Vijesti
7. 10. 2019.

28. obljetnica raketiranja Banskih dvora: S ponosom se prisjećajući dr. Tuđmana, pokrećemo izmjene Zakona o blagdanima

(PHOTO) Andrej Plenković položio je lovorov vijenac na spomen-ploču na zgradi Vlade u povodu 28. obljetnice raketiranja Banskih dvora - kada su „JNA“ i velikosrpski režim pokušali ubiti dr. Tuđmana. Najavio je da naša Vlada već ovog tjedna u javno savjetovanje pušta prijedlog o izmjeni blagdana.

Iskazujemo poštovanje 1. hrvatskom predsjedniku & braniteljima

Raketiranje Banskih dvora toga 7. listopada 1991. bio je prekretnički trenutak u procesu osamostaljivanja Hrvatske - istaknuo predsjednik Vlade RH i HDZ-a:

- Srećom, dr. Franjo Tuđman preživio je napad navođenim raketama, a sutradan je Hrvatski sabor na tajnom zasjedanju u zgradi Ine raskinuo sve državno-pravne veze sa SFRJ. I na ovaj povijesni datum iskazujemo poštovanje prema prvome hrvatskom predsjedniku, prema Domovinskom ratu i hrvatskim braniteljima.

S ponosom se prisjećamo predvodničke uloge dr. Tuđmana, herojstva naših branitelja i svih koji su utkali svoje živote za slobodu te jasno izražene volje hrvatskog naroda na referendumu o neovisnosti! - dodao je

Cjelovite & pažljivo osmišljene izmjene blagdana

Na novinarsko pitanje hoće li 30. svibnja biti vraćen kao Dan državnosti, odgovorio je da Vlada već ovog tjedna u javno savjetovanje pušta izmjene Zakona o blagdanima:

- U srijedu ćemo prijedlog prezentirati koalicijskim partnerima, a raspravit ćemo ga i na tijelima HDZ-a. Više o tome na sjednici Vlade RH. Rješenje je cjelovito, pažljivo osmišljeno, radili smo temeljito na njemu.

Ovim prijedlogom na adekvatan način cijenimo ključne datume za stvaranje suvremene hrvatske države i uvažavamo želje hrvatskog naroda - zaključio je predsjednik Andrej Plenković.

A A A