Vijesti
21. 10. 2019.

Moji su ciljevi ostvareni - EPP je dobio predsjednicu Europske komisije, a Hrvatska potpredsjednicu!

Osim na engleskom jeziku (emisija “Talking Europe”), Andrej Plenković je i na francuskom dao intervju televiziji France 24 ("Ici L'Europe" - Ovdje Europa) nakon dvodnevnog sastanka na vrhu zemalja članica EU-a u Bruxellesu.

Za France 24: Sjeverna Makedonija i Albanija zaslužile su poziv - Podržavamo njihov europski put

Moj cilj - da EPP dobije predsjednika EK

U intervjuu je predsjedniku Vlade RH i HDZ-a postavljeno pitanje „žali li za propuštenom prilikom“ budući da je - kako je novinarka konstatirala - „i njegovo ime kružilo među kandidatima za predsjednika Europske komisije“.

- Nemam za čim žaliti jer je moj kandidat bio Manfred Weber. Zajedno s latvijskim premijerom Krišjanisom Karinšom bio sam pregovarač Europske pučke stranke, a moj je cilj bio da - nakon što socijalisti i liberali nisu pristali na Webera - EPP dobije mjesto predsjednika EK. To smo na kraju i dobili, imenovana je Ursula von der Leyen. Vrtjelo se dosta glasina, ali ja sam hrvatski premijer, i taj posao radim sada već evo tri godine. Pred RH je predsjedanje Vijećem EU-a i imam jako veliku odgovornost na nacionalnoj razini - odgovorio je Plenković.

Šuica - vrlo dobro rješenje

Postavljeno mu je i pitanje o kandidaturi Dubravke Šuice, za koju je novinarka ustvrdila da je "jedva prošla" na saslušanju na nadležnom odboru Europskog parlamenta.

Šuičina uloga - izrazito važna za budućnost naše zemlje!

Plenković je uzvratio da nije "bilo jedva, nego da je dobila dvotrećinsku potporu":

- Pratio sam saslušanje puna tri sata i na njemu je bilo samo jedno provokativno pitanje. Sva ostala su bila vrlo korektna. Gospođa Šuica, potpredsjednica buduće Europske komisije, bila je vrlo dobra, ona ima puno iskustva, tri puta je birana u Europski parlament.

Pomoć u svladavanju demografskih izazova

Izrazio je veliko zadovoljstvo što je Ursula von der Leyen dala Dubravi Šuici resor upravo demografije:

- Polovica članica EU-a ima problema s prirodnim prirastom stanovništva. Potrebno je da EU osigura „dodanu vrijednost“ kako bi se pomogli napori država članica na području demografije.

Šuica: Ruralna područja, aktivno starenje & ravnoteža između poslovnog i obiteljskog života moji su prioriteti u radu buduće EK

Nova EK preuzima dužnost 1. prosinca

Plenković se nije složio s ocjenom da to što Sylvie Goulard, francuska kandidatkinja za članicu EK, nije prošla na saslušanju pred nadležnim odborom EP-a predstavlja "institucionalnu krizu":

- To je problem, ali koji se može riješiti. Nije ovo prvi put da neki kandidati nisu prihvaćeni. Uostalom, i prije saslušanja odbijeni su kandidati Mađarske i Rumunjske. Zbog toga će nova EK i preuzeti dužnost mjesec dana kasnije nego što je predviđeno, 1. prosinca umjesto 1. studenog.

S EU liderima o dovršetku formiranja Europske komisije, u kojoj će Hrvatska prvi put imati potpredsjednicu!

EU nije bila na razini povijesne odgovornosti

Komentirajući odluku Europskog vijeća da ne otvori pregovore o pristupanju sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom, ocijenio je da to „nije bila dobra odluka” s obzirom na to da je Sjeverna Makedonija imala političke hrabrosti čak i promijeniti svoje ime.

Smatra da je Europska unija time „propustila rendez-vous s povijesnom odgovornošću”.

A A A