Vijesti
30. 8. 2019.

Plenković & Čović: Euroatlantski put Bosne i Hercegovine & ravnopravnost hrvatskog naroda

RH će se i dalje snažno zauzimati za što brže priključivanje BiH Europskoj uniji i NATO-u, za što se konzistentno zauzimaju politički predstavnici Hrvata u BiH, kao i isticati nužnost poštivanja svih prava i interesa tri jednakopravna konstitutivna naroda.

Predsjednik Vlade i HDZ-a Andrej Plenković primio je zamjenika predsjedatelja Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH, predsjednika Hrvatskog narodnog sabora BiH i HDZ-a BiH Dragana Čovića. U cijelosti prenosimo priopćenje iz Banskih dvora:

Na sastanku su razmijenjena mišljenja o aktualnim temama, političkoj situaciji u BiH i Hrvatskoj, kao i o daljnjoj gospodarskoj suradnji između dvije zemlje.

Snažna opredijeljenost Hrvata putu u EU i NATO

Zamjenik predsjedatelja Doma naroda Čović naglasio je snažnu opredijeljenost dužnosnika HNS-a prema uključivanju BiH u Europsku uniju i NATO. Predstavnici hrvatskog naroda u BiH su na tom putu istinski predvodnici, što su dosljednim poštivanjem ovih vanjskopolitičkih ciljeva domovine BiH na primjerima i pokazali.

HDZ BiH: RH je najveći saveznik Bosne i Hercegovine, a Hrvati predvodnici njenog puta u EU i NATO

Čović je kazao i da je nužno što prije okončati proces formiranja vlasti na svim razinama uz dogovor i kompromis u pronalasku zajedničkog stava pri provedbi potpisanog sporazuma između HDZ-a BiH, SNSD-a i SDA kao izbornih pobjednika među svojim narodima.

ZA stabilnost, mir & napredak BiH

Predsjednik Plenković i ovom prilikom istaknuo je snažno zalaganje hrvatske Vlade za što brže priključivanje BiH Europskoj uniji i NATO-u. U tom kontekstu, rekao je i da su prepoznati konzistentni stavovi predstavnika hrvatskog naroda u BiH, koji snažno podupiru put BiH prema EU i NATO-u. Ocijenio je da su ti procesi nužni za stabilnost, mir te gospodarski i razvojni napredak BiH.

ZA stvarnu ravnopravnost Hrvata u BiH & pravedni izborni zakon

Zajednica ravnopravnih naroda

Poručio je da će Hrvatska kao članica EU i NATO-a biti i dalje snažan zagovornik takve politike i pomoći BiH na tom putu. Dodao je da je u BiH pri izradi zajedničkih politika važno poštivanje svih prava i interesa tri jednakopravna konstitutivna naroda.

BiH može funkcionirati samo kao zajednica triju ravnopravnih naroda

A A A