Vijesti
17. 10. 2019.

S europskim liderima o Brexitu, hrvatskom predsjedanju EU-om, otvaranju pregovora s Albanijom i Sjevernom Makedonijom…

Predsjednik Andrej Plenković u Bruxellesu je sudjelovao na summitu EPP-a i potom na sastanku Europskog vijeća, zajedno s ostalim EU liderima: Ursula von der Leyen, Emmanuel Macron, Angela Merkel, Donald Tusk, Jean-Claude Juncker, Leo Varadkar, Joseph Daul, Andrej Babiš, Peter Pellegrini…

Osim o Brexitu & otvaranju pristupnih pregovora s Albanijom i Sjevernom Makedonijom - što Hrvatska podržava - razgovaralo se i o odnosima s Turskom, skorašnjem predsjedanju RH Europskom unijom i višegodišnjem EU proračunu, vrlo važnom za daljnji razvoj i gospodarski rast Lijepe Naše.

Dogovor o izlasku Ujedinjenog Kraljevstva?

U izjavi za medije uoči Europskog vijeća, predsjednik Vlade RH i HDZ-a osvrnuo se na prvu temu današnjeg sastanka - izlazak Ujedinjenog Kraljevstva iz Europske unije:

- Kako nas je na sastanku na vrhu Europske pučke stranke izvijestio glavni pregovarač EU-a za Brexit Michel Barnier, pronađeno je specifično rješenje, kompromis u kojem bi mogle živjeti i Irska i Ujedinjeno Kraljevstvo. Predloženi dogovor ne bi remetio koncept jedinstvenog EU tržišta, a istodobno ne bi doveo u pitanje ni mirovne sporazume iz 1998. i stvarao prepreke svakodnevnom kontaktu ljudi i prelasku granice između Irske i Sjeverne Irske - o čemu sam zasebno razgovarao i s irskim premijerom Leom Varadkarom.

Ako je irska Vlada zadovoljna s dogovorenim, moj je dojam kako bi većina država članica mogla prihvatiti taj sporazum - kazao je Plenković i napomenuo da je malo vremena do 31. listopada:

- Ali ako i britanski parlament potvrdi sporazum, tehnički ga je moguće provesti u nekoliko dana.

Kompleksna britanska situacija

Upozorio je da sporazum nije moguć bez suglasnosti britanskog parlamenta te podsjetio da (bivša) premijerka Theresa May nije uspijevala postići konsenzus u parlamentu ni za jednu varijantu.

Predsjednik Plenković nije želio predviđati kako će se sve završiti u britanskom parlamentu s obzirom na fragmentiranost njegove političke arhitekture:

- Ta vrlo kompleksna unutarnjopolitička situacija traje već tri godine. Bilo bi malo prehrabro glumiti proroka.

Ponovio je da smatra da je izlazak Ujedinjene Kraljevine iz Europske unije loš te kazao da se radi o povijesnom porazu - koji ima dugoročne posljedice na funkcioniranje EU-a i europskog kontinenta:

- Poslije 46 godina iz Unije ne izlazi bilo koja članica, već zemlja koja je stalna članica Vijeća sigurnosti UN-a, nuklearna sila, prvak slobodne trgovine i zemlja koja je ojačala Europsku uniju.

RH podržava otvaranje pregovora

Novinare je zanimao stav hrvatske Vlade o Sjevernoj Makedoniji, odnosno što Hrvatska tijekom svog predsjedanja Vijećem Europske unije može učiniti kako bi ta zemlja napokon dobila datum početka pristupnih pregovora.

Plenković je potvrdio da je načelna pozicija Hrvatske da daje podršku otvaranju pregovora i sa Sjevernom Makedonijom i s Albanijom.

- Smatramo da je to važno, da su se te zemlje puno trudile, a i Europska je komisija vrlo jasno, eksplicitno preporučila otvaranje. Ovo je pitanje kredibiliteta cijeloga pristupnog procesa. Ne mogu se pravila mijenjati dok se utakmica igra, to nije fer - istaknuo je predsjednik Vlade RH i HDZ-a komentirajući revidirajuću metodologiju proširenja koju predlaže Francuska.

A A A