Vijesti
19. 8. 2019.

Bernardić se opet blamira - Ne zna da postoji Strategija razvoja hrvatskog turizma!

Predsjednik SDP-a i jučer je „briljirao“ neznalačkim lupetanjima premda svi pokazatelji potvrđuju da imamo još jednu uspješnu, rekordnu turističku godinu. Ministar turizma Gari Cappelli odmah ga je efektno poklopio: „Bernardić po svemu sudeći rijetko dolazi u Sabor pa očito ne zna da je u njemu donijeta Strategija. A 'ne zna' ni da ove godine imamo skoro 4% više dolazaka nego lani, a u posezoni će porast biti i veći. To dovoljno govori koliko su njegove najave o 'kataklizmi' bile neosnovane“.

„U Barbanu je bio i neizostavni predsjednik SDP-a Davor Bernardić koji po cijeloj Hrvatskoj prati premijera, a sve kako bi već po ustaljenom pravilu napao Vladu i, prigodno, ponekog ministra. Ovog puta, na udaru se našao ministar turizma Gari Cappelli kojem je Bernardić poručio: 'Ministre, vi nemate nikakvu strategiju turizma'. Cappelli je za naš list, odmah i na licu mjesta, odlučio uzvratiti Bernardiću, ali i izaći s novim podacima o ovogodišnjim turističkim ostvarenjima“ - tako u današnjem Glasu Istre započinje članak o novom izljevu Bernardićevih kritikantskih podmetanja i ispraznih frazetina.

Prenosimo ključne poruke iz odgovora ministra turizma i člana Središnjeg odbora HDZ-a Garija Cappellija:

NE ZNA ZA STRATEGIJU

Treba se podsjetiti da je Strategija razvoja hrvatskog turizma napravljena do 2020. godine i još uvijek vrijedi. Šef SDP-a Bernardić po svemu sudeći rijetko dolazi u Sabor pa očito ne zna što se u njemu izglasa, a između ostalog, to je bila i sama Strategija. Nova Strategija razvoja hrvatskog turizma za razdoblje od sedam do deset godina bit će donijeta i predstavljena 2020. - za vrijeme hrvatskog predsjedanja Europskom unijom.

JEDINA ZEMLJA NA SVIJETU

Hrvatska je došla do nekoga svog maksimuma od 20 milijuna dolazaka, upravo kako je Strategija i predvidjela, i toga moramo biti svjesni. Hrvatska više ne može i ne bi mogla istrpjeti veća povećanja broja gostiju. Uostalom, mi smo jedna od rijetkih, ako ne i jedina zemlja na svijetu koja ima omjer svog stanovništva i dolazaka turista 4 naspram 20 milijuna, dok Španjolska s 45 milijuna stanovnika ima 80 milijuna dolazaka. S ovom infrastrukturom, ovo što postižemo je maksimum.

NAGLASAK NA CJELOGODIŠNJEM TURIZMU

Prepoznatljiva smo turistička destinacija i zato se nemojmo uspoređivati ni s Turskom ni s nekim drugim. Mi to nismo, imamo svoje specifičnosti, kao i svoju viziju, i ne može se očekivati da svake godine u glavnoj sezoni imamo pet ili deset posto više turista. Ove godine očekujemo rast od jedan do dva posto. Naglasak stavljamo na razvijanje pred i post sezone, na čemu ova Vlada i insistira.

NUŽNO PODIZANJE KVALITETE

Stalno govorim o podizanju kvalitete, možda sam nekome s time već i dosadan, no to je jedini način da popravimo svoj turistički proizvod. Tržište će nagraditi podizanje kvalitete, a ono što su neki radili ovog ljeta misleći da se u dva, tri ljetna mjeseca mogu obogatiti od turizma, to će im se osvetiti. Oni koji ulažu u turizam, imaju četiri ili pet zvjezdica, s kvalitetom, posebnim načinom pristupa turizmu i turistima, s vilama i bazenima, imaju odličnu popunjenost.

PORAST U ISTRI ….

U Istri je trenutačno 68 hotela s 4 zvjezdica s ukupno 23 tisuće ležajeva. Njihova popunjenost je, naspram istog razdoblja prošle godine, čak 17 posto veća, dok su istarski hoteli s 5 zvjezdica bolje popunjeni tri posto. Do 17. kolovoza ove godine u Istri je zabilježen rast od deset posto u dolascima gostiju i jedan posto u noćenjima.

…. I CIJELOJ HRVATSKOJ

Na razini države, dolasci su povećani za skoro četiri posto, a broj noćenja za jedan posto. To je u skladu s predviđanjima i s projekcijama koje je napravila Svjetska turistička organizacija za ovaj dio Mediterana. Ove brojke govore koliko su neke najave o kataklizmičkoj sezoni bile neosnovane.

Imamo 3.4% više turista nego lani - Nezadovoljni su jedino oni koji nisu dizali kvalitetu

A A A