Vijesti
28. 8. 2019.

Očekujem da Pupovac pridonosi smanjivanju tenzija, a ne polarizaciji društva nedopustivim usporedbama s NDH

Krajnje su neprimjerene i nedopustive izjave Milorada Pupovca koje su upućivale na zaključak da je Hrvatska faktor nestabilnosti na području jugoistoka Europe i da se suvremenu Hrvatsku uspoređuje s režimom NDH. Takve teze apsolutno ne stoje - odlučno ih odbacujem! - poručio je predsjednik Andrej Plenković nakon sinoćnjeg sastanka užeg vodstva naše stranke u Središnjici HDZ-a, odbacivši teze da u RH vlada klima koja potiče nesnošljivost prema manjinama.

Potrebno je smanjivati tenzije

Od čelnika SDSS-a očekuje da ne pridonosi polarizaciji društva:

- Svatko tko je odgovoran u Hrvatskoj i obnaša ključne političke dužnosti, pogotovo kao dio parlamentarne većine, treba pridonositi i smanjivanju tenzija. Hoću da se obustavi ta negativna spirala koja je krenula proteklih dana. Moramo kao Vlada i najjača stranka u parlamentarnoj većini kazati dosta spirali mržnje.

Usporedba suvremene Hrvatske s NDH je neprimjerena i nedopustiva

Odbacujem teze o klimi koja potiče nesnošljivost

Predsjednik HDZ-a i Vlade RH ponovno je osudio prošlotjedne napade na pripadnike srpske nacionalne manjine i istaknuo da očekuje da će svi počinitelji biti otkriveni i procesuirani:

- Ova Vlada želi stvarati zemlju u kojoj se sve manjine osjećaju dobro i sigurno, uključujući i naše sugrađane koji su predstavnici srpske manjine. Odbacujem teze kojima se nastoji nametnuti predodžba da u Hrvatskoj vlada klima koja potiče nesnošljivost prema manjinama,  a najmanje to da su za nju odgovorne naša Vlada i politika. Sve što radimo u protekle tri godine išlo je za smanjivanjem tenzija i polarizacije u društvu, za uključivanjem manjina u parlamentarnu većinu, za dijalog, gradnju dobrosusjedskih odnosa. To je naša politika.

Nametnuta teza naše odgovornosti

Želja im je, kaže, da one političke stranke i akteri koji žive i pothranjuju polarizaciju budu vrlo jasno identificirane:

- To sigurno nisu ni HDZ ni ova Vlada. Ne prihvaćam nametnutu tezu naše odgovornosti za politiku onih kojima je to očito jedina tema, koji žele polarizaciju i konflikte. To nije naša politika, mi se s takvim strankama ne slažemo i, u krajnjoj liniji, one se kontinuirano u svojim aktivnostima bore upravo protiv nas. Protiv smo svake isključivosti.

Akti pojedinaca

Plenković je istaknuo  da se 2015./2016. dogodila polarizacija društva koja se svela na "ili mi ili oni" te da je on inzistirao da manjine i manjinski predstavnici budu dio parlamentarne većine:

- U čemu je problem da mi kao Vlada i HDZ kao najjača stranka ne pružimo ruku svim manjinama u Hrvatskoj? Odbacujem još jednom teze o klimi da smo mi odgovorni. Nismo, to su akti pojedinaca koji će za to u našem pravnom sustavu odgovarati.

Zaključio je da ima namjeru razgovarati s Miloradom Pupovcem. 

A A A