Vijesti
3. 9. 2019.

Zadovoljni dinamikom Projekta Slavonija, Baranja i Srijem: Već smo ugovorili 10.7 milijardi kuna!

Od 18. listopada 2016. do 23. kolovoza 2019. - u manje od tri godine - od ukupno 18.75 mlrd. kuna koje imamo na raspolaganju iz EU fondova za razvojno-socijalne projekte u pet slavonskih županija dosad smo ugovorili skoro 11 milijardi. Ili čak 57 posto! - otkrio je predsjednik Vlade i HDZ-a Andrej Plenković na 9. sjednici Savjeta za Slavoniju, Baranji i Srijem, koja se održala u Orahovici.

Konkretan novac, već isplaćen

- Mislim da je to jako dobar signal, kroz realizirane projekte dajemo doprinos demografskoj revitalizaciji Slavonije, rastu zaposlenosti te ulaganja u komunalnu i prometnu infrastrukturu, boljim zdravstvenim i socijalnim uslugama te većoj kvaliteti života - nastavio je Plenković u uvodnom obraćanju.

Istaknuo je očiti napredak od zadnje sjednice Savjeta u Novoj Gradiški, a i činjenicu da su dosad već isplaćene 4,11 milijarde kuna, što je oko 25 posto od ukupne alokacije:

- Nisu to brojke koje stoje negdje u zraku i tek trebaju doći, nego su ta sredstva, i to bespovratna, već isplaćena.

Članstvo u EU - razvojni zamašnjak

Od projekata je izdvojio Centar za kulturu zdravlja u dvorcu Janković u Cabuni (Općina Suhopolje), koji se financira s 48 milijuna kuna, izgradnju novog krila Opće bolnice Virovitica (50 mil.) te uređenje Turističko-rekreacijskog centra Jezero Hercegovac - Ružica Grad u Orahovici (70 mil.): 

- Naša je Vlada vrlo jasno stavila do znanja da želimo ravnomjerni regionalni razvoj Hrvatske, da je ovo trenutak u kojem, u okviru prve financijske perspektive EU, moramo učiniti maksimalni napor da čitava hrvatska javnost, svi naši sugrađani osjete taj razvojni zamašnjak koji nam pruža članstvo u EU.

EU sredstva ZA demografsku revitalizaciju

Podsjetio je da je, upravo na inicijativu RH, u Strateški program Europske unije za sljedećih pet godina uvrštena i demografska revitalizacija, za koju ćemo sada moći dobiti i europska sredstva!

- Jer, problem negativnog prirodnog priraštaja prisutan je ne samo u Hrvatskoj, nego i u većini, osobito manjih, europskih zemalja.

Otvaranje radnih mjesta pridonosi ostanku

„Želimo svim aktivnosti pridonijeti stvaranju novih radnih mjesta i ostanku naših ljudi u Slavoniji“ - naglasio je Plenković i, u tom kontekstu, izdvojio dvije prošlotjedne Vladine odluke: izdavanje dozvole za istraživanje ugljikovodika u zapadnoj Slavoniji - čime će se omogućiti razvoj tog područja, osobito ako se istraživanja pokažu uspješnima - te 20 milijuna kuna koji su izdvojeni za financiranje polica osiguranja za štetu nastalu od naleta vozila na divljač, a u planu je donošenje iste odluke i za štetu koju divljač napravi na usjevima:
 
- Naše aktivnosti u Slavoniji dio su širih napora Vlade u pogledu gospodarskog rasta. Činimo i učinit ćemo sve da nizom novih zakona i proračunskih mehanizama pomognemo ravnomjernom razvoju zemlje.
 
Nakon sjednice Savjeta, potpisano je 17 ugovora za realizaciju projekata u Slavoniji, Baranji i Srijemu, vrijednih 232 milijuna kuna. 

ANDROVIĆ: EU novcem gradimo čak 11 vrtića!

Izrazivši zadovoljstvo Projektom Slavonija, Baranja i Srijem, virovitičko-podravski župan Igor Andrović podsjetio je da su od zadnje sjednice Savjeta, među inim, završeni poduzetnički inkubatori u Slatini i Pitomači te sustav navodnjavanja Đolta, dok je u fazi izgradnje sustav navodnjavanja Novi Gradac -Detkovac, zahvaljujući kojem će biti navodnjeno novih tisuću hektara:

- Kroz EU mjere ruralnog razvoja započeli smo gradnju čak 11 vrtića u našim općinama i gradovima!

A A A