Vijesti
6. 9. 2019.

26 milijuna kuna za programe i projekte Hrvata u BiH

Predsjednik Vlade i HDZ-a Andrej Plenković sudjelovao je u Tolisi, u Bosanskoj Posavini, na svečanosti potpisivanja ugovora o financijskoj potpori za provedbu kulturnih, obrazovnih, znanstvenih, zdravstvenih i ostalih programa i projekata od interesa za hrvatski narod u BiH iz sredstava Državnog proračuna RH za 2019. godinu.

U prigodnom obraćanju predsjednik Plenković zahvalio je na gostoprimstvu, posebno gvardijanu Franjevačkog samostana u Tolisi fra Mariju Juriću te ostalim franjevcima.

- Hvala na ovako lijepoj atmosferi. Ovo je jako lijepo okupljanje Hrvata u Bosni i Hercegovini te je i večerašnja 'Večer Hercegovine u Posavini' uvijek dobra prigoda za sinergiju hrvatskog naroda u BiH.

Europska budućnost BiH

Izdvojio je pritom da su u Tolisu došli s poštovanjem prema BiH, sa željom da se odnosi uređuju na što kvalitetniji način, da se rješavaju otvorena pitanja te da se kroz potporu BiH posebno vodi računa o pravima Hrvata kao najmalobrojnijeg, ali važnog naroda za sadašnjost, prošlost, ali još više za europsku budućnost BiH.

Napomenuo je da je zamjenik predsjedatelja Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH te predsjednik HNS-a i HDZ-a BiH Dragan Čović evocirao trenutke kada je za vrijeme njegove dužnosti predsjedatelja Predsjedništva BiH ta zemlja podnijela zahtjev za članstvo u Europskoj uniji.

- Uz snažnu potporu diplomacije BiH, ali i uz potporu Republike Hrvatske, kao članice EU, taj proces kontinuirano traje. Mi ćemo se zalagati da ide na dobrobit cijele zemlje, a da istodobno osnaži ravnopravnost i položaj hrvatskog naroda.

Stečevina projekata

Plenković je izdvojio, vezano za ugovore koji se danas potpisuju, da su oni vrijedni skoro 26 milijuna kuna.

- To je sjajno - 89 ugovora i projekata. To potvrđuje kontinuitet, sustavnost i konzistentnost naše politike te dobre komunikacije. Financiramo projekte u području obrazovanja, kulture, zdravstva, stipendiranja učenika, duhovnosti… Stvorila se stečevina projekata koji svakodnevni život Hrvata u BiH čine kvalitetnijim.

S biskupom Komaricom

Posebno je istaknuo da je danas u Banskim dvorima održan sjajan susret s banjalučkim biskupom mons. dr. Franjom Komaricom.

- Na njegovu smo zamolbu reagirali i dodijelili još 600 tisuća kuna za Katolički školski centar u Bihaću, uz potporu koju sustavno dajemo Katoličkom školskom centru „Ivan Merz“ u Banja Luci. Od djece koja pohađaju ovaj Katolički školski centar čak 80 posto su Bošnjaci.

http://hdz.hr/article/1073/pomoc-ksc-u-ivan-pavao-ii-u-bihacu-nasa-vlada-sustavno-podupire-hrvate-u-bih

I susjedi i prijatelji

Prisnažio je da je ta poruka izrazito važna.

- Važna je obrazovna kvaliteta, važna je uloga ovog centra i važna je ispružena ruka. Zaista smatramo da je to ključno, nužno i dobro te je naš pogled na BiH sveobuhvatan.

Naglasio je da je to poruka i susjeda i prijatelja te onog koji zna da smo tu jedni uz druge stoljećima te ćemo biti i u budućnosti.

- Ja se nadam i jednog dana zajedno u EU-u i Sjevernoatlantskom savezu. To je naša ambicija, to je naša jasna politička poruka.

Plenković & Čović: Euroatlantski put Bosne i Hercegovine & ravnopravnost hrvatskog naroda

Unaprijeđena gospodarska suradnja

Istaknuo je da su u zadnje tri godine osnaženi odnosi Hrvatske i BiH, povećan je broj konzulata i broj predstavništava te je unaprijeđena gospodarska suradnja.

- Maksimalno smo realizirali projekte, fokusiramo se na ono što treba ostati standard angažmana Republike Hrvatske prema Hrvatima u BiH i prema BiH.

Zahvalivši svima, predsjednik Vlade i HDZ-a dodao je da državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske (i član nacionalnog Predsjedništva HDZ-a) Zvonko Milas i državna tajnica za političke poslove Ministarstva vanjskih i europskih poslova (i predsjednica Odbora HDZ-a za Hrvate izvan RH) Zdravka Bušić svaki dan rade za ovo radi čega su se danas okupili u Tolisi.

Poručio je zaključno da će ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman i svi ostali članovi Vlade nastaviti ovim tempom, kao i jednako srčanim angažmanom.

A A A