Vijesti
10. 9. 2019.

Novo poglavlje u suradnji Izraela i Hrvatske u zajedničkoj borbi protiv terorizma

Dr. sc. Davor Božinović u Tel Avivu je pred više od 1.000 sigurnosnih eksperata iz 60 država otvorio Svjetski summit za borbu protiv terorizma te potom potpisao sporazume s International Institute for Counter-Terrorism (ICT) & izraelskim ministrom javne sigurnosti i strateških poslova.

Nove tehnologije & društvene mreže

Terorizam je jedan od najvećih sigurnosnih izazova i teško da će se to uskoro promijeniti jer terorističke skupine pokazuju izuzetnu sposobnost u prihvaćanju nove tehnologije i trendova na društvenim mrežama - poručio je potpredsjednik Vlade RH, ministar unutarnjih poslova i međunarodni tajnik HDZ-a dr. sc. Davor Božinović, otvarajući u Tel Avivu - pred više od tisuću sigurnosnih eksperata iz 60 zemalja - veliku stručnu konferenciju Međunarodnog instituta za borbu protiv terorizma.

- Osnažene internetom, terorističke skupine uspjele su privući nove sljedbenike i potaknuti pojedinačna teroristička djela u prividno udaljenim mjestima. U zadnje vrijeme, i desničarski i lijevi ekstremisti koristili su slične digitalne platforme - nastavio je Božinović.

Povratak oko 5.000 ISIL-ovaca

Kazao je da je EU posebno zabrinuta zbog utjecaja tih skupina na radikalizaciju građana koji se odlučuju čak i na odlazak u inozemstvo kako bi postali teroristički borci:

- Nakon ISIL-ovih neuspjeha na bojnom polju, sada se naš fokus prebacuje na borce koji se vraćaju. Broj terorista povratnika s ratišta u Siriji i Iraku varira po europskim zemljama, a ukupno se procjenjuje na oko 5.000.

Suradnja kao nikada do sada

Europa se, dodao je, bori i s etnonacionalističkim i separatističkim terorističkim grupacijama, ali i desničarskim ekstremistima koji su iskoristili zabrinutost javnosti zbog migracijskih tokova. No, borba protiv terorizma pojačala je solidarnost i poboljšala suradnju među državama:

- Naše obavještajne službe rade zajedno kao nikada do sada, sve je više i više spriječenih terorističkih urota. Zajedničke preventivne akcije uključuju pooštreno zakonodavstvo, preraspodjelu sredstava, razmjenu informacija, poboljšani nadzor vanjskih granica te suradnju privatnog i javnog sektora.

Za učinkovitu borbu protiv terorizma, dakle, presudan je sveobuhvatni pristup na nacionalnoj, regionalnoj i međunarodnoj razini, što uključuje i jačanje suradnje RH s Izraelom - zaključio je Božinović.

Jačanje partnerstva s Izraelom

Sukladno rečenom, s ICT-om je potpisao Memorandum o razumijevanju, koji će hrvatskim policajcima omogućiti sudjelovanje u inovativnim programima izobrazbe iz područja domovinske sigurnosti i borbe protiv terorizma, a s izraelskim ministrom javne sigurnosti i strateških poslova Gilardom Erdanom Sporazum o suradnji na području javne sigurnosti, kojim se produbljuje partnerstvo dviju država na području kibernetičkog kriminaliteta, zaštite svjedoka te razmjene časnika i eksperata.

- Otvorili smo novo poglavlje u suradnji Izraela i Hrvatske. Siguran sam da ovi sporazumi odražavaju naše zajedničke vrijednosti, prije svega demokraciju, i našu spremnost da ih branimo od suvremenih izazova, među kojima je terorizam vrlo visoko na agendi - poručio je na kraju dr. sc. Davor Božinović.

 

A A A