Vijesti
14. 11. 2019.

ČVRSTA VEĆINA & NEMOĆNA OPORBA: S 80 glasova ZA prihvaćen proračun! Vratili smo 30. svibnja - jedini pravi Dan državnosti!

Današnje je glasovanje pokazalo koliko je snažna vladajuća većina u Hrvatskom saboru. HDZ je iskazao jedinstvo i jednoglasno donio sve odluke! - naglasio je predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a Branko Bačić.

Hrvatski sabor - s 80 glasova ZA, 41 protiv & jednim suzdržanim - prihvatio je državni proračun za 2020. s projekcijama za 2021. i 2022. godinu.

Naša Vlada proračun temelji na realnom rastu BDP-a od 2.5 posto u idućoj godini, a na prihodovnoj strani proračuna najviše očekuje od PDV-a (55.9 milijardi kuna) te od posebnih poreza i trošarina (16.6 milijardi kuna).

Sabor je odbio 326 amandmana, koliko ih je na predloženi proračun podnijela nemoćna oporba, a prihvatio jedan, onaj četvero HDZ-ovih zastupnika (Sunčana Glavak, Anđelko Stričak, Josip Križanić i Damir Felak) koji su tražili i dobili dodatnih 10 milijuna kuna za Sveučilište Sjever.

Nemoćna oporba

S još čvršćom većinom - 82 ZA, 41 protiv, 1 suzdržan - Sabor je donio i rebalans ovogodišnjega državnog proračuna.

Najznačajnija povećanja odnose se na osiguranje dodatnih sredstava za zaposlene (494.2 milijuna kuna), izdvajanja za mirovine (849.6 mil.) & financiranje 1. faze LNG terminala na Krku (350 mil.).

Odbijeni su amandmani podjednako nemoćne oporbe, a prihvaćen onaj našeg Žarka Tušeka - da se unutarnjom preraspodjelom osigura 2.8 milijuna kuna za Veleučilište Hrvatsko zagorje Krapina.

- Današnje glasovanje je pokazalo koliko je čvrsta vladajuća većina u Saboru, kao i koliko je jedinstven HDZ - poručio je predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a Branko Bačić.

Dan sjećanja na žrtve Domovinskog rata & žrtvu Vukovara i Škabrnje

Sa 77 glasova ZA, 27 protiv i 6 suzdržanih, Hrvatski sabor je usvojio i izmjene Zakona o blagdanima, spomendanima i neradnim danima - upravo onakve kakve ih je naša Vlada i predložila.

U najkraćem: Dan antifašističke borbe ostaje neradni dan, Hrvatska od iduće godine Dan državnosti ponovno slavi 30. svibnja, a dobiva i novi državni blagdan - Dan sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dan sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje 18. studenog.

Europski dan sjećanja na žrtve totalitarnih i autoritarnih režima

Dosadašnji neradni Dan neovisnosti, 8. listopada, postaje Dan Hrvatskog sabora, a status spomendana dobiva i Dan neovisnosti - koji se prebacuje na 25. lipnja. U kalendar su uvršteni i Dan međunarodnog priznanja Hrvatske & Dan mirne reintegracije hrvatskog Podunavlja 15. siječnja, Dan Europe & Dan pobjede za nad fašizmom 9. svibnja, Europski dan sjećanja na žrtve totalitarnih i autoritarnih režima - nacizma, fašizma i komunizma 23. kolovoza.

U kalendaru je i Dan sjedinjenja Međimurja s maticom zemljom Hrvatskom 9. siječnja, koji je taj naziv dobio zahvaljujući amandmanu naše Sunčane Glavak. Prije se zvao Dan donošenja Rezolucije o odcjepljenju Međimurja od mađarske države.

U skladu s Tuđmanovim učenjem

- Klub HDZ-a bio je jednoglasan. Kao prava snažna, demokratska stranka na svojim smo tijelima sučelili stavove, i kao jaka demokratska stranka donijeli smo odluku da ovakve zakonske izmjene proizlaze iz našeg programa. U skladu s učenjem dr. Franje Tuđmana, novim blagdanima pokazujemo što mislimo o suvremenoj hrvatskoj povijesti - istaknuo je Bačić.

Sabor je glasovanjem zaključio aktualnu sjednicu koju je započeo sredinom rujna, a s novom će krenuti u srijedu, 27. studenog.

A A A