Vijesti
15. 11. 2019.

Dan Općine Jalžabet: Otvorenje obnovljenog dječjeg vrtića & svečana sjednica Općinskog vijeća

Nakon dogradnje i obnove, financirane s milijun kuna iz fondova Europske unije (Program ruralnog razvoja), dječji vrtić u Jalžabetu (Varaždinska županija) moći će polaziti 150-ero djece. 

U svom obraćanju na svečanoj sjednici Općinskog vijeća Općine Jalžabet, održanoj u četvrtak navečer nakon otvorenja  dograđenog dijela dječjeg vrtića, predsjednik Andrej Plenković je istaknuo da se u mandatu naše Vlade gradi, obnavlja ili proširuje oko 500 vrtića diljem Hrvatske:

- Od čega je oko 200 vrtića u naseljima ispod 5.000 stanovnika, a svi se radovi financiraju iz Programa ruralnog razvoja Europske unije. Dobar je to primjer demografske politike i konkretnih koristi koje Lijepa Naša crpi iz EU fondova.

Nova radna mjesta & razvojno-socijalni projekti

Pohvalio je Općinu, izrazivši zadovoljstvo ostvarenim učincima fiskalne decentralizacije kroz novi Zakon o financiranju lokalne i područne samouprave:

- U Jalžabetu se snažno razvijaju i poduzetništvo i poljoprivreda te se kontinuirano otvaraju nova radna mjesta. Rezultati su izvrsni, a Općina je akter gospodarskog rasta i razvoja, što se najbolje vidi po realiziranim projektima. A to i jest cijela filozofija politike decentralizacije naše Vlade, kojom je lokalnim sredinama ostalo više sredstava za razvojno-socijalne projekte.

Suradnja iznad standarda koji smo dosad imali

U našem mandatu, naime, uspostavljeni su dijalog i suradnja između državne razine, županija, gradova i općina iznad standarda koji smo u Hrvatskoj dosad imali - nastavio je Plenković:

- Svi su ministri otvoreni prema lokalnim čelnicima za bilo koju temu. Sastajemo se redovito, nema relevantnog zakonskog prijedloga koji nije prošao, osim javne rasprave, i dodatne konzultacije s onima na koje se i odnosi - na vaše sredine.

Nema napretka bez ravnomjernog regionalnog razvoja

Projektne poluge kroz nacionalna ili europska sredstva omogućuju ravnomjerni regionalni razvoj bez kojeg nema odgovarajućeg napretka. Naša je zadaća nastaviti unaprjeđivati gospodarstvo i promicati društvenu solidarnost - zaključio je predsjednik Vlade RH i HDZ-a.

A A A