Vijesti
19. 9. 2019.

Obnova proizvodnje i očuvanje radnih mjesta u 3. maju & početak gradnje Nove bolnice u Rijeci!

Predsjednik Vlade RH i HDZ-a Andrej Plenković posjetio je danas Rijeku, gdje je otvorio radove na izgradnji Nove bolnice na Sušaku, a potom obišao i brodogradilište 3. maj. Radnicima je, kako sami kažu, danas „srce veliko kao brod“.

Po dolasku u Rijeku položio je na riječkom Sušaku temeljni kamen za zgradu Nove bolnice, čime su službeno počeli radovi na objektu u kojem će biti smještene klinike za pedijatriju te ginekologiju i porodništvo, uz pripadajuće laboratorije za potrebe cijeloga KBC-a Rijeka.

Temeljni kamen u obliku kapsule premijer Plenković spustio je u jamu sustavom cijevi s platforme, na kojoj je održana prigodna svečanost.

KBC Rijeka podignut će standard življenja u Hrvatskoj

- Meni je drago da smo kao Vlada pokazali odlučnost i odvažnost da se nastavi realizacija ovog velikog projekta. Bolnica će imati osam etaža. Vrijednost gradnje ove riječke bolnice od oko 875 milijuna kuna, možda izgleda visoka, ali je riječ o modernoj bolnici i velikom ulaganju u hrvatsko zdravstvo.

Dodao je da se države i društva ocjenjuju prema funkcioniraju temeljnih sustava, a jedan od njih svakako je sustav zdravstvene skrbi.

- Siguran sam da će KBC Rijeka dugi niz godina, kad se projekt do kraja završi dignuti standard življenja u Hrvatskoj, a osobito zdravstvene skrbi.

Potom je posjetio brodogradilište 3. maj kojem je Vlada na današnjoj sjednici dala državno jamstvo za zaduženje do 150 milijuna kuna u svrhu stvaranja preduvjeta za pokretanje proizvodnje i za dovršetak gradnje započetih brodova.

U izjavi za medije predsjednik Plenković naglasio je da Vlada nastavlja donositi odluke koje znače srednjoročni stabilizacijski proces za brodogradilište 3. maj. Dodao je kako jamstvo iznosi 26 milijuna eura, a dogovorena cijena za brod iznosi 36,5 milijuna eura.

3. maj - gospodarski i identitetski važan za Rijeku

- Smisao cijele ove naše aktivnosti, na temelju razgovora, je povjerenje koje je uspostavljeno između Vlade i ljudi koji sada vode 3. maj, osobito gospodina Kučana. Cilj je da država nema nikakvih daljnjih gubitaka, a da omogućimo funkcioniranje brodogradilišta, pronalaženje strateškoga partnerstva i dugoročnu održivost 3. Maja, koji je ne samo gospodarski i ekonomski, nego i identitetski važan za Rijeku.

Najavio je da će se ista logika nastojati sljedećih mjeseci primijeniti na pulsko brodogradilište Uljanik, kako bi se pronašlo održivo rješenje.

Direktor brodogradilišta Edi Kučan zahvalio je Vladi što je uočila da brodogradilište može završiti ove brodove te naglasio da će nakon pronalaska strateškog partnera nastaviti gradnju u ovom brodogradilištu.

- Da nije bilo gospodina Plenkovića, bez daljnjega, brodogradilište bi nestalo.

Veliko zadovoljstvo radnika

Novinare je zanimala i današnja atmosfera u brodogradilištu među radnicima, koji su im rekli da im je danas „srce veliko kao brod“. Direktor Kučan kazao je da je radnicima danas zadovoljstvo i sreća na licima, pogotovo s obzirom na teških godinu dana koje su proveli.

- Veliko zadovoljstvo, volja i želja da pokažemo ono što smo uvijek bili, a bili smo trećemajci, i pokazat ćemo da mi to možemo i dalje raditi brodove.

Ministar gospodarstva, rada i obrtništva dodao je da će Hrvatska brodogradnja - Jadranbrod kroz strogi monitoring imati uvid u poslovanje brodogradilišta.

S nadbiskupom Devčićem

Posjet Rijeci predsjednik Vlade i HDZ-a završio je sastankom s nadbiskupom Riječke nadbiskupije, mons. dr. Ivanom Devčićem.

A A A