Vijesti
26. 10. 2019.

Država smo koja je najviše investirala u zaštitu svoje granice - Iz Schengenskog fonda povukli smo 270 milijuna €!

Na Plješevici u blizini BiH Andrej Plenković obišao je hrvatske policajce koji danonoćno čuvaju granicu i sprječavaju nezakonite migracije: „Hvala vam svima na zaštiti Lijepe Naše & velikom doprinosu u ispunjavanju uvjeta za ulazak u Schengen!“.

Nakon obilaska granice s BiH na Plješevici, predsjednik Vlade i HDZ-a napomenuo je u izjavi za medije kod aerodroma Željava da smo zeleno svjetlo za Schengen dobili zbog dobrih rezultata:

- Da hrvatska policija nije odradila svoj posao na razini zadanih kriterija, pozitivne ocjene Europske komisije sigurno ne bi bilo.  

270 milijuna € za zaštitu granice

Izdvojio je da je Hrvatska u mandatu naše Vlade povukla svih dostupnih 120 milijuna eura iz Schengenskog fonda, ali i ispregovarala dodatnih više od 150 milijuna € za nadzornu tehnologiju te za opremanje i uvježbavanje oko 6.500 pripadnika MUP-a koji štite našu i ujedno vanjsku granicu EU-a:

- Ta su nam ulaganja i pomogla da ispunimo sve kriterije za Schengen!

Vanjsku EU granicu štititi na najdaljoj lokaciji 

Naglasio je da se vanjska granica EU-a treba štititi na najdaljoj lokaciji, na početku istočno-mediteranskog ili zapadno-balkanskog migracijskog pravca:

- To podrazumijeva štititi i grčke i bugarske granice, na kojima dolazi do inicijalnog ulaska nezakonitih migranata. Onda kasnije ti ljudi - vrlo spretnim, protuzakonitim aktivnostima krijumčara koji profitiraju na ljudskoj nesreći - dospiju ovamo, tisućama kilometara dalje, u sjeverozapadnu BiH uz samu hrvatsku granicu.

Dogovor s Turskom nema alternativu

Založio se za pronalazak dogovora s Turskom o problemu nezakonitih migracija: 

- EU je već dala Turskoj šest milijardi eura kako bi zaustavila val nezakonitih migracija. Bez nje se situacija neće moći stabilizirati, kao što se bez nje nije mogla ni prije tri godine. Treba nastaviti raditi na novom sporazumu. U Turskoj, Jordanu i Libanonu nalazi se trenutačno više od pet milijuna migranata i izbjeglica, i stoga su te zemlje ključne sastavnice cjelovitog rješenja. 

Interes cijele EU, a pogotovo Hrvatske

Upitan što je s prijetnjama iz Turske da će poslati milijun izbjeglica na ovo područje, ponovio je da se s tom zemljom mora razgovarati: 

- Turska i po svom geografskom položaju i po broju izbjeglica i migranata na svom teritoriju može utjecati na dinamiku nezakonitih migracija. Stoga dogovor s njom nema alternativu. To je u sigurnosnom interesu cijele EU, a pogotovo Hrvatske koja se nalazi na toj migrantskoj ruti. 

POHVALE & ZAHVALE IZ BAVARSKE

Dodajmo da je ministar unutarnjih poslova Slobodne Države Bavarske Joachim Herrmann u četvrtak u Zagrebu pohvalio predani angažman naših policajaca i zahvalio Hrvatskoj na čuvanju vanjske EU granice.

https://vlada.gov.hr/vijesti/bavarska-zahvalna-hrvatskoj-na-zastiti-vanjske-granice-eu-a/28077

BOŽINOVIĆ: POLICIJU ĆEMO I DODATNO OJAČATI LJUDSTVOM I TEHNIKOM! 

Potpredsjednik Vlade RH i ministar unutarnjih poslova dr. sc. Davor Božinović s Plješivice: Hrvatska je država koja je zasigurno najviše investirala u zaštitu svoje vanjske granice, a policiju ćemo - prema točno zacrtanim planovima - i dodatno ojačati ljudstvom i tehnikom! Imat ćemo dovoljno graničnih policajaca jer smo ove godine njih oko 800 novih uključili u školovanje, a i Vlada je u četvrtak prihvatila uredbu o mogućnosti angažiranja 1.800 pričuvnih policajaca, koji su se već dokazali kroz svoj radni vijek. Sigurnost Lijepe Naše u rukama je vjerojatno najboljih graničnih policajaca u Europi, u čiju se predanost, moral i profesionalnost svakodnevno možemo uvjeriti. A BiH? I njima bi trebalo biti u interesu da napokon počnu kontrolirati ulazak ilegalnih migranata na svoj teritorij, ali to nažalost ne rade, pa i imamo stanje takvo kakvo jest s druge strane brda - u migrantskom kampu Vučjak.

 

A A A