandatu aktualnog ministra branitelja Tome Medveda prišlo se izradi cjelokupne studije, nazovimo to, stanja braniteljske populacije. Studija je predstavljena u lipnju 2017. pod nazivom: Demografska i socioekonomska obilježja hrvatskih branitelja. Iz nje je vidljivo da branitelji nisu u nikakvom privilegiranom položaju.

Kada govorimo o stradalnicima Domovinskog rata, odnosno hrvatskim ratnim vojnim invalidima, svima koji smatraju da su privilegirani postaviti ću samo jedno pitanje: Je li itko od tih kritičara spreman primiti tu mirovinu zajedno s invaliditetom, brojnim bolestima kao posljedicom rata ili sjesti u njihova invalidska kolica?

Vi ste također bili hrvatski branitelj. Recite nam od kad ste sudionik rata i do kada ste bili u policijskoj odori?

Od navršene punoljetnosti pa do ranjavanja tj. od 1991. do 1995. godine. Prošao sam ratišta zapadne Slavonije, Velebita, Like, Dalmacije, Konavala…

Recite nam razlog zbog kojeg građani sjevera daju malu potporu HDZ-u?

S ovom Vašom tezom ne bih se složio, jer izborni rezultati govore sasvim suprotno. Recimo, na području Varaždinske županije od 28 jedinica lokalne samouprave, dužnosnici HDZ-a ih vode 11, HNS-a 9, HSS-a  tri, SDP-a dva, HSLS-a jednu te nestranački kandidati dvije. Također, u Županijskog skupštini Varaždinske županije naš Klub broji 13 vijećnika od 41. Kada zbrojimo sve vijećničke mandate na području Varaždinske županije, svaki treći pripada HDZ-u. Također napominjem da predsjednik Županijske skupštine Alen Runac dolazi iz naših redova, kao i četiri predsjednika gradskih vijeća od šest te 11 općinskih od 22. Tako da mogu zaključiti da je na području Varaždinske županije HDZ najjača politička opcija.

Kojim razlozima pripisujete taj uspjeh HDZ-a u Varaždinskoj županiji?

Na samom početku zastupničkog mandata često sam isticao da je sve mjerljivo, pa i rezultati rada u politici. Sukladno tome, naš je fokus bio na projektima i investicijama. Jedino oni mogu dovesti do što kvalitetnijeg života naših sugrađana. Zbog toga smo si zacrtali da ćemo u mandatu Vlade premijera Plenkovića na područje Varaždinske županije dovesti minimalno milijardu kuna investicija. Danas, tri godine poslije, mogu zaključiti da smo u tome uspjeli, da je područje naše županije jedno veliko gradilište te da nema općine, ni grada, bez obzira na politički predznak, da nemaju investicija u vrijednosti četiri do pet svoja izvorna proračuna. Trenutačno se na području županije provode ili su u visokom stupnju pripreme investicije vrijedne milijardu i pol kuna.

Vi ste i član Povjerenstva za nabavu borbenih zrakoplova. Kako ide nabava?

Proces nabave ide svojim tijekom i siguran sam da ćemo ih nabaviti. RH je međunarodno priznata država i dužna je štititi svoj zračni prostor. To može na dva načina; prvi je da ga štiti vlastitim snagama, a drugi da po uzoru npr. na Slovence plaća zaštitu svog zračnog prostora nekom od susjeda. Zalažem se da svoj zračni prostor štitimo vlastitim snagama te da poduzmemo sve da što prije kupimo neophodne borbene zrakoplove za to.

U braniteljskim i vojnim krugovima vrti se priča da ste upravo Vi najzaslužniji za povratak vojske, bojne Puma u Varaždin?

Njihov povratak me zaista raduje i to je zasluga aktualne Vlade predvođene HDZ-om. Kao potpredsjednik saborskog Odbora za obranu bio sam upućen u sve te aktivnosti, a kao lokalpatriot pomogao sam koliko je bilo u mojoj moći. Za povratak su, međutim, ipak najzaslužniji premijer Plenković, ministar obrane Krstičević i državni tajnik Jakop.

Cijeli intervju, s obiljem fotografija iz privatne arhive Anđelka Stričaka, možete pročitati na donjem linku:

INTERVJU: Anđelko Stričak, ratnik i političar

A A A