Vijesti
21. 9. 2019.

Izetbegović je ogolio svoje „demokratske“ i „građanske“ namjere - Cilj im je unitarna država s bošnjačkom dominacijom

Potpredsjednik saborskog Odbora za nacionalnu sigurnost i predsjednik splitskog HDZ-a Petar Škorić komentirao je za Hrvatski medijski servis Programsku deklaraciju SDA prema kojoj se ta stranka zalaže za BiH kao „građansku državu“ na principu „jedan čovjek - jedan glas“.

Škorić je napomenuo da ta deklaracija, kao i nedavna objava drugoga bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Željka Komšića o ukidanju konstitutivnih naroda, i nije neko iznenađenje s obzirom da je Bošnjacima „osvajanje“ cijele BiH davni i stalni cilj:

- Dobro je da se bošnjačka politika napokon jasno očitovala. Kako je rekao potpredsjednik HDZ-a BiH Zdenko Ćosić u očitovanju na Deklaraciju, to je - koliko god nama Hrvatima bilo neprihvatljivo - polazište za razgovore s predstavnicima bošnjačkog naroda.

Prilika za jasno artikuliranje hrvatskih stavova

U ovoj deklaraciji i njenim proklamiranim ciljevima vidim ponovnu priliku da se jasnije artikuliraju politički stavovi hrvatskog naroda - nastavio je Škorić, koji je i sam rođenjem iz BiH:

- Hrvati se nemaju razloga bojati ovakvih deklaracija jer bi to značilo posredno priznanje nepovjerenja u sebe, ali i priznanje da smo do sada ovisili o volji bošnjačkih politika. A sve što jesmo, ostvarili smo sami - kako danas, tako jučer i kroz stoljeća. Nisu problem srpski memorandumi ili bošnjačke deklaracije, problem jedino može biti u tome imamo li mi jasan nacionalni odgovor na te zahtjeve i namjere. Deklaracija nas u konačnici prisiljava, čak iako su neki među nama imali iluzija, da čvrsto definiramo svoje ciljeve u kojima ne smije biti nacionalne političke raspukline. To je jedini način kojim se suparnike može natjerati na respekt i uvažavanje naših pregovaračkih pozicija.

Bošnjačke „građanske“ namjere

Osvrnuo se i na izjavu predsjednika SDA Bakira Izetbegovića „da nitko neće četiri puta brojnijem narodu stavljati okove na ruke“:

- Time je Izetbegović ponovno ogolio svoje „građanske“ i „demokratske“ namjere koje se koriste instrumentom brojnosti. Potpuno je prozirna bošnjačka politika zalaganja za navodno građansku državu, koja ne predstavlja ništa više od unitarne republike, uređene po načelu „jedan čovjek - jedan glas“. I u tome leže razlozi silovitih postratnih političkih, a prije toga vojnih napada na hrvatski narod i njegov progon s područja pod bošnjačkom kontrolom.

Put centralizma, unitarizma i majorizacije koji je odabrala SDA ne prihvatljiv je za Europu i Hrvate!

Izlazak iz ormara

Petar Škorić je naveo da je iznenađenje programske deklaracije SDA sadržano jedino u tome da su oni sami, ili uz nečiju sugestiju, odlučili „izići iz ormara“ te, kako kaže, svima koji se suprotstavljaju njihovim antiustavnim i antidaytonskim namjerama olakšati posao razobličavanja bošnjačke politike:

- Ustavna je zadaća svakog dužnosnika Republike Hrvatske štititi interes i ravnopravnost Hrvata u BiH. Ne možemo držati normalnim da se „legitimnim“ proglašava tzv. Alijin amanet turskom predsjedniku Erdoganu da čuva BiH, a da se obveza RH spram hrvatskog naroda u BiH smatra neprihvatljivim miješanjem u tzv. unutarnje stvari. To neće proći, jer o hrvatskom narodu ne smije, ne može i neće odlučivati ni Erdogan ni bilo tko drugi. Naglašavam da pojam BiH ultimativno znači i - Hrvati. Bez Hrvata - nema BiH!

HDZ BiH & HDZ: Zajedno za predsjednicu, ravnopravnost Hrvata & euroatlantski put BiH!

Nikakva „Alijina republika“

Na kraju, Škorić je naglasio da je nužno provesti odluke Ustavnog suda kako bi BiH postala pravna država, a ne nikakva „Alijina republika“:

- U potonjem slučaju BiH nema nikakve euroatlantske budućnosti, a to je scenarij u kojemu i Hrvati u BiH i RH moraju imati jasan odgovor. Da, europski put BiH najbolje je rješenje - kako to često naglašavaju i Dragan Čović i hrvatsko vrhovništvo - no moramo biti svjesni da bošnjačko vodstvo jednostavno stremi unitarizmu, centralizmu te majorizaciji i dekonstitucionalizaciji Hrvata u BiH.

 

A A A