Vijesti
13. 11. 2019.

Vukovar postaje mjesto posebnog domovinskog pijeteta, a županijska bolnica u Gradu Heroju - Nacionalna memorijalna bolnica!

Od sutra u javno savjetovanje ide prijedlog zakona kojim se odaje počast žrtvi Vukovara i želi pomoći njegovom daljnjem razvoju i obnovi. Medved: Vukovar nadilazi lokalnu razinu - on je simbol stvaranja hrvatske države! Kujundžić: Naša država ne smije i neće zaboraviti vukovarsku bolnicu koja ima golemu povijesnu važnost!

Ministar hrvatskih branitelja (i član Središnjeg odbora HDZ-a) general Tomo Medved istaknuo je na konferenciji za medije u Banskim dvorima da se prijedlogom zakona o proglašenju Vukovara mjestom posebnog domovinskog pijeteta želi očuvati trajna uspomena i sjećanje na žrtvu Grada Heroja u Domovinskom ratu, ali i poticati njegov razvoj u svim aspektima:

- Snažna je to poruka naše Vlade i predsjednika Andreja Plenkovića da  Vukovar ima posebno važnu ulogu u hrvatskoj povijesti i da predstavlja simbol otpora, žrtve i zajedništva u Domovinskom ratu - kazao je Medved predstavljajući nacrt prijedloga zakona o proglašenju Vukovara mjestom posebnog domovinskog pijeteta, koji će sutra biti pušten u javno savjetovanje.

Memorijalno groblje - središnje mjesto odavanja počasti

Naglasio je da je Vukovar prerastao i u simbol hrvatske države i borbe hrvatskog naroda za slobodu, nacionalnu samostalnost i teritorijalnu cjelovitost:

- Zakonom se definira pojam posebnog domovinskog pijeteta i područje na koje se odnosi - na Grad Vukovar i naselje Bogdanovci. Kao mjesto posebnog pijeteta određena je i bolnica u Vukovaru, a Memorijalno groblje iz Domovinskog rata definirano je kao središnje mjesto odavanja počasti nacionalnoj žrtvi u uspostavi neovisne i samostalne Hrvatske.

Medved je najavio da će se zakonom uspostaviti i posebno međuresorno tijelo - Vijeće za domovinski pijetet, mir i razvoj - koje će imati 15 članova, a imenovat će ih Vlada na mandat od četiri godine.

Prijenos osnivačkih prava na državu

Predstavljajući pak prijedlog zakona o prijenosu osnivačkih prava nad Općom županijskom bolnicom Vukovar i Bolnicom hrvatskih veterana na Republiku Hrvatsku, ministar zdravstva  (i član Središnjeg odbora HDZ-a) prof. dr. sc. Milan Kujundžić otkrio je da će po tom zakonu Županijska bolnica u Vukovaru postati Nacionalna memorijalna bolnica.

Podsjetio je da je u svibnju Županijska skupština Vukovarsko-srijemske županije donijela odluku da oni, kao vlasnici, prenose svoja prava na državu i Ministarstvo zdravstva:

Ministarstvo preuzima brigu o vođenju bolnice

- Svu brigu o vođenju i poslovanju Nacionalne memorijalne bolnice preuzet će Ministarstvo zdravstva, kao i osigurati sredstva za njezin rad. Time će bolnica biti sačuvana kao ustanova u kojoj će se i dalje liječiti ljudi te, s druge strane, kao posebna bolnica u povijesti hrvatskog naroda.

Naša država ne smije i neće zaboraviti vukovarsku bolnicu koja, osim dnevnog rada s pacijentima, ima i golemu povijesnu simboliku i važnost! - zaključio je Kujundžić.

ČLANAK 8. USTAVNOG ZAKONA

Na novinarski upit hoće li se kroz "posebni pijetet" provući i uklanjanje ćirilice ili ćirilićnih ploča, Medved je napomenuo da je zakonom jasno definirana važnost poštivanja članka 8. Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina.

Pozvani su svi koji žele iskazati pijetet!

Upitan pak hoće li ove godine u Koloni sjećanja u Vukovaru biti i predstavnici Srba, odgovorio je - Svi koji žele mogu doći!

- Sve osobe koje žele iskazati pijetet prema žrtvama pozvani su da sudjeluju u Koloni sjećanja za žrtve Vukovara, kao i za žrtve Škabrnje i svih drugih stratišta iz razdoblja velikosrpske agresije na Hrvatsku.

A A A