Vijesti
15. 10. 2019.

Proračun za obrazovanje u 3 godine porastao 3 milijarde kuna, najvećim dijelom za plaće

Gost RTL-a Danas bio je dr. sc. Zdravko Marić, potpredsjednik Vlade RH i ministar financija: „Naša je zadaća odgovorno se odnositi prema novcu poreznih obveznika, a politika plaća mora biti trezvena tema“.

Marić je istaknuo da je u razgovoru o svakom važnom pitanju potrebno sagledati kontekst, podsjetivši da je Milanovićeva Vlada smanjila plaće prosvjetarima te da je Hrvatska u SDP-ovu mandatu bila u deficitu, s rekordno rastućim javnim dugom:

- Za razliku od njih, mi smo uravnotežili javne financije i poboljšali kreditni rejting, a paralelno smo dizali plaće i porezno rasterećivali građane. Sjetite se samo da smo u njihovo doba plaćali čak šest posto kamata na kredite.

Istina o plaćama u školstvu: Naša Vlada povećala osnovicu za 587 kuna (+11.49%), a Milanovićeva za ravno - 0!

Odgovornost Vlade - gledati cjelinu sustava

Legitimno je pravo svakoga argumentirati važnost pojedinog sektora - nastavio je - no odgovornost je naše Vlade gledati cjelinu sustava državne i javne uprave te ukupnog funkcioniranja gospodarstva i javnih financija:

- Naša je zadaća odgovorno se odnositi prema novcu poreznih obveznika. Što i činimo. A pritom smo, nemojmo zanemariti, u tri godine uspjeli povećati proračun Ministarstva znanosti i obrazovanja za tri milijarde kuna, najvećim dijelom za porast plaća.

Iz Splita: Nema povratka na staro, na Milanovića & Lex Perković, na nesposobni & nazadni SDP!

Politika plaća treba biti trezvena tema

Uvijek je pitanje - dodao je Marić - kako pomiriti sve zahtjeve za povećanjem plaća sa stvarnim mogućnostima:

- Važno je da politika plaća bude trezvena tema. Ako se gleda visina plaća u školstvu naspram, primjerice, prosječne plaće u gospodarstvu ili BDP-a prema glavi stanovnika, onda je Hrvatska dobro pozicionirana u Europi. Pozivam na smirivanje strasti kako se politička previranja ne bi prelamala preko leđa učitelja, medicinskih sestara ili liječnika.

Sve će se znati u idućim danima i tjednima, kada se definiraju stvari koje su još otvorene i sukladno tome bude donesen prijedlog državnog proračuna - zaključio je potpredsjednik Vlade i ministar financija.

A A A