Vijesti
23. 10. 2019.

U Zagrebu od 19. do 21. studenog Izborni kongres EPP-a - najveći skup najjače europske političke obitelji!

Na Kongresu Europske pučke stranke, političke obitelji HDZ-a, okupit će se više od 2.000 sudionika iz gotovo 40 zemalja, među njima i njemačka kancelarka Angela Merkel, izabrana predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen te predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk.

Domaćini Kongresa bit će predsjednik HDZ-a i Vlade RH Andrej Plenković te predsjednik EPP-a Joseph Daul, a najveći dio aktivnosti održat će se u Areni, ali i u nekim drugim reprezentativnim prostorima u Gradu Zagrebu.

Među ostalim, sjednica Predsjedništva i Skupštine EPP-a održat će se u Hrvatskom saboru. U svezi s tim, u pojedinim su se medijima pojavile određene dvojbe i pitanje je li HDZ „privatizirao“ taj prostor. Takve navode držimo neutemeljenima i najoštrije ih odbacujemo - priopćio je glasnogovornik HDZ-a Zoltan Kabok.

Organizator Kongresa je Europska pučka stranka. Njezina je praksa proteklih godina bila sjednice Predsjedništva i Skupštine organizirati upravo u dvoranama nacionalnih parlamenata - primjerice Litve, Danske i Finske - te u prostorima Europskog parlamenta u Bruxellesu, Strasbourgu i Luksemburgu.

EPP se za uporabu dvorana u Hrvatskom saboru - nastavlja se u priopćenju - obratio njegovu Predsjedništvu, koje je u travnju 2019. odobrilo zahtjev većinom glasova. Tu je odluku podupro i SDP-ov potpredsjednik Sabora Siniša Hajdaš Dončić, a Božo Petrov iz Mosta bio je suzdržan.

U skladu s odlukom o visini naknade za korištenje dvorana za sjednice u Hrvatskom saboru, EPP će platiti 42.500 kuna za korištenje i 31.988 kuna za ostale troškove. Zato, uzimajući u obzir pravilnik kojim je utvrđena mogućnost najma dvorana Hrvatskog sabora klubovima stranaka u Europskom parlamentu, u takvoj odluci ne vidimo ništa sporno i neuobičajeno - zaključuje se u priopćenju HDZ-a.

 

A A A