Vijesti
12. 11. 2019.

Onima koji pozivaju na fizičke likvidacije i mržnju nema mjesta u HDZ-u!

Jandroković: Zar itko može misliti da je normalno da za se drugu osobu, zato što se s njom politički ne slažete, napiše da joj treba ispaliti „metak u čelo“ ili da je treba „pustiti niz rijeku“? Bačić: Trebamo sankcionirati i iz HDZ-a udaljiti članove koji prijete, koji vrijeđaju. A među njima ima i poznatijih imena. To će itekako dobro doći i našoj Kolindi Grabar-Kitarović u izbornoj utrci za drugi mandat.

Metak u čelo! Leđno plivanje niz Savu puno je jeftinije! Po kratkom postupku! To su samo tri primjera govora mržnje i poziva na nasilje, pa čak i likvidacije, pojedinih članova HDZ-a u WhatsApp i Viber grupama koje su zadnjih dana poprilično uzburkale javnost.

Ne zavrjeđuju biti dio najuspješnije hrvatske stranke

- Svatko ima punu slobodu mišljenja i govora, pravo na kritiku i stavove, ali nećemo tolerirati govor mržnje koji je izvan svih uzusa elementarne pristojnosti, a kamoli lojalnog djelovanja članova HDZ-a. Takvi pojedinci ne zavrjeđuju biti dio najjače, najodgovornije i najuspješnije hrvatske stranke. Ali o tome će odlučivati časni sudovi naših županijskih organizacija. Onaj tko je član HDZ-a, taj će i glasovati za kandidatkinju HDZ-a. A tko želi ići negdje drugdje, otvorena su mu vrata! - jasan je bio predsjednik Andrej Plenković nakon jučerašnje sjednice Predsjedništva HDZ-a.

O potrebi da se sankcioniraju oni koji šire takve poruke mržnje očitovali su se i glavni tajnik HDZ-a Gordan Jandroković (izjava za medije) te predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a Branko Bačić (Dnevnik Nove TV).

JANDROKOVIĆ: Časni sudovi HDZ-a odredit će sankcije - moguće je i isključivanje

Neprihvatljive su poruke mržnje i pozivi na nasilje, ali i poruke koje zagovaraju nelojalnost HDZ-u i pozivi našim članovima da glasuju za druge kandidate. Svatko, naravno, može govoriti slobodno, ali ne može pozivati na čak i fizičku likvidaciju osoba s kojima se politički ne slaže. Onaj tko želi takvo što izgovarati ne može biti član HDZ-a.

Preporuke županijskim organizacijama

Uputit ću preporuke županijskim organizacijama HDZ-a da vide tko se sve služio takvim rječnikom, a moj je osobni stav da takvima nema mjesta u HDZ-u. Naše organizacije prvo će ispitati o kojim se ljudima radi i što su točno govorili. Nakon toga, oni koji su prešli dopuštenu crtu doći će pred časne sudove HDZ-a - koji će im odrediti sankcije sukladno Statutu i Etičkom kodeksu. Moguće je i isključivanje.

Branimo demokraciju i svjetonazor HDZ-a

Takvo ponašanje za osudu je u svakoj normalnoj organizaciji i takve osobe, ponavljam, ne mogu biti u HDZ-u. Zar itko može misliti da je normalno da za drugog čovjeka netko napiše da mu treba ispaliti „metak u čelo“ ili da ga treba „pustiti niz rijeku“?

Ako će nas itko optužiti da smo „stranačka policija“ zato što kanimo sankcionirati takvo ponašanje - neka to i učini! Ali, zna se na kojim vrijednostima počivaju demokratska društva i demokratske stranke. U ovom slučaju branimo demokraciju i svjetonazor HDZ-a, a onima koji to ne razumiju, koji pozivaju na likvidacije i mržnju, njima nema mjesta u HDZ-u. To svima mora biti jasno!

Pomoć Kolindi Grabar-Kitarović

To će pomoći i našoj Kolindi Grabar-Kitarović jer ćemo iz HDZ-a ukloniti one koji navijaju za druge predsjedničke kandidate. Dakle, to njoj može biti samo pozitivno, kao što je pozitivna i njezina kampanja, u kojoj poziva na međusobno uvažavanje i toleranciju. A ljudi to prepoznaju i prepoznat će.

BAČIĆ: Na moje iznenađenje, među širiteljima mržnje ima i poznatijih imena

Oštro osuđujemo govor mržnje i verbalno nasilje u komunikaciji dijela članova HDZ-a. Takvi će, uključujući i one koji su poznati široj javnosti, biti sankcionirani. Tu ima i poznatijih imena, što je za mene, moram priznati, bilo iznenađenje. Sada slijedi postupak pri časnim sudovima HDZ-a koji će odgovoriti na takve ispade koji su nanosili štetu našoj stranci i našoj kandidatkinji.

Vrata za odlazak širom su im otvorena

Dobrodošla je odluka Predsjedništva HDZ-a da govoru mržnje nema mjesta u najjačoj hrvatskoj stranci, u obitelji HDZ-a. Takvo verbalno nasilje ne smije stanovati ni u hrvatskom društvu, stoga trebamo sankcionirati i iz HDZ-a udaljiti članove koji prijete, koji vrijeđaju. Ta će odluka itekako dobro doći upravo u kampanji Kolinde Grabar-Kitarović za njezin drugi mandat. Kako već reče predsjednik Plenković, onim članovima koji drže da su drugi kandidati bolji - vrata su širom otvorena.

Tko će letjeti iz HDZ-a zbog govora mržnje: "Ima imena koja su poznata široj hrvatskoj javnosti. Za mene je to bilo iznenađenje''

A A A