Vijesti
23. 10. 2019.

Naše pristupanje Schengenu u interesu je svih članica EU-a, pa tako i Slovenije!

Potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova dr. sc. Davor Božinović gostovao je sinoć u „Temi dana“ HTV-a & RTL-u Danas u povodu ocjene Europske komisije da Hrvatska ispunjava sve potrebne kriterije za ulazak u schengenski prostor. Što smo najavili, to smo i uspjeli!

Rečeno - učinjeno!

U „Temi dana“ Božinović je istaknuo da je plan bio ispuniti kriterije za ulazak u schengenski prostor u mandatu Junckerove Europske komisije:

- Rečeno - učinjeno!

Još jedan veliki europski uspjeh - Hrvatska ispunila sve kriterije za pristupanje Schengenu!

Hrvatska će sigurno ući u schengenski prostor - nastavio je - i neće nam se dogoditi ono što je zadesilo Rumunjsku i Bugarsku:

- One su, naime, pri ulasku u Europsku uniju podvrgnute mehanizmu verifikacije koji je pratio njihov daljnji napredak, prije svega u području pravosuđa, dok je Hrvatska ušla bez tog mehanizma - iako je bilo pokušaja da nam se nametne. Uspjeli smo dokazati da nismo u toj kategoriji.

Čuvamo najdužu EU granicu …

Započinjemo s kontaktiranjem svih članica EU-a budući da o našem konačnom ulasku u Schengen odlučuje Europsko vijeće - dodao je:

- Predočit ćemo im da je ulazak RH u schengensku zonu u najboljem interesu svih članica. Našim ulaskom Schengen će se revitalizirati i ojačati. Pristupit će mu Hrvatska, država koja ima najdužu europsku granicu, ali i država koja ima jednu od najjačih graničnih policija uopće u Europi. Voljeli bismo, naravno, da i Bugarska i Rumunjska uđu u schengensku zonu.

… i to na najizazovnijoj ruti!

U RTL-u Danas Božinović je čestitao svima koji su sudjelovali u ovom dobro odrađenom poslu, prije svega policajcima koji čuvaju hrvatsku i EU granicu:

- Uspjeli smo ispuniti sve tehničke kriterije, a Bruxelles je shvatio da je članstvo RH u Schengenu u njihovom interesu. Štitimo najdužu kopnenu granicu EU-a, i to na najizazovnijoj ruti. Nastavit ćemo jačati hrvatsku granicu i tehnički i ljudstvom.

Znanje, volja, predanost

Dodao je i da nitko u ovako složenim uvjetima nije ulazio u Schengen:

- Od prvog dana naglašavam da je ulazak Hrvatske u Schengen interes i Slovenije. Sve ono što naša policija radi ne samo da je u korist hrvatskih građana, nego i slovenskih. Ispunjavajući sve kriterije, pokazali smo i znanje i volju i predanost.

Nastavak jačanja granice

Na pitanje hoće li Hrvatska biti sposobna čuvati vanjsku granicu s obzirom na aktualnu migrantsku krizu, dr. sc. Davor Božinović - koji je i međunarodni tajnik HDZ-a - odgovorio je da su u pripremi već novi projekti za jačanje granica:

- Nismo danas završili posao, a zbog migrantske krize teško je predvidjeti kada će on završiti. Policija prije nekoliko godina nije ni izbliza bila toliko aktivna u čuvanju granice.

A A A