Vijesti
5. 10. 2019.

Naša je politika, dužnost, obveza i volja da s istom privrženošću poštujemo vrijednosti Domovinskog rata & žrtvu hrvatskih branitelja!

Predsjednik Andrej Plenković u Zadru je, kod spomen-obilježja na Dračevcu, održao govor na svečanoj akademiji u povodu 28. obljetnice obrane grada. Poručio je zadarskim i svim hrvatskim braniteljima: Nikada nećemo zaboraviti vašu hrabrost i žrtvu za slobodu!

- Strateški cilj velikosrpske agresije bio je presjeći Hrvatsku na dva dijela i odsjeći Dalmaciju od ostatka Hrvatske. Upravo zahvaljujući herojskoj obrani Zadra od neprijateljskih napada, koji su bili posebno intenzivni u listopadu 1991. godine, te kasnijim oslobodilačkim operacijama - i Maslenica i Bljesak i Oluja - hrvatski branitelji osigurali su našu slobodu, teritorijalnu cjelovitost i neovisnost te omogućili demokratski razvoj moderne hrvatske države - naglasio je predsjednik Vlade i HDZ-a.

Prisjećanje na herojstvo hrvatskih branitelja

Dodao je i da je danas, uoči obilježavanja ključne odluke Hrvatskog sabora o konačnom raskidu svih ustavnopravnih veza s bivšom državom, itekako važno prisjetiti se herojstva hrvatskih branitelja i važnosti Domovinskog rata za današnju Hrvatsku:

- Stoga naša Vlada u svim svojim naporima, istinskom političkom voljom, želi da vrijednosti Domovinskog rata budu respektirane i njegovane ne samo kod generacija koje su doživjele velikosrpsku agresiju, nego i kod onih kojih su rođeni kasnije, u oslobođenoj Domovini. Prava hrvatskih branitelja u našem su trajnom fokusu.

Jedinstveni Zakon o pravima hrvatskih branitelja

Povećali smo proračun i MORH-u i Ministarstvu hrvatskih branitelja, vratili pobjedničku Hrvatsku vojsku u Vukovar, donijeli jedinstveni Zakona o pravima hrvatskih branitelja - nastavio je predsjednik Vlade i HDZ-a:

- Išli smo i korak dalje, donijeli smo i Zakon o osobama nestalima u Domovinskom ratu, još jedan ključni akt koji je nedostajao u našem pravnom sustavu!

Da SDP ima većinu nikada se ne bi donio Zakon o hrvatskim braniteljima niti bi se Hrvatska vojska vratila u Vukovar!

Zaštita digniteta Domovinskoga rata

Podsjetio je i na Vladine napore u stambenom zbrinjavanju hrvatskih branitelja i njihovih obitelji, na iskorake u sistematskim zdravstvenim pregledima, radu na veteranskim centrima, kao i na novim projektima izgradnje stanova u nizu hrvatskih gradova.

Sve mjere koje je naša Vlada provela za hrvatske branitelje i stradalnike Domovinskog rata. Katalog je zbilja impresivan!

- I to ćemo činiti i dalje, jer je naša politika, naša dužnost, naša obveza i volja da i danas s jednakom privrženošću u prvi plan stavimo ono što je sveto hrvatskom narodu - a to su branitelji, sloboda i dignitet Domovinskog rata! - zaključio je predsjednik Plenković.

POZDRAVNI PRELET & SVETA MISA

Svečanost obilježavanja 28. obljetnice obrane Zadra pozdravnim su preletom u čast hrvatskih branitelja uveličale i letačke posade 93. zrakoplovne baze Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane (Zemunik), a prije akademije služena je sveta misa u crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije na Dračevcu.

 

 

 

A A A