Vijesti
27. 10. 2019.

Ako netko misli da može ucjenjivati HDZ, grdno se vara!

Gostujući u Intervjuu tjedna Hrvatskog radija, međunarodni tajnik HDZ-a, potpredsjednik Vlade RH i ministar unutarnjih poslova dr. sc. Davor Božinović ponovio je da je naša stranka u svakom trenutku spremna na izbore.  

Prenosimo Božinovićev komentar na nove prijetnje HNS-a - da neće podržati proračun ako se ne udovolji zahtjevima školskih sindikata:

Svima, a ne samo njima

HNS je u cijelu „priču“ krenuo s pitanjem materijalnog statusa učitelja i profesora u osnovnom i srednjem obrazovanju. Od početka ističemo da ne treba izdvajati pojedine segmente zaposlenih u javnom i državnom sektoru jer bi ispalo da se svaki ministar bori isključivo za „svoje“, a da pritom ne vodi računa o široj slici. 

Rast plaća za više od 20%

Ovo je Vlada koja je poslije dugog niza godina - u svakom slučaju neusporedivo znatnije nego Vlade prije nas - podizala minimalne plaće i mirovine, ali i plaće u javnom i državnom sektoru. S novim povećanjem osnovice od 6.12%, uz pozitivne učinke porezne reforme, ispada da će svaki zaposlenik u školstvu u mandatu jedne, naše Vlade dobiti plaću koja je 21, 22, 23% veća nego što je bila.

Neobična logika: manje je bolje

Oni koji nisu štrajkali u vrijeme SDP-ove vlade, kada su im smanjivali plaće, sada - nakon što imaju seriju podizanja osnovica u mandatu ove Vlade - nalaze „razlog“ za štrajk. Neobična situacija: kad su ti oduzimali - to je valjda bilo u redu, a sada kad ti Vlada sukladno mogućnostima podiže osnovicu plaće - onda je to valjda razlog za nezadovoljstvo. 

Analiza & izmjena koeficijenata

Sporni koeficijenti? Tu očito vladaju nered i nesklad koje treba regulirati - i mi smo prva Vlada koja se s tim kani uhvatiti u koštac. Predsjednik Andrej Plenković je i najavio da krećemo u analizu i izmjenu koeficijenata, ali, ponavljam, ne samo za jedan segment. 

Ultimatumi ne prolaze

HNS? Jasni smo od početka. Radimo sve što je moguće u okviru onog što je realno, želimo podići materijalni status zaposlenika - ali svih. Ako netko misli da može ucjenjivati HDZ, grdno se vara. Ponavljam, HDZ je u svakom trenutku spreman na izbore.

SCHENGEN, SLOVENIJA, SIGURNOST

Ostatak Božinovićeva intervjua (Schengen, slovenske prijetnje, ilegalne migracije, stanje u policiji, slučaj Josipa Čelića…) možete pročitati na donjem linku:

Božinović za Hrvatski radio: Ako netko misli da može ucjenjivati HDZ, grdno se vara

 

A A A