Vijesti
6. 10. 2019.

Iz EU fondova ugovorili smo 61 milijardu kuna. Ni od koga drugog ne bismo mogli dobiti taj golemi novac!

Sudjelovanjem na Danima regionalnog razvoja i EU fondova u Šibeniku u subotu navečer, Andrej Plenković završio je dvodnevnu, vrlo dinamičnu turneju Lijepom Našom - od Slavonije preko Like do Dalmacije. U 6. brzini!

Sa samo 9% ugovorenih sredstava do sadašnjih 76%

U svom obraćanju u Krešimirovu Gradu predsjednik Vlade RH i HDZ-a izdvojio je dobre rezultate naše Vlade u povlačenju novca iz EU fondova u prethodne tri godine, otkako joj je započeo mandat:

- Sredinom listopada 2016. RH je bila na samo 9 posto ugovorenih sredstava iz fondova Europske unije, a  sada smo na oko - 76 posto! To je 61 milijarda kuna na raspolaganju našem gospodarstvu, infrastrukturi, lokalnoj samoupravi... Za usporedbu, ukupni trošak izgrađenih autocesta od 1992. do danas iznosi 62 milijarde kuna. Osigurani EU novac iz Europske unije bit će potrošen u Hrvatskoj, omogućujući nam snažniji razvoj i bolji život.

Kako biti još brži i učinkovitiji

Ipak, ovdje smo kako bismo razmotrili što trebamo napraviti da budemo još brži i učinkovitiji u povlačenju novca iz EU, da budemo djelotvorni  kao starije članice - nastavio je Plenković:

- Prije četiri mjeseca, u organizaciji poljskog premijera, održan je varšavski sastanak članica Europske unije koje su to postale u nekoliko zadnjih proširenja. Nažalost, sastanak je bio zatvoren za medije. Kažem nažalost, jer su premijeri dali sliku svojih zemalja prije i nakon članstva. U EU članice koje su to od 2004. uloženo je 365 milijardi eura iz fondova EU. 365 milijardi!

Golema transformacija zemalja članica

Istaknuo je kako bi taj podatak mogao otvoriti oči euroskepticima ako shvate koliko su se navedene države transformirale nabolje zahvaljujući upravo EU sredstvima: 

- Ne postoji nikakva druga međunarodna institucija, nikakav biznismen, nikakva banka koja bi ulila toliki novac u gospodarstva tih zemalja. A taj novac im je osigurao ravnomjerni razvoj te pokrenuo rast BDP-a, ulaganja i ukupne kvalitete života.

Projekti diljem Lijepe Naše - EU jača svoje članice

Slično je i u Hrvatskoj! - napomenuo je Plenković:

- Naša je Vlada prepoznala potrebe istoka Hrvatske, zbog čega je i pokrenut Projekt Slavonija, Baranja i Srijem u okviru kojeg je već ugovoreno 11 milijardi kuna. I drugi krajevi Lijepe Naše zaslužuju istu pozornost, stoga nam je cilj da redoviti susreti sa županijama, gradovima i općinama uvijek dožive svoju konkretnu realizaciju u vidu projekata diljem Hrvatske. I mi taj cilj ostvarujemo!

Poručio je i da Europska unija nije samo novac, fondovi i projekti, već je i politički okvir koji jača sve njene članice:

- Članstvo u Europskoj uniji koristimo kao snažnu polugu razvoja i javnih ulaganja, a fondovi EU čvrsto su uključeni u zadaće gotovo svih ministarstava. Stoga je većina ministara i došla ovdje u Šibenik.

PAVIĆ: EUROPSKI NOVAC MIJENJA HRVATSKU NABOLJE!

I ministar regionalnog razvoja i EU fondova (i član Središnjeg odbora HDZ-a) Marko Pavić naglasio je koliko sredstva iz EU fondova mijenjaju Hrvatsku:

- To vidimo svaki dan kroz izgradnju objekata, cesta, kroz 365 milijuna kuna za Pelješki most… Za zdravstvo izdvajamo 1,7 milijardi kuna, više od milijarde za e-škole, 680 milijuna kuna za kurikularnu reformu, a nikad više novca nije bilo ni za zapošljavanje. Milijarda kuna ide našim poljoprivrednicima, gradimo ili obnavljamo 200 vrtića. I tako dalje.

Na inicijativu predsjednika Plenković - zaključio je - u program Europske komisije ušla je i demografija. Veliki je to uspjeh!

OD VIROVITICE & OSIJEKA PREKO GOSPIĆA DO ZADRA & BENKOVCA I NA KRAJU ŠIBENIKA

U petak se predsjednik Plenković prvo uputio na istok Lijepe Naše: u Virovitici je otvorio novu zgradu Centra za odgoj, obrazovanje i rehabilitaciju, a potom je u Osijeku sudjelovao na završnoj večeri Dana hrvatskog turizma.

Virovitički Centar za odgoj, obrazovanje i rehabilitaciju - za kvalitetniju skrb o djeci s teškoćama u razvoju

Na Danima hrvatskog turizma u Osijeku: Zahvaljujem svim turističkim djelatnicima na još jednoj rekordnoj sezoni!

Naravno, dolazak u Osijek iskoristio je i za stranačke aktivnosti, za pripreme za nadolazeće predsjedničke izbore & druženje s našom kandidatkinjom Kolindom Grabar-Kitarović, no o tome više u zasebnom članku.

Iz Slavonije je u subotu ujutro Plenković nastavio svoj obilazak RH u Gospiću, gdje je posjetio 21. izložbu tradicijskih proizvoda "Jesen u Lici", a potom je posjetio Zadarsku županiju: u Zadru je sudjelovao na Danu obrane Grada, a u Benkovcu obišao gradilište Vjetroelektrane Korlat.

Plenković u Zadru: Politička volja Vlade je poštivanje vrijednosti Domovinskoga rata i prava hrvatskih branitelja

Slavonsko-ličko-dalmatinsku turneju završio je u Šibeniku, ne samo Danima regionalnog razvoja i EU fondova, nego i sastankom sa šibensko-kninskim Županijskim odborom HDZ-a.

A A A