Vijesti
22. 8. 2019.

Prioriteti - ulazak u Schengen i eurozonu, suzbijanje nezakonitih migracija & europska sredstva ZA demografsku revitalizaciju

U diplomatskim aktivnostima naglasak će se staviti na predsjedanje EU-om, ulazak u Schengen, ispunjavanje kriterija za euro, gospodarsko lobiranje i našu globalnu prepoznatljivost - poručio je predsjednik Vlade i HDZ-a Andrej Plenković na Konferenciji veleposlanika, generalnih konzula i vojnih izaslanika RH, održane u Zagrebu na temu snažnijeg međunarodnog pozicioniranja Hrvatske. 

- Drago mi je da smo u odnosu na prošlu godinu proširili diplomatsku mrežu, otvorili predstavništva u Azerbajdžanu, Kazahstanu i Južnoj Koreji, a namjeravamo i u Ujedinjenim Arapskim Emiratim. Proračun Ministarstva vanjskih i europskih poslova povećan je za 20 posto u mandatu ove Vlade - rekao je Plenković.

Neprijeporni ekonomski uspjesi

Istaknuo je da je Vlada, u ne baš jednostavnim uvjetima, osigurala političku stabilnost i parlamentarnu većinu kako bi ostvarivala ono za što je dobila povjerenje građana na izborima, a to su „gospodarski rast, smanjivanje polarizacije u hrvatskom društvu, hvatanje koraka s 4. industrijskom revolucijom, povećanje konkurentnosti i poboljšanje kvalitete života svih naših građana“:

- Od početka mandata ove Vlade, od 2016. do danas, bilježimo ukupni rast BDP-a 9.5%. Imamo i dva puta za redom suficit državnog proračuna, što nije uobičajena stvar, i to unatoč isplati državnih jamstava za Uljanik od 4.5 milijardi kuna. Istodobno RH ubrzano smanjuje javni dug, koji će biti na 68.5% do kraja mandata, što je 12 postotnih bodova manje nego 2016. godine. Također, prije dvije godine izašli smo iz procedure prekomjernog proračunskog manjka, više nema ni prekomjerne makroekonomske neravnoteže, a dvije od tri svjetske agencije vratile su nam investicijski kreditni rejting. Izvoz na europsko tržište je, od kada smo ušli u EU, porastao više od 50%.

Pada nezaposlenost, a rastu zaposlenost, plaće & mirovine

Naveo je da je u predizbornom programu Vlade bio cilj doći na 68 % zaposlenosti do kraja mandata, a sada smo već na - 66. Dodao je da su prosječne plaće narasle, kao i minimalna plaća te plaće državnih službenika:

- Radimo sve što možemo kako bismo rasterećivali naše građane i poduzetnike. Stoga moramo voditi računa o fiskalnoj održivosti.

Za HTV: Odgovornom ekonomskom politikom do rasta plaća, mirovina i dobrih gospodarskih pokazatelja

Što se tiče europskih fondova, u listopada 2016. startali smo s 9 % ugovorenih sredstava, a sada smo na čak 73 - naglasio je.

Najveći politički i diplomatski uspjesi

Što se tiče međunarodnih aktivnosti, predsjednik Plenković izdvojio je nekoliko važnih političkih događaja u zadnjih 12 mjeseci, poput predsjedanja Srednjeeuropskom inicijativom ili izbora Marije Pejčinović Burić za glavnu tajnicu Vijeća Europe:

- To je najveći politički i diplomatski uspjeh ikada za bilo kojeg hrvatskog dužnosnika u bilo kojoj međunarodnoj organizaciji.

Također, izdvojio je posjet kineskoga premijera Lija Keqianga i summit Kina+16 u Dubrovniku, koji je pokazao ne samo važnost odnosa s Kinom, već i naše relacije sa zemljama Srednje i Istočne Europe, kao i odlične odnose s Ursulom von der Leyer, novoizabranom predsjednicom Europske komisije.

RH uvrstila pitanje demografske revitalizacije

Za sve nas najvažnija tema bit će predsjedanje RH Europskom unijom - nastavio je - a prioriteti su razvrstani u četiri stupa, vezanih uz stratešku agendu usvojenu u lipnju u Europskom vijeću:

- Hrvatska je u taj dokument, prvi put, uvrstila pitanje demografske revitalizacije u cijeloj Europi. Pola članica Europske unije ima negativni prirodni prirast, kao i RH. To nije problem koji muči samo nas, želimo da europske politike, pa onda u konačnici i dio proračunskih sredstava, budu pomoć nacionalnim mjerama.

Veliko postignuće predsjednika Plenkovića: EU sredstva i za demografsku revitalizaciju!

Europa koja raste, povezuje & štiti

Navodeći „stupove“, rekao je da, kao prvu točku, želimo Europu koja raste i koja se razvija:

- Drugo, želimo Europu koja povezuje, treće je Europa koja štiti svoje građane u pogledu unutarnje sigurnosti, a tu su izazovi suzbijanja nezakonitih migracija, i četvrto, Europa koja je otvorena, asertivna prema susjedstvu, te ima globalnu ulogu i težinu.

Predsjednik Plenković je zaključio da su glavni prioriteti - uz pregovore o budućem financijskom okviru - pripreme za ulazak u Schengen, nastavak s pripremama za strategiju uvođenja eura i prepoznatljivost RH, u čemu je predsjednica Grabar-Kitarović sa svojom inicijativom o brendiranju napravila važan iskorak.

A A A