Vijesti
15. 11. 2019.

Stop lažnim optužbama! RH ne krši, već štiti europsko pravo, štiti vanjsku granicu EU-a od ilegalnih migracija!

(VIDEO) Karlo Ressler i dr. sc. Tomislav Sokol žestoko su na plenarnoj sjednici Europskog parlamenta uzvraćali na paušalne tvrdnje ljevičarskih i zelenih zastupnika o tobožnjem nasilju hrvatske policije. Neke nevladine organizacije htjele bi nas takvim pritiscima natjerati da odustanemo od čvrste zaštite granice. Neće proći!

Na plenarnoj sjednici Europskog parlamenta raspravljalo se o humanitarnoj situaciji za migrante u Bosni i Hercegovini, uz posebni naglasak na ilegalni kamp Vučjak kod Bihaća - neposredno uz hrvatsku granicu.

U ime Europske pučke stranke (EPP) izlagao je naš Karlo Ressler, izvijestivši zastupnike o migrantskom pritisku s kojim se svakodnevno susreće Hrvatska, ali i o lažnim optužbama o tobože nehumanim postupanju hrvatske policije prema migrantima.

Pod migracijskim i političkim pritiskom

Improvizirani kamp Vučjak, 6 kilometara udaljen od granice RH, na mjestu nekadašnjeg odlagališta smeća, izravno pridonosi znatnom pogoršanju humanitarne situacije, zbog čega trpe ne samo migranti, nego i svi stanovnici Bihaća i čitavoga pograničnog područja - napomenuo je Ressler:

- Životni uvjeti migranata i dalje su potpuno neadekvatni, a pojačana su nezakonita kretanja na jedinome kopnenome migracijskom pravcu prema Europi - tzv. balkanskoj ruti. RH, dakle, podnosi jedan od najvećih migracijskih pritisaka u EU-u, a istodobno i politički pritisak kroz paušalne tvrdnje o navodnom nasilju hrvatske policije prema migrantima. Lažnim optužbama pojedine nevladine organizacije željele bi natjerati Hrvatsku da odustane od učinkovite zaštite svoje nacionalne i ujedno vanjske granice EU-a.

Naša je dužnost štititi granicu

Upravo je zato naš zastupnik u govoru i naglasio da su nekontrolirani i nezakoniti ulasci u BiH glavni uzrok teškoga humanitarnog stanja:

- Ne smije se popustiti ciljanim pritiscima jer imamo dužnost prema svim europskim građanima štititi najdužu kopnenu granicu EU-a. Potrebno je zatvoriti kamp Vučjak, pomoći BiH da bolje upravlja migracijskim pritiskom i shvatiti da je ovo pitanje koje se tiče cijele Unije, a ne samo jedne države članice.

SOKOL: Stop lažnim optužbama protiv Hrvatske!

Na plenarnoj sjednici Europskog parlamenta i naš se zastupnik dr. sc. Tomislav Sokol, zajedno s Resslerom, javljao za riječ kako bi kontrirao svakom govorniku s ljevice i iz redova zelenih koji bi napao Hrvatsku:

- Riječ je o fake news koji temeljite na neprovjerenim izvješćima raznih udruga koje žele lažno ukazati da RH krši europsko i međunarodno pravo, tobože nasilno protjeruje migrante i onemogućuje im pristup sustavu međunarodne zaštite.

Hrvatska ne krši, već štiti europsko pravo!

Nikakvih dokaza nema za te optužbe! - ponovio je Sokol više puta tijekom sjednice, na kojoj je jedan ljevičarski zastupnik čak ustvrdio da “hrvatski policajci prebijaju migrante metalnim šipkama”.  :

- Nažalost, ova Vaša rasprava nije odviše ozbiljna. Hrvatska ne krši, već štiti europsko pravo, štiti vanjsku granicu EU-a od ilegalnih migracija! Hrvatska poštuje ljudska prava migranata, njeguje humanitarni pristup unatoč svim izazovima, ali i brani pravila na kojima se temelji ova naša zajednica: Humanitarni pristup - da, zaštita ljudskih prava - da, ali isto tako - stop nelegalnim migracijama. Štitimo EU granicu, štitimo EU pravo!

RESSLER BRANIO HRVATSKU I NA ODBORU ZA GRAĐANSKE SLOBODE

Slične kritike imali su zeleni i lijevi eurozastupnici i na Odboru za građanske slobode EP-a, održanom uoči plenarne sjednice, na kojem je predstavnik Europske komisije predstavio dokument o prolasku Hrvatske na tehničkoj evaluaciji pripreme za Schengen.

Neki su europarlamentarci tvrdili da su se i „osobno“ na granici RH i BiH uvjerili u sumnje koje iznose migranti, a Hrvatsku je branio Karlo Ressler, koji je i član navedenog odbora:

 - Naravno da smo svjesni navoda koje iznose neke nevladine organizacije, ali drago nam je da je EK kao jedino kompetentno tijelo potvrdila da Hrvatska ispunjava sve kriterije za ulazak u Schengen. Trebali bismo izbjeći politiziranje nečega što je zaista tehnička evaluacija.

A A A