Vijesti
3. 10. 2019.

Brinemo o pravima i položaju naših sunarodnjaka u Crnoj Gori i Sloveniji & kontinuirano podupiremo hrvatsko iseljeništvo

Hrvatsko nacionalno vijeće Crne Gore i Hrvatska građanska inicijativa (Tivat), Savez hrvatskih društava u Sloveniji & Hrvatski svjetski kongres - Andrej Plenković održao je jučer čak tri sastanka s predstavnicima Hrvata izvan RH.

Promocija RH u svijetu & jačanje suradnje s Domovinom

Predsjednik Vlade i HDZ-a prvo je u Banskim dvorima primio predsjednika Hrvatskoga svjetskog kongresa Vinka Sablju, izrazivši punu potporu svemu što HSK poduzima u svijetu za promociju RH te jačanje suradnje i povezanosti između Domovine i Hrvata koji žive izvan RH.

Sabljo je pak upoznao predsjednika Plenkovića s Godišnjom skupštinom Središnjeg odbora HSK-a, nedavno održanom u Mostaru, na kojoj je izražena puna potpora ravnopravnosti hrvatskog naroda u BiH te su raspravljene daljnje aktivnosti HSK-a.

Razgovarali su i o V. Hrvatskim svjetskim igrama koje će se održati u srpnju 2020. u Zagrebu te okupiti veliki broj mladih Hrvata iz cijelog svijeta.

Očuvanje hrvatskog identiteta u Crnoj Gori

Plenković je potom primio zastupnika u Skupštini Crne Gore i predsjednika Hrvatske građanske inicijative (političke stranke sa sjedištem u Tivtu - op. ur.) Adrijana Vuksanovića, predsjednika Hrvatskog nacionalnog vijeća Crne Gore Zvonimira Dekovića te potpredsjednika HGI-ja Iliju Janovića.

Razgovarali su o statusu i položaju Hrvata u Crnoj Gori, što je predmet kontinuiranog dijaloga između mješovitih povjerenstava na razini ministarstava vanjskih poslova dviju država, kao i Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan RH te Ministarstva za ljudska i manjinska prava Crne Gore.

Predsjednik Vlade i HDZ-a poručio je da očekuje nastavak aktivnosti koje će omogućiti institucionalnu, financijsku i projektnu potporu i očuvanje hrvatskog identiteta u Crnoj Gori.

Cilj u Sloveniji - priznanje hrvatske nacionalne manjine

Na kraju, Plenković se sastao i s predsjednikom Saveza hrvatskih društava u Republici Sloveniji Đaninom Kutnjakom.

Dok je u Crnoj Gori Hrvatima priznat status nacionalne manjine, u Sloveniji to nije slučaj - njihov je položaj u potpunosti nedefiniran. Stoga je u veljači prošle godine Vlada RH i osnovala Povjerenstvo za pitanje statusa Hrvata u Republici Sloveniji - s namjerom pokretanja i koordiniranja aktivnosti koje će pridonijeti očuvanju hrvatskoga identiteta te definiranju statusa Hrvata, tj. priznanju hrvatske nacionalne manjine u Sloveniji.

Znatno povećanje sredstava za Hrvate izvan RH

Na sastancima je bilo riječi i o kontinuiranoj potpori projektima te zaštiti prava i identiteta Hrvata izvan RH - s obzirom da je u mandatu naše Vlade znatno povećan iznos sredstava namijenjenih pomoći aktivnostima udruga i ustanova hrvatskih nacionalnih zajednica izvan Domovine.

Na svim su sastancima uz predsjednika Plenkovića bili državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan RH (i član Predsjedništva HDZ-a) Zvonko Milas te državna tajnica u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova (i predsjednica Odbora HDZ-a za Hrvate izvan RH) Zdravka Bušić.

A A A