Vijesti
4. 11. 2019.

Vlada RH & Grad Zagreb: Nastavak partnerstva na zajedničkim projektima! Za Imunološki zavod osigurano 30 mil. kn!

Andrej Plenković primio je u Banskim dvorima gradonačelnika Zagreba Milana Bandića. U sklopu redovitog dijaloga koje naša Vlada vodi sa svim županijama, gradovima i općinama, razgovarali su o suradnji na mnogobrojnim razvojno-socijalnim projektima.

Po završetku sastanka u izjavi za medije predsjednik Vlade RH i HDZ-a naglasio je da je trenutačno u fazi provedbe niz zajedničkih projekata - vrijednih više od 1.3 milijarde kuna! - koji pridonose boljoj kvaliteti života svih Zagrepčanki i Zagrepčana te daljnjem razvoju glavnog grada Lijepe Naše:

Rotor Remetinec & Nacionalna dječja bolnica

- Prvenstveno smo razgovarali o projektima prometnog povezivanja, poput Rotora Remetinec koji je pred finalizacijom ili tramvajske pruge do Zračne luke „Franjo Tuđman“, ali i o „Gredelju“ te projektima u zdravstvu - osobito o Nacionalnoj dječjoj bolnici u Blatu i Imunološkom zavodu. Ponavljam, spremni smo pomoći svim projektima koji su dobri za Zagreb i Zagrepčan(k)e!

85% rekonstrukcije ZG rotora, vrijedne 331 milijun kuna, financira se bespovratnim EU sredstvima!

Nakon Pelješkog mosta & Rotora Remetinec, EU novcem gradimo i Nacionalnu dječju bolnicu!

GUP - tema stručnog karaktera

Bilo je riječi, kazao je Plenković, i o „Zagrebu na Savi“, kao i o procesu usvajanja GUP-a za Grad Zagreb:

- U ovom trenutku radi se isključivo o temi stručnog karaktera, koju u Ministarstvu graditeljstva i prostornog uređenja sagledavaju sa svih aspekata usklađenosti sa zakonom i propisima.

Razgovaralo se, dodao je, i o financiranju Zagreba u kontekstu brojnih poreznih rasterećenja koje je Vlada poduzela, kao i o fiskalnoj poziciji Grada u dugoročnom smislu:

- Najvažnija poruka jest da je ovo bio jako koristan i potreban sastanak te da ćemo u duhu naše konstruktivne suradnje nastaviti na najbolji način rješavati sve projekte koji pridonose razvoju Zagreba, ali i cijele Hrvatske.

Odnos je bio, jest i ostaje partnerski

Gradonačelnik Zagreba Milan Bandić kazao je da je odnos Vlade i Grada bio, jest i ostaje partnerski, uz međusobno razumijevanje i odgovornost svih u djelokrugu svoga rada:

- Svih osam zajedničkih projekata o kojima smo razgovarali od interesa su za bolji život građana Zagreba i RH.

Bez Vlade nema nijednoga velikog projekta

Predsjednik zagrebačke Gradske skupštine prof. dr. sc. Drago Prgomet poručio je pak da nijedan veliki projekt u Zagrebu - poput rotora, žičare ili dječje bolnice - ne može uspjeti bez partnerstva Vlade, Grada i Gradske skupštine.

KREĆE PROIZVODNJA U IMUNOLOŠKOM ZAVODU

Ministar zdravstva i član Središnjeg odbora HDZ-a prof. dr. sc. Milan Kujundžić objavio je da je naša Vlada za početak proizvodnje u Imunološkom zavodu osigurala 30 milijuna kuna:

- Upravo se kreće u renoviranje postojećeg prostora i obnovu medicinske opreme kako bi se u žurnom postupku počela proizvoditi cjepiva, za što već imamo u planu novih 30 milijuna. Imunološki zavod ne smije izgubiti licence i svoj brend. O prijašnjim godinama ne volim govoriti. Možda su i prije pokušavali, ali mi smo sada uspjeli osigurati novac i pokrenuti proizvodnju.

Gradnja dječje bolnice u dvije godine

Vezano za početak gradnje Nacionalne dječje bolnice u Zagrebu, odgovorio je da ne može najaviti sa sigurnošću, jer se oko studije izvodivosti natječu svjetski poznate tvrtke, a što, prema Zakonu o javnoj nabavi, usporava proces:

- Vjerujem kako bi, sa svim ukalkuliranim poteškoćama, gradnja ipak mogla započeti u iduće dvije godine.

A A A