Vijesti
29. 8. 2019.

Naša odgovorna ekonomska politika daje konkretne rezultate!

Na početku 176. sjednice Vlade RH, predsjednik Andrej Plenković ponovno se osvrnuo na rast hrvatskog BDP-a već 20 kvartala zaredom, ali i na izjave Milorada Pupovca: „Nedopustivo je uspoređivati modernu Hrvatsku s NDH, svi moramo kreirati ozračje tolerancije, a ne konfliktnosti!“.

Individualna djela, a ne odraz klime

"Incidenti u Uzdolju, Đevrskama i Viškovu različitog su karaktera, no najvažnije jest da je policija reagirala brzo i da su pronađeni počinitelji", kazao je predsjednik Vlade RH i HDZ-a, poručivši da hrvatski sustav institucija funkcionira dobro te da je riječ o djelima individualnih osoba, a ne odraz bilo kakve politike ili klime u društvu. Dodao je da će za njih konkretne osobe koje su ih počinile i odgovarati u hrvatskom pravnom sustavu.

Naglasio je da ova Vlada i parlamentarna većina grade politiku uključivosti svih nacionalnih manjina u politički život, štite njihova prava i žele da se svi pripadnici nacionalnih manjina u RH osjećaju i dobro i sigurno.

Povjerenje, tolerancija, normalni odnosi

"I to je jedno od temeljnih načela naše politike od kojeg nećemo odstupiti. To je vrlo važno i da naši sugrađani, pripadnici manjina razumiju, da cijela hrvatska javnost razumije, a naravno i oni koji prate zbivanja u našoj zemlji", kazao je Plenković.

Stoga smo inzistirali, podsjetio je, da u parlamentarnoj većini budu svi pripadnici nacionalnih manjina koji su izabrani u Hrvatski sabor.

 "Osobno smatram da je to dobro, zdravo, korisno i učinkovito za ozračje u hrvatskom društvu, za uspostavljanje povjerenja, tolerancije, normalnih odnosa", poručio je.

Hrvatska - faktor stabilnosti

Odbacio je, još jednom, teze o Hrvatskoj kao faktoru nestabilnosti na prostoru jugoistoka Europe.

"Hrvatska je zemlja koja je riješila sve svoje temeljne nacionalne zadaće, od  neovisnosti, slobode, demokracije, jačanja institucija, do članstva u Sjevernoatlantskom savezu i Europskoj uniji te gradi društvo u kojem se svi trebaju dobro osjećati i imati zaštićena prava u potpunosti. To je Hrvatska 2019. Sigurno je faktor stabilnosti i pokretač država jugoistoka Europe i njihov zagovornik na putu prema Europskoj uniji, a ne faktor nestabilnosti", naglasio je Plenković.

Očekujem da Pupovac pridonosi smanjivanju tenzija, a ne polarizaciji društva nedopustivim usporedbama s NDH

Ugledna smo zemlja u međunarodnoj zajednici

Ocijenio je nedopustivim uspoređivati današnju Hrvatsku s NDH. Kazao je da je moderna i samostalna Hrvatska utemeljena na Domovinskom ratu i na demokratskim procesima 1990. godine.

Premijer je naglasio da je Hrvatska stasala zahvaljujući odvažnosti i hrabrosti hrvatskih branitelja i svih onih koji su dali živote za nju. "I to su temelji moderne Hrvatske. Ovo je zemlja koja je ugledna i u međunarodnoj zajednici. Mislim da naš međunarodni položaj nikada nije bio snažniji nego što je sada", rekao je Plenković.

Zaostala pitanja iz vremena velikosrpske agresije

Poručio je da se zajedno mora raditi na tolerantnijoj klimi u društvu. Dodao je da postoje političke opcije, snage i ljudi koji svoj politički život i jedini put opstanka vide u kreiranju napetosti, osobito između Hrvata i srpske manjine ili pak poentiranja odnosa između Hrvatske i Srbije. Istaknuo je, međutim, da to nije politika Vlade i HDZ-a, ali niti parlamentarne većine.

"Naša politika je izgradnja normalnih, kvalitetnih, dobrosusjedskih odnosa i rješavanje svih otvorenih pitanja, zaostalih pitanja iz vremena velikosrpske agresije Miloševićeva režima, ali rješavanje tih pitanja na civiliziran način, dijalogom, razgovorima i pregovorima", poručio je premijer.

Baština dr. Franje Tuđmana

Predsjednik Plenković naglasio je da je pitanje zaštite prava srpske manjine u Hrvatskoj uređeno po najvišim europskim standardima. "I mi ćemo ga njegovati, to je naša politička volja, ali i baština prvoga hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana", rekao je, ocijenivši važnim da svi u Hrvatskoj budu odgovorni i kreiraju ozračje koje je tolerantno, a ne konfliktno. Dodao je da takvo ozračje vrlo brzo, ako se tome ne stane na kraj, može biti spirala mržnje.

"Mi kažemo dosta spirali mržnje. Nema potrebe za tako nečim u Hrvatskoj 2019.", poručio je, upitavši koje to pitanje Vlada nije riješila, bilo da se odnosi na Hrvatsku kao državu ili na prava srpske manjine i drugih manjina u zemlji. U tom kontekstu podsjetio je i na Operativni program za manjine koji je dio aktivnosti Vlade. "Imamo redoviti dijalog, rješavamo sva otvorena pitanja, uvjereni da imamo političke i operativne snage, ali i proračunskih sredstava da ih rješavamo na najbolji mogući način", kazao je premijer.

Ozračje primjereno Hrvatskoj 21. stoljeća

Apelirao je na sve aktere u društvu da kreiraju ozračje koje je primjereno Hrvatskoj 21. stoljeća i koja će predsjedati Europskom unijom za nekoliko mjeseci.

Usporedba suvremene Hrvatske s NDH je neprimjerena i nedopustiva

"I važno je da svi politički akteri vode o tome računa i ne izgovaraju kvalifikacije koje pridonose polarizaciji, nego obrnuto, važno je da oble uglove koji se vrlo lako mogu izoštriti neopreznim i neprimjerenim izjavama. Svatko od nas u tom pogledu ima svoju zadaću, a posebno to očekujem od svih članica i članova Vlade pa i stranaka u parlamentarnoj većini", poručio je Plenković.

Rast gospodarstva 20. kvartal zaredom

Osvrnuo se i na rast hrvatskog BDP-a u drugom tromjesečju za 2,4 posto, naglasivši da je to potvrda da hrvatsko gospodarstvo raste već 20. kvartal zaredom. "Dakle, bilježimo kontinuirani rast i to je pozitivno i to je dobro", kazao je.

DOBRA VIJEST: Kontinuirani rast BDP-a, i to daleko iznad EU prosjeka!

Ocijenio je važnim podatak da je kumulativni rast u prvih šest mjeseci 3,1 posto, što je, rekao je,  potpuno u skladu s ljetnim projekcijama gospodarskog rasta koje je predstavila Europska komisija prije nekoliko tjedana, a čak i više od onoga što smo sami predvidjeli. "Vjerujem da će i treće tromjesečje biti pozitivno, s obzirom na sve indikatore koje imamo", kazao je Plenković.

Istaknuo je da je rast hrvatskog gospodarstva u drugom tromjesečju viši od prosjeka Europske unije od 1,3 posto i eurozone od 1,1 posto.

Porast investicija & izvoza

Iz podataka o BDP-u u drugom tromjesečju, izdvojio je i veliki porast bruto investicija u fiksni kapital, čak 8,2 posto.

"Rastao je i izvoz, ali s obzirom na dosta visoku bazu, nešto manje", kazao je predsjednik Plenković, naglasivši kako su potrebni veći napori za povećanje industrijske proizvodnje.

Doda je da je uočen je i vrlo visok rast uvoza, što je jedna od temeljnih razloga rasta od 2,4 posto, dodavši kako kod izvoza treba imati u vidu i činjenicu da su usporile ekonomije nekih naših vanjsko trgovinskih partnera. "No, to treba biti poticaj da nastavimo s politikom kakvu sada vodimo, koja je odgovorna i omogućit će daljnji gospodarskih rast", istaknuo je.

Rast plaća & proračunski višak

Podsjetio je pritom da je u mandatu ove Vlade prosječna plaća porasla za 800 kuna, da je prosječna plaća u gradu Zagrebu oko 1.000 eura, da su indeksacijom mirovine ukupno porasle za oko 12 posto, da je proračunskom disciplinom ostvaren proračunski višak, unatoč isplatama državnih jamstava za brodogradilište Uljanik te da je Ministarstvo financija ovaj tjedan po prvi put izdalo trezorske zapise od 32 milijuna eura uz negativnu kamatnu stopu od 0,05 posto.

"To je sve potvrda da je naš makroekonomski okvir dobar i povoljan, da moramo nastaviti s fiskalnom konsolidacijom, odgovornim raspolaganjem novcima poreznih obveznika i ulaganjem u rast i razvoj", naglasio je.

Franko Grgić - novi plivački dragulj

Podsjetio je i na ostale aktualne teme. U tom kontekstu spomenuo je sastanak sa svjetskim juniorskim prvakom i rekorderom na1500m slobodno Frankom Grgićem. Kazao je da je mladi športaš pravi plivački dragulj, iskazavši uvjerenje u nastavak dobre suradnje s Hrvatskim plivačkim savezom.

Izdvojio je i sastanak s predstavnicima Istarske županije i Opće bolnice Pula, rekavši da je dogovoren nastavak aktivnosti oko završetka financijske konstrukcije, za Opću bolnicu u Puli, koja je jedan veliki projekt za Istarsku županiju i grad Pulu. "Nadam se da ćemo okončanjem ovog projekta dići zdravstvenu zaštitu Istarske županije na najvišu razinu", najavio je.

Posjeti svim krajevima Lijepe Naše

Predsjednik Vlade RH i HDZ-a izvijestio je da je ovih dana u društvu ministara posjetio Osječko-baranjsku, Vukovarsko-srijemsku i Primorsko-goransku županiju. Izdvojio je otkrivanje spomenika u osječkom naselju Brijestu poginulom snimatelju Hrvatske televizije Žarku Kaiću.

Hrvatski novinari rame uz rame s braniteljima svjedočili istini o velikosrpskoj agresiji na Hrvatsku

U Županji je pak sudjelovao na obilježavanju Dana grada te je obišao tvornicu šećera Sladorane i tvornicu kombajna Same Deutz Fahr Žetelice.

Iz Županje: Kroz Projekt Slavonija i fiskalnu decentralizaciju Vlada sustavno radi na ravnomjernom razvoju Lijepe Naše

U Gorskom Kotaru posjetio je tvrtku Cedar koja se bavi drvnom industrijom, kazavši da je riječ o kompaniji koja je generator gospodarskog rasta i zapošljavanja.

Vladi je važan razvoj Gorskog Kotora, posebno ćemo skrbiti da sva područja Hrvatske imaju iste uvjete

Varaždinska županija & Kornati

Najavio je da će danas posjetiti Varaždinsku županiju, a potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova i predstojnik Ureda predsjednika Vlade Zvonimir Frka-Petešić bit će na 12. obljetnici obilježavanja kornatske tragedije.

Uoči obilježavanja Međunarodnog dana nestalih osoba u Vinkovcima, predsjednik Vlade i HDZ-a primio je članove Upravnog odbora Saveza udruga obitelji zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja na čelu s njihovom predsjednicom Ljiljanom Alvir.

Nikada nećemo prestati tražiti nestale u Domovinskom ratu - to je minimum onog što možemo učiniti za njihovu žrtvu!

A A A