Vijesti
4. 11. 2019.

Plenković: Proračun za znanost i obrazovanje u našem mandatu veći za 4.8 milijarde kuna!

Predsjednik Vlade RH i HDZ-a sudjelovao je na svečanosti obilježavanja 350 godina osnutka Sveučilišta u Zagrebu - „najveće visokoobrazovne institucije u Hrvatskoj te čuvara hrvatskoga nacionalnog identiteta i nositelja društvenog, znanstvenog, tehničkog, umjetničkog i kulturnog razvoja“.

Čuvar hrvatskoga nacionalnog identiteta

U svom obraćanju Andrej Plenković je podsjetio na povijest Sveučilišta koja je započela u, kako je rekao, složenim povijesnim okolnostima 17. stoljeća, samo nekoliko mjeseci nakon pogibije Zrinskih i Frankopana.

- Danas je Sveučilište u Zagrebu najveća visokoobrazovna institucija u Hrvatskoj, čuvar hrvatskoga nacionalnog identiteta i nositelj društvenoga, znanstvenog, tehničkog,  umjetničkoga i kulturnog razvoja zemlje - kazao je predsjednik Plenković, dodavši da je ono pomoglo u osnivanju i razvoju ostalih sedam hrvatskih javnih sveučilišta te ga, u punom smislu te riječi, možemo zvati Alma Mater hrvatskoga obrazovanja.

Čestitao je Sveučilištu na ostvarenom napretku ulaskom na Šangajsku listu među 500 najboljih sveučilišta u svijetu.

- Zagrebačko sveučilište sa svojih 65 tisuća studenata i opsežnom znanstvenom produkcijom ima poseban značaj za promicanje obrazovanja u društva.

Proračun za znanost i obrazovanje povećavamo za 1.3 milijarde

- Vlada cijeni obrazovanje. Stoga je i poduzela ovu važnu strukturalnu reformu. Posebno vodimo računa o značaju znanosti i visokog obrazovanja. U posljednje tri godine, proračun za znanost i obrazovanje povećan sa 13.9 na 17.3 milijarde kuna. Od toga, ove godine samo na Sveučilišta i veleučilišta ide 4.7 milijardi kuna, što je povećanje od 660 milijuna kuna, u odnosu na prije tri godine - skoro 17 posto. Za sljedeću 2020. godinu proračun za znanost i obrazovanje povećava se za dodatnih milijardu i 300 milijuna kuna, na ukupno 18.6 milijardi - kazao je Plenković.

Istaknuo je da je u mandatu ove Vlade proračun za znanost i obrazovanje povećan za 34 posto, dok je istodobno iz europskih fondova ugovoreno 2.5 milijardi kuna.

Spomenuo je hrvatsko pridruženo članstvo CERN-u i Europskoj svemirskoj agenciji, dodavši da su znanost i obrazovanje javno dobro i ključ za postizanje osobnoga, društvenoga te gospodarskog razvoja, a ljudi su najdragocjeniji hrvatski kapital u koji trebamo zajednički ulagati.

Prioriteti hrvatskog predsjedanja Vijećem EU

Predsjednik Vlade osvrnuo se na Prioritete hrvatskog predsjedanja Vijećem Europske unije u 2020. godini koji će biti usmjereni na jačanje konkurentnosti europskog gospodarstva i ljudskih potencijala.

Hrvatsko predsjedanje Vijećem Europske unije povijesni je trenutak za našu zemlju!

- Hrvatska sveučilišta trebaju se pripremati za pridruživanje budućem Europskom obrazovnom prostoru koji bi trebao postati stvarnost do 2025. kako bi se smanjila fragmentiranost europskog istraživačkog i znanstvenog prostora, pri čemu je ključno jačanje uravnoteženije mobilnosti znanstvenika i istraživača, promicanje kvalitetnog i cjeloživotnog obrazovanja i razvijanje vještina za poslove budućnosti te bolje praćenje obrazovnih reformi u okviru europskog semestra.

Dodao je da bi uloga hrvatskih sveučilišta u tom procesu trebala biti fokusirana na promicanje izvrsnosti, kvalitetnih studijskih programa, zajedničkih studija i diploma s partnerskim sveučilištima, jačanje atraktivnosti studija za strane studente i istraživače, razmjene novih ideja i iskustava i mobilnost profesora i osoblja.

Modernizacija & daljnje napredovanje

Izrazio je uvjerenje da će Zagrebačko sveučilište prepoznati vrijednost nove inicijative saveza Europskih sveučilišta za vlastitu modernizaciju te još veću otvorenost za suradnju s partnerima i za daljnje napredovanje.

Dodao je da će samo tako nove generacije moći steći vještine i znanja za konkurentnost na tržištima rada u Hrvatskoj, Europi i u svijetu.

- Stoga, vjerujući da će profesori i nastavnici Zagrebačkog sveučilišta u ovoj, 350 godina staroj tradiciji, nastaviti izgrađivati mlade ljude koji će biti kritični, samostalni, istinoljubivi, odvažni, i u konačnici - samopouzdani i izrazito angažirani u svim područjima života, veselim se daljnjoj suradnji s vama i napretku koje Sveučilište daje našoj domovini - zaključio je svoje izlaganje predsjednik Plenković.

A A A