Vijesti
30. 9. 2019.

Plenković na komemoraciji za Chiraca: Svijet je ispratio velikog državnika, a Hrvatska iskrenog prijatelja

Svjetski čelnici u Parizu su se oprostili od Jacquesa Chiraca. Nakon posljednjeg ispraćaja, Andrej Plenković bio je na ručku koji je Emmanuel Macron priredio u Elizejskoj palači za šefove država i vlada. Razgovarali su o posjetu francuskog predsjednika Hrvatskoj i jačanju gospodarske suradnje.

Emmanuel Macron, Vladimir Putin i Bill Clinton samo su neki od svjetskih čelnika s kojima je predsjednik Vlade RH i HDZ-a bio na posljednjem ispraćaju bivšega francuskog predsjednika i gradonačelnika Pariza Jacquesa  Chiraca u Crkvi sv. Sulpicija.

Veliki gubitak za sve

U izjavi za medije nakon ručka u Elizejskoj palači, Plenković je kazao da je svijet ispratio velikog državnika, a Hrvatska izgubila iskrenog prijatelja:

- Chirac je napravio jako puno i za Francusku i za Europu. U svojoj globalnoj ulozi i aktivnostima uvijek je naglašavao vrijednosti republike - slobodu, demokraciju, bratstvo i solidarnost - a posebno je bio poznat upravo po solidarnosti i svojoj borbi protiv isključivosti. Danas su Francuska, Europa i cijeli svijet ispratili velikoga državnika. Na komemoraciji se osjetilo se da su ga Francuzi voljeli. A voljeli su ga jer je bio sjajan čovjek, jako topao, bio je neposredan, najbolji u kontaktu s ljudima.

Podrška na putu u NATO i EU

Što se tiče Hrvatske, Plenković se prisjetio summita u Zagrebu 2000. godine, kojeg je inicirao i Chirac, te napomenuo da je taj korak bio jako važan za europski put Lijepe Naše: 

- Chirac nas je podržavao na putu u NATO i EU. Došli smo u pariz zato što cijenimo njegov doprinos i zato što gajimo dobre odnose s Francuskom.

Macronov posjet Hrvatskoj

Dodao je da je tijekom ručka koji je organizirao Macron bilo mnogo neformalnih razgovora i puno prigoda za kontakte i unapređenje odnosa:

- S predsjednikom Macronom ponovno ću se vidjeti za dva i pol tjedna na Europskom vijeću u Bruxellesu. Zajednički radimo na tome da se u dogledno vrijeme organizira njegov posjet Hrvatskoj. Bilo bi to jako dobro i korisno, osobito u kontekstu predstojećega hrvatskog predsjedanja Vijećem Europske unije.

Izrazito dobri odnosi RH i Francuske

Postoji dobra volja za posjet, ali moraju se uskladiti termini - nastavio je predsjednik Plenković, istaknuvši da su odnosi Hrvatske i Francuske izrazito dobri: 

- Vodimo dijalog pun poštovanja i povjerenja te želimo nastaviti unaprjeđivati gospodarsku i  trgovinsku razmjenu. Već niz francuskih kompanija ulaže u Hrvatsku, u brojne projekte, među njima i one infrastrukturne. Aktivna je uloga Hrvata koji žive u Francuskoj i stalno raste broj francuskih turista u RH. Prema tome, odnosi su jako dobri, a dijalog imamo o svim pitanjima - europskim, sigurnosnim, globalnim, situaciji na jugoistoku Europe...

A A A