Vijesti
9. 10. 2019.

Apsolutna potpora izmjeni Zakona o blagdanima & našoj predsjedničkoj kandidatkinji!

(VIDEO) Nakon zajedničke sjednice Predsjedništva i Nacionalnog vijeća HDZ-a, Andrej Plenković dao je u Središnjici izjavu za medije. Formalna odluka o podršci Kolindi Grabar-Kitarović te izmjene Zakona o blagdanima, spomendanima i neradnim danima bile su najvažnije teme na sjednici.

Predsjednik HDZ-a i Vlade RH osvrnuo se i na znatni napredak Hrvatske na svjetskoj ljestvici konkurentnosti, na najavu štrajka školskih sindikata te potragu za našim kapetanom u Atlantskom oceanu.

Plenkovićevu izjavu - kao i odgovore na pitanja novinara - možete pogledati u cijelosti, a u nastavku donosimo njegove ključne poruke:

O POTPORI KOLINDI GRABAR-KITAROVIĆ

Formalno smo donijeli odluku da je Kolinda Grabar-Kitarović - nakon što je svoju kandidaturu i službeno objavila - kandidatkinja HDZ-a na predsjedničkim izborima. I to s apsolutnom podrškom i konsenzusom svih članova ovih stranačkih tijela.

O IZMJENAMA ZAKONA O BLAGDANIMA

Druga važna tema bile su izmjene Zakona o blagdanima, spomendanima i neradnim danima, koje je predstavio ministar uprave Ivan Malenica. Oba su tijela - također jednoglasno - podržala predložene izmjene, koje ću sutra prezentirati javnosti na početku sjednice Vlade.

O IZVJEŠĆU O RADU VLADE RH

Od ostalih tema razgovarali smo o planu aktivnosti u Hrvatskom saboru. Za idući tjedan predviđeno je da Saboru podnesem Godišnje izvješće o radu Vlade RH. Također, održat će se na Markovu trgu rasprava o povjerenju ministru Milanu Kujundžiću na inicijativu dijela oporbenih zastupnika.

O „SKOKU“ NA LJESTVICI KONKURENTNOSTI

Naravno da smo zadovoljni „skokom“ Hrvatske za 5 mjesta na globalnoj ljestvici. Ključna je fiskalna konsolidacija: da trošimo onoliko koliko zarađujemo, da ne zadužujemo generacije koje dolaze i tako ponavljamo greške prijašnjih vlada. Vodimo realnu i dobro planiranu politiku prihodne i rashodne strane. Svaki nepristrani promatrač može zaključiti da ova Vlada ima svoj cilj i da zna kojim putem ide. Prije nekoliko godina iz proračuna smo plaćali više od 12 milijardi kuna godišnje za kamate. A sada plaćamo 3 milijarde kuna manje! Rasteretili smo i građane i gospodarstvo za više 10 milijardi kuna. Zasad! Slijedi i nova faza porezne reforme koja ide pred Hrvatski sabor.

A A A