Vijesti
14. 10. 2019.

Znatno veća sredstva za projekte hrvatskog iseljeništva & 260 stipendija za učenje hrvatskog jezika

U skladu s našim temeljnim načelom zajedništva hrvatskog naroda, sredstva za potporu projektima hrvatskog iseljeništva uvećana su za 65% u odnosu na prošlu godinu. Također, nedavno je Hrvatima izvan RH, ali i njihovim supružnicima, odobren rekordni broj stipendija za učenje hrvatskog jezika.

STIPENDIJE ZA UČENJE HRVATSKOG JEZIKA

U Središnjem državnom uredu za Hrvate izvan RH u Zagrebu svečano su potpisani ugovori o stipendiranju učenja hrvatskog jezika za akademsku 2019./2020. godinu. Dobitnici stipendija za tečaj pod nazivom „Croaticum“ dolaze iz 20-ak zemalja s hrvatskim iseljeništvom, među kojima su i nadalje najbrojniji oni iz Južne Amerike. Polaznici su pripadnici hrvatskog naroda s prebivalištem izvan RH, ali i njihovi supružnici.

Naša vrata uvijek su vam otvorena!

Ugovore je dodijelio državni tajnik Središnjeg državnog ureda (i član Predsjedništva HDZ-a) Zvonko Milas, koji je u svom obraćanju istaknuo da bez svog jezika sve ono što se zove identitet i pripadnost narodu ne može dugoročno opstati:

- Ovo je najbolji način da očuvate i razvijate identitetske vrijednosti za sebe i buduće naraštaje. Svu pomoć koja će vam trebati možete tražiti u Središnjem državnom uredu, čija će vam vrata uvijek biti otvorena. Ne samo što promičemo zajedništvo iseljene i domovinske Hrvatske, nego i pružamo konkretnu potporu svima onima koji su se odlučili na trajni boravak u RH ili razmišljaju o njemu.

Dosad više od 2.000 stipendija

Središnji državni ured, naime, pruža pomoć pri rješavanju svih pitanja od važnosti za nesmetan, koristan i ugodan boravak u RH, a koja su vezana uz djelokrug tijela državne uprave.

Stipendije za učenje hrvatskog jezika u RH uključuju podmirenje troškova tečaja, subvencionirane prehrane i smještaja. U 2019./2020. odobreno je 260 stipendija. Osim u Zagrebu, nastava se održava i na Filozofskom fakultetu u Splitu i Rijeci te od ove akademske godine i u Osijeku.

U razdoblju od 2012. do danas ukupno je odobreno više od 2.000 stipendija.

ZNATNO VEĆA SREDSTVA ZA PROJEKTE HRVATSKOG ISELJENIŠTVA

Republika Hrvatska ove je godine za potporu projektima organizacija hrvatskog iseljeništva (udruge, zaklade, ustanove, vjerske zajednice…) u 29 prekomorskih i europskih država osigurala 3.8 milijuna kuna - za čiju je dodjelu Središnji državni ured za Hrvate izvan RH bio raspisao natječaj.

Organizacije su mogle prijaviti programe s područja kulture, obrazovanja i znanosti, športa, turizma i svih ostalih aktivnosti koje pridonose očuvanju nacionalnog identiteta i jačanju odnosa između iseljene i domovinske Hrvatske. Najmanji iznos koji se mogao prijaviti po pojedinom projektu iznosio je 5 tisuća kuna, a najveći 80 tisuća.

Prošle godine dodijeljeno 2.3 milijuna

Program potpore hrvatskim zajednicama u iseljeništvu provodi se od 2012. godine, ali je tek one prošle otvorena mogućnost da se uključe i projekti iz SVIH europskih i prekomorskih država, njih 29, u kojima djeluju zajednice hrvatskog iseljeništva. Sve do 2018. sredstva su bila namijenjena samo za slabije razvijene države.

Prošle godine za programe hrvatskog iseljeništva Središnji državni ured za Hrvate izvan RH dodijelio je 2.3 milijuna kuna, što znači da je ove godine na raspolaganju 1.5 milijuna kuna više.

NOVI ZAKON O HRVATSKOM DRŽAVLJANSTVU

Izmjene Zakona o hrvatskom državljanstvu, s HDZ-ovim amandmanima koje je prihvatila naša Vlada, već su upućene u saborsku proceduru. Taj će iskorak pridonijeti lakšem stjecanju državljanstva pripadnicima hrvatskog naroda izvan RH i snažnijem povezivanju iseljenih Hrvata s Domovinom, ali o tome više u zasebnom članku.

Izmjene zakona o državljanstvu: „Ovo je mali korak za Hrvatsku, ali veliki za hrvatsko iseljeništvo!“

A A A