Vijesti
3. 9. 2019.

Želimo da se Virovitičko-podravska županija kvalitetno razvija, a Vlada će vam u tome biti partner!

Izražavam poštovanje spram postignuća koja kontinuirano ostvaruje Virovitičko-podravska županija na dobrobit svojih građana, vi ste pozitivan i poticajan primjer za mnoge krajeve Hrvatske - poručio je predsjednik Vlade i HDZ-a Andrej Plenković u Virovitici, na svečanoj sjednici Županijske skupštine u povodu Dana VPŽ-a.

Novi model suradnje

U svom obraćanju, podsjetio je da je u mandatu naše Vlade kreiran novi model suradnje s jedinicama lokalne samouprave, koji je dobro prihvaćen od župana i (grado)načelnika:

- Ta vrsta dijaloga i iskrenog partnerstva omogućila je da novac usmjeravamo upravo na prioritete vaših sredina. A i decentralizacijom smo puno učinili za ravnomjerni regionalni razvoj svih krajeva Lijepe naše.

Snažnija uloga županija

Kao primjer funkcionalne decentralizacije naveo je spajanje ureda državne uprave sa županijama, koje će biti dovršeno do kraja godine:

- Tada će se vidjeti koliko će osnažiti uloga županija i koliko će građanima usluga biti kvalitetnija. To je golema reforma. Mislim da do kraja nismo ni svjesni koliko je to, dugoročno gledajući, važan korak u jačanju hrvatskih županija.

Naglasio je da je Vlada učinila iskorak i u pogledu fiskalne decentralizacije, koja je svim jedinicama lokalne i područne samouprave omogućila veće prihode.

Tri ključna projekta za VPŽ

Uz dijalog, funkcionalnu i fiskalnu decentralizaciju, predsjednik Plenković istaknuo je i projekte kao četvrti vid suradnje između Vlade i jedinica.

U tom smislu izdvojio je tri ključna projekta za Virovitičko-podravsku županiju. Jedan je Centar za odgoj, obrazovanje i rehabilitaciju, koji je realiziran odlukom Vlade i uz potporu Županije. Naveo je i sajam Viroexpo, s dugom tradicijom i prepoznatljivošću, a posebno važnim smatra izgradnju brze ceste koja će spojiti Vrbovec, Bjelovar i Viroviticu sve do Terezinog Polja:

- To je projekt koji za vas znači razvoj gospodarstva te jednostavniji, ugodniji i brži život.

Izgradnja brze ceste

Podsjetio je da je u travnju ove godine otvorena dionica od Vrbovca do Farkaševca, a u tijeku su radovi na dionici od Farkaševca prema Bjelovaru.

- Ova cesta, duga 94 kilometra, za vas je prioritet broj jedan. To je element koji nedostaje. Siguran sam kako bi s njim poduzetni, borbeni i tvrdoglavi duh ove Županije došao još bolje do izražaja. Taj je projekt u svim strateškim dokumentima Hrvatskih cesta, o čemu ministar Oleg Butković itekako vodi računa.

Želimo da se Virovitičko-podravska županija kvalitetno razvija, a Vlada i svi njeni članovi bit će vam partneri u tom procesu - zaključio je predsjednik Vlade i HDZ-a, izrazivši zadovoljstvo što će se Dani hrvatskog turizma ove godine održati u više slavonskih županija.

POČAST BRANITELJIMA & NOVO BOLNIČKO KRILO

Prije svečane sjednice Županijske skupštine Virovitičko-podravske županije, predsjednik Plenković položio je vijenac na Spomen-obilježju poginulim hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata na Gradskom groblju te je otvorio novoizgrađeno krilo Opće bolnice Virovitica.

Nakon svečanosti, uputio se u Orahovicu, gdje je obišao Poduzetnički inkubator i potom predsjedao 9. sjednicom Savjeta za Slavoniju, Baranju i Srijem.

Zadovoljni dinamikom Projekta Slavonija, Baranja i Srijem: Već smo ugovorili 10.7 milijardi kuna!

A A A