Vijesti
12. 9. 2019.

Neki ne mogu sakriti jal i ljubomoru jer je RH nakon samo 6 godina članstva u EU dobila potpredsjednicu EK!

(VIDEO) Šteta što je dio oporbe takav kakav jest, svi bi trebali biti zadovoljni jer smo postigli veliki uspjeh i napravili nešto dobro za cijelu Hrvatsku. Imenovanje Šuice potvrda je naše snage i utjecaja. A samo dva mjeseca prije, Pejčinović Burić izabrana je za glavnu tajnicu VE. RH je dobila dvije iznimno važne dužnosti kakve donedavno nismo mogli niti zamisliti! No očito će morati proći neko vrijeme da oporba to „shvati'' - poručio je predsjednik Andrej Plenković na sjednici Vlade.

Govoreći na početku sjednice o političkom angažmanu naše Vlade, Plenković je istaknuo da je njegov cilj Hrvatska koja gleda u iduće desetljeće, za razliku od one koja stalno gleda unazad.

Jal & jad oporbe

Izdvojio je odluku predsjednice Europske komisije Ursule von der Leyen da nova povjerenica iz RH bude Dubravka Šuica, koja je dobila portfelj demokracije i demografije, ali i potpredsjednice Komisije:

Imenovanje Dubravke Šuice - potvrda hrvatske snage u Europskoj uniji!

- Neki ne mogu sakriti jal i ljubomoru jer je RH nakon samo 6 godina članstva u EU dobila potpredsjednicu EK! Šteta što je dio oporbe takav kakav jest, svi bi trebali biti zadovoljni jer smo postigli veliki uspjeh i napravili nešto dobro za cijelu Hrvatsku. Imenovanje Dubravke Šuice potvrda je naše snage i utjecaja.

Ponosne na imenovanje naše Dubravke Šuice za potpredsjednicu Europske komisije!

Demografija - ključno pitanje za budućnost RH

Posebno zadovoljstvo izrazio je Šuičinim portfeljem:

- Dobila je demografiju, ključno pitanje za budućnost RH - koje sada ima resor, prvi put u povijesti, upravo na naše inzistiranje! Na prijedlog Hrvatske tema demografske revitalizacije i jest uvrštena u Strateški program Europske unije za 2019.-2024.

Veliko postignuće predsjednika Plenkovića: EU sredstva i za demografsku revitalizaciju!

A sada, dodao je, nakon razgovora s Ursulom von der Leyen kada je posjetila Zagreb, ta je tema eksplicitno uvrštena i u portfelj potpredsjednice Europske komisije:

- To je golema pobjeda Hrvatske!

Portfelj demografije upravo je ono što smo htjeli - Veliko je to postignuće Hrvatske i predsjednika Plenkovića!

Veliki međunarodni iskoraci

Predsjednik Plenković podsjetio je da je naporima ove Vlade prije samo dva mjeseca Marija Pejčinović Burić izabrana za novu glavnu tajnicu Vijeća Europe:

- Hrvatska je dobila dvije iznimno važne uloge na europskoj razini i u europskim institucijama kakve nikada prije nismo mogli niti zamisliti. No očito će morati proći neko vrijeme da oporba to „shvati''.

Naveo je pritom da je i bivša državna tajnica u ovoj Vladi Maja Markovčić Kostelac postala čelna osoba Europske agencije za pomorsku sigurnost, a Ivana Maletić hrvatska članica Revizorskog suda EU:

- Napravili smo iskorake bez presedana na međunarodnoj razini.

Istanbulska - nijedan strah nije se realizirao

Osvrnuo se potom na jučerašnji sastanak s predstavnicama udruga koje bave borbom protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji, istaknuvši da ova Vlada, za razliku od SDP-ove, unapređuje mehanizme koji će prevenirati i sankcionirati fenomen nasilja.

Pooštravanje kazni za nasilje nad ženama, djecom i u obitelji! Do kraja godine sigurne kuće u svim županijama!

U tom je kontekstu naveo da je njegova Vlada, unatoč političkom pritisku, ali i pretrpljenoj političkoj šteti, imala političke hrabrosti - za razliku od SDP-ove Vlade - ratificirati Konvenciju Vijeća Europe o sprječavanju nasilja u obitelji i nasilja nad ženama.

Podsjetivši da se tada ogromna rasprava povela o temi rodne ideologije, poručio je da je Vlada čula i te poruke i riješila ih Interpretativnom izjavom u kojoj su vrlo jasno otklonjeni strahovi i dileme onih koji su ih javno artikulirali na ulicama Zagreba i Splita:

- Baš nijedan od tih strahova nije se realizirao, niti će se to dogoditi!

Novi kurikulumi usvojeni konsenzusom

U povodu pak početka nove školske godine, predsjednik Plenković kazao je da želi ohrabriti sve učenike, njihove učitelje i profesore, posebno prvih, petih i sedmih razreda osnovne škole prema novom programu, podsjetivši da su novi kurikulumi usvojeni konsenzusom uz stručnu pripremu i nalaženje pametnih rješenja u pitanjima o kojima ne misle svi isto, i to, naglasio je, bez prosvjeda, kojih je bilo prije nekoliko godina:

- Pokazali smo da možemo zaobliti uglove, čak i kad se svjetonazorski o nekim pitanjima ne slažemo. Da možemo naći rješenja, i to rješenja po metodologiji i po sadržaju koji priprema naše mlade generacije za radna mjesta za koja ni mi još ne znamo da postoje.

Dodao je da očekuje i da se riješe svi problemi koji su nastali, možda i u brzini i u kontekstu sredstava, osobito pitanje pomoćnika u nastavi.

Ne dopuštamo provokacije iz Srbije

Predsjednik Vlade i HDZ-a osvrnuo se i na događaj od prošle subote, odnosno pokušaj provokacije iz Srbije, prilikom kojeg je vojno izaslanstvo srbijanske vojske pokušalo nenajavljeno ući u Hrvatsku:

- Nijedan srbijanski vojnik ne može i neće ući u Hrvatsku bez našeg dopuštenja. Srbija je željela inscenirati provokaciju, ali smo je spriječili. Ozbiljne i kulturne zemlje upute diplomatsku notu i traže dozvolu ako žele da njihovo izaslanstvo dođe u drugu državu. Kako kaže Pavle Vuisić u filmu „'Ko to tamo peva“ - propisi su propisi. „Vulinovih 11“ ne može ući ako ne poštuje propise i ne respektira Hrvatsku. To je bit - donijeli smo jedinu pravu i moguću odluku. Istaknuvši da se propisi i diplomatski uzusi moraju poštovati, poručio je da onaj tko radi protivno njima ne može ući u Hrvatsku.

O pokušaju nenajavljenog ulaska srbijanskih vojnika u Hrvatsku: To je provokacija - htjeli su izazvati incident!

Ne želimo podijeljeno, nego uključivo društvo

Naglasio je pritom da će se u Hrvatskoj učiniti sve da se srpska manjina osjeća dobro i sigurno. Upravo zato, dodao je, brzo i učinkovito su se rješavali svi incidenti koji su se dogodili u proteklih nekoliko mjeseci, a hrvatska policija otkrila je sve počinitelje tih incidenata.

- To pokazuje da funkcioniramo kao država, da politički, mi kao Vlada i ova parlamentarna većina, radimo za uključivo društvo. Ne radimo kao oni politički akteri i stranke koje rade za polarizirano, podijeljeno i isključivo društvo - poručio je Plenković ustvrdivši da to ne treba nikome, a posebno ne zemlji koja je riješila sve svoje strateške ciljeve i to u teškim okolnostima - od međunarodnog priznanja, oslobođenja okupiranih teritorija, mirne reintegracije, izgradnje institucija, pluralizma i demokracije do članstva u NATO-u i Europskoj uniji, u kojima ima težinu.

Vodimo Tuđmanovu politiku pomirbe

Ustvrdio je da je današnja zadaća i odgovornost da se u hrvatskom društvu svi osjećaju dobro.

Osvrnuvši se u tom kontekstu na jučerašnji nastup gospodina Milorada Pupovca, kazao je da je on u njemu rekao drugačije stvari od onih kako su bile artikulirane prije otprilike dva tjedna.

- On je rekao, na njegov način, da današnja suvremena Hrvatska nema veze s NDH. On je rekao da Hrvatska nije faktor nestabilnosti na jugoistoku Europe. A on je i vrlo jasno rekao da ova Vlada, niti ova većina, nije ta koja kreira klimu nesnošljivosti.

Komentirajući poruke mržnje, koje je već osudio, u Donjem Ceranju, kazao je da ima onih koji kreiraju klimu nesnošljivosti, želeći lažno poručiti da politika koja se vodi danas nije izvorna politika HDZ-a.

- Upravo obrnuto. Ova politika koju mi vodimo, to je politika Franje Tuđmana. To je politika uključivosti i pomirbe, zatvaranja teških povijesnih pitanja podjela u hrvatskom narodu. To je ta politika. Oni koji se s time ne slažu i misle da treba biti drukčije, onda se mi politički ne slažemo i drukčije vidimo stvari. To je isto legitimno i mogu respektirati takav stav, ali ću se boriti politički protiv njega i kao predsjednik stranke i kao predsjednik Vlade.

A A A