Vijesti
11. 9. 2019.

Pooštravanje kazni za nasilje nad ženama, djecom i u obitelji! Do kraja godine sigurne kuće u svim županijama!

Predstavnicama udruga, ustanova i organizacija za žrtve obiteljskog nasilja te Inicijative #spasime predstavljene su u Banskim dvorima, na sastanku s predsjednikom Vlade i HDZ-a Andrejem Plenkovićem, zakonske izmjene kojima će se strože kažnjavati i brže procesuirati počinitelji kaznenih djela nasilja nad ženama, djecom i u obitelji.

Izmjene kaznenog zakonodavstva na snazi od 1. siječnja

U izjavi za medije nakon sastanka, ministar pravosuđa i član Središnjeg odbora HDZ-a Dražen Bošnjaković pojasnio je da se radi o izmjenama Kaznenog zakona, Zakona o zaštiti od nasilja u obitelji i Zakona o kaznenom postupku:

- Predviđen je niz rješenja kojima bi se kazneni postupak ubrzao, a sankcije pooštrile. Ukida se kazneno djelo spolnog odnošaja bez pristanka, koje bi se ubuduće tretiralo kao silovanje.

Predložene izmjene zakona - najavio je Bošnjaković - uskoro će krenuti u javnu raspravu te će se, nakon savjetovanja sa zainteresiranom javnošću, još jednom analizirati pristigli prijedlozi i primjedbe, a potom započeti s redovnom procedurom donošenja:

- Namjera je donijeti te zakone do kraja godine kako bi oni već 1. siječnja 2020. stupili na snagu.

Sigurna kuća u svakoj županiji

Ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku i članica Središnjeg odbora HDZ-a Vesna Bedeković informirala je javnost o aktivnostima koje su poduzete na temelju zaključaka donesenih na prošlim sastancima s predstavnicama udruga, ustanova i organizacija za žrtve obiteljskog nasilja:

- Do kraja godine osnovat će se, kao privremeno rješenje, sigurne kuće u preostalih šest županija koje ih nemaju. Istodobno, pripremamo projekte koje ćemo prijaviti na Europski socijalni fond i kojima će se dugoročno riješiti pitanje sigurnih kuća u cijeloj Hrvatskoj.

A A A