Vijesti
28. 10. 2019.

Na svakom sastanku s članovima Bundestaga otvarali pitanje neravnopravnosti Hrvata u BiH

Tijekom posjeta Parlamentarne skupine Sjeverni Jadran njemačkog Bundestaga Hrvatskom saboru, HDZ-ovi su zastupnici pokazali koliko im je važno pitanje položaja Hrvata u BiH i diskriminatorskoga izbornog zakona - premda ta tema nije bila na službenom „dnevnom redu“.

Članovi Parlamentarne skupine Sjeverni Jadran njemačkog Bundestaga - predvođeni „naše gore list“ voditeljem Oliverom Lukšićem - 18. i 19. rujna pohodili su Hrvatski sabor.

U bogatom programu, održali su odvojene sastanke s potpredsjednikom Sabora akademikom Željkom Reinerom, Međuparlamentarnom hrvatsko-njemačkom skupinom prijateljstva (voditelj: Božo Ljubić, koji je i predsjednik saborskog Odbora za Hrvate izvan RH), Odborom za vanjsku politiku (predsjednik: Miro Kovač) i Odborom za europske poslove (predsjednik: Domagoj Ivan Milošević).

Akcijski plan o pojačanoj suradnji

Posjet kancelarke Merkel - važan signal prijateljstva između Njemačke i RH te jačanja gospodarske suradnje

Osim o stanju u jugoistočnoj Europi, daljnjem razvoju vrlo intenzivnih i prijateljskih odnosa temeljem u prvoj polovici 2019. potpisane Zajedničke izjave s Akcijskim planom o pojačanoj suradnji dviju država te predsjedanju Republike Hrvatske EU-om u prvoj polovini 2020. - nakon čega „žezlo“ preuzima Savezna Republika Njemačka - na svim se sastancima razgovaralo i o ulozi hrvatske zajednice u Njemačkoj kao važnom čimbeniku bilateralnih odnosa.

Parlamentarna skupina Sjeverni Jadran njemačkog Bundestaga u posjetu Hrvatskome saboru

Potpredsjednik Sabora Reiner primio izaslanstvo njemačkoga Bundestaga

Za razliku od nekih drugih

A koliko je HDZ-ovim zastupnicima, za razliku od nekih drugih, važan položaj Hrvata izvan RH, a time i naših sunarodnjaka u BiH, „drugoj domovini hrvatskog naroda“, neki dan su hrvatskim novinarima u Berlinu posvjedočili sami njemački zastupnici koji su sredinom rujna posjetili Markov trg.

Naveli su da su njihovi domaćini iz redova naše stranke (već spominjani Reiner, Ljubić, Kovač i Milošević te Miroslav Tuđman i Ivan Ćelić) u razgovorima redom otvarali pitanje neravnopravnosti Hrvata u BiH i diskriminatorskoga izbornog zakona - premda ta tema nije bila na službenom „dnevnom redu“.  

Christian Wirth (Alternativa za Njemačku - AfD):

Svi HDZ-ovi zastupnici isticali su kako bi problem Hrvata u BiH trebao na neki način biti riješen u vrijeme hrvatskog predsjedanja Europskom unijom, što je preraslo u jednu od dominantnih tema naših sastanaka.

Marie-Luise Dött (Kršćansko-demokratska unija - CDU):

Razumljiv je pojačani interes za položaj Hrvata u BiH, posebno što su mnogi hrvatski političari ili rođeni u toj zemlji ili podrijetlom iz nje. Uostalom, iz BiH je i predsjednik saborskog Odbora za Hrvate izvan RH Božo Ljubić (izabran s liste HDZ-a u XI. izbornoj jedinici za „dijasporu“ - op. ur.). Usporedila bih taj angažman s interesom koji političari iz Danske njeguju za dansku manjinu u Njemačkoj.

A A A