Vijesti
14. 10. 2019.

O školskim plaćama: Spremni smo pregovarati o novom povećanju, ali ne na temelju ultimativnih zahtjeva!

Ministar rada i mirovinskog sustava (i član Središnjeg odbora HDZ-a) Josip Aladrović za N1 televiziju: Kod sindikata zasad ne vidimo volju za kompromisom. Već smo podigli plaće nastavnika i učitelja za 11.5%, nudimo i dodatni rast od 4%, dok ih je SDP bio - smanjio!

U pregovorima odgovorni, korektni & konkretni

Aladrović je podsjetio je da je prošlog tjedna završio postupak mirenja, nakon čijeg su neuspjeha sindikati pokrenuli štrajk:

- Vlada je ponudila ono što je moguće i izvedivo, na što se možemo dugoročno obvezati. Pregovorima smo pristupili odgovorno, korektno i konkretno. Naša ponuda još je uvijek na stolu, međutim, nismo vidjeli volju da dijalog završi dogovorom.

Istina o plaćama u školstvu: Naša Vlada povećala osnovicu za 587 kuna (+11.49%), a Milanovićeva za ravno - 0!

Dodao je da mogućnost za nove pregovore uvijek postoji:

- Želimo se dogovoriti, no ne možemo pristati na zahtjeve koji u pitanje dovode sistemsku održivost politike plaća u RH. Vidjet ćemo što će se događati idućih dana. Moramo se ponašati odgovorno.

Zašto više administraciji nego nastavnom osoblju?

Nelogično nam je i to što sindikati traže - nastavio je ministar - da nastavnom osoblju plaće povećamo za 6.11%, a administraciji za 12, 14 ili 16%:

- Zašto bi se nenastavnom, administrativnom osoblju podizale plaće više nego onom nastavnom. Sindikalni zahtjevi „teški“ su oko 480 milijuna kuna, a mi nudimo povećanje od 320 milijuna, što je realno i održivo. Pokazali smo spremnost na dogovor, volju da povećamo plaće. Već smo podigli plaće nastavnika i učitelja za 11.5%, nudimo i dodatni rast od 4%, dok ih je SDP bio - smanjio!

I dalje spremni na dogovor

Na pitanje razmatra li Vlada pobijanje zakonitosti štrajka, Aladrović je odgovorio da to jest jedan od pravnih modaliteta:

- Ali, Vlada ne utvrđuje sama je li štrajk zakonit ili nije, može tek tražiti da se utvrdi zakonitost. Drugi modalitet je da štrajk ne bude plaćen. I dalje smo spremni na dogovor u mirnom postupku, ali ove pravne mogućnosti postoje, o čemu odluka još nije donesena. I dalje želimo povećati plaće svima u društvu, da nijedna skupina ne bude izostavljena. Kroz socijalni dijalog želimo zajednički donositi važne odluke za sve naše građane.

SDP je smanjio plaće u školstvu & zadužio Hrvatsku za 70 milijardi kuna, a sada su jako glasni!!

A A A