Vijesti
19. 11. 2019.

Donald Tusk: Ostavljam Europsku uniju u dobrim rukama!

(VIDEO) Predsjednik Vlade RH i HDZ-a Andrej Plenković primio je u Banskim dvorima predsjednika Europskog vijeća Donalda Tuska, koji je za svoj posljednji posjet na toj dužnosti odabrao upravo Hrvatsku. „U Zagrebu se uvijek osjećam sjajno!“.

Donald Tusk poručio je da mu je uvijek zadovoljstvo posjetiti Hrvatsku, ne samo u službenim prigodama, već i privatno.

- Uvijek sam smatrao da je pristupanjem Hrvatske Europska unija postala ljepšom i kulturno bogatijom - poručio je te izrazio posebno zadovoljstvo što će sljedeće godine Rijeka biti europskom prijestolnicom kulture.

Hrvatsko predsjedanje Vijećem EU-a

Kazao je da je s predsjednikom Plenkovićem danas razgovarao o priprema Hrvatske za svoje prvo predsjedanje Vijećem Europske unije, u prvoj polovici 2020.

Istaknuvši da je predsjedanje Vijećem veliki izazov za svaku zemlju, naglasio je kako ne sumnja, pogotovo nakon današnjeg razgovora, da je Hrvatska vrlo dobro pripremljena.

- Drugim riječima, ostavljam Europsku uniju u dobrom rukama - poručio je Tusk.

Da taj zadatak neće biti lagan pojasnio je činjenicom da će se vrlo vjerojatno Brexit dogoditi upravo početkom iduće godine pa će Hrvatska biti zadužena za početak pregovora o budućim odnosima EU-a i Ujedinjene Kraljevine.

Tu su i pregovori o idućem višegodišnjem financijskom okviru, dodao je te pojasnio da će Hrvatska, kao predsjedateljica, nakon što se postigne dogovor biti zadužena za pregovore o zakonodavstvu s Europskim parlamentom.

- To će biti kritični period za EU i pouzdat ćemo se u vaše stabilno rukovodstvo.

Vratiti jedinstvo EU-a oko pitanja proširenja

U kontekstu daljnjeg proširenja Unije, pred hrvatskim predsjedanjem će također biti izazovi. Izrazio je pritom veliko razočarenje zbog nedonošenja odluke o pokretanju pregovora sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom, ali i dodao kako neće prestati biti optimist.

- Duboko sam uvjeren da ćete učiniti sve što je u vašoj moći da povratite jedinstvo Unije oko pitanja proširenja, u isto vrijeme pokazujući pozitivan angažman EU-a u regiji - rekao je Tusk i dodao kako želi puno uspjeha zagrebačkom summitu u svibnju.

Kako je ovo njegov zadnji posjet na dužnosti predsjednika Europskoga vijeća kazao je da se ne radi o slučajnosti da je upravo ovdje u Zagrebu, već da je to bila i njegova privatna odluka.

Zahvalio je predsjedniku Plenkoviću na odličnoj suradnji.

- Uvjeren sam da će s tako energičnim, osobito sposobnim i pro-europskim  liderom poput tebe, hrvatsko predsjedništvo i Europska unija biti sigurna i stabilna- kazao je na kraju svoga obraćanja predsjednik Europskoga vijeća.

Novi EU proračun treba odgovoriti na potrebe tradicionalnih politika i nove izazove

Predsjednik Vlade i HDZ-a Andrej Plenković zahvalio je predsjedniku Tusku na svoj podršci koju je kontinuirano pružao Hrvatskoj, bilo da je riječ o vremenima kada je bio premijer Poljske, bilo o posljednjih pet godina kada je bio na dužnosti predsjednika Europskoga vijeća.

Podsjetio je da je upravo Donald Tusk 2011., tada u ulozi predsjedavajućeg Vijeća EU-a, Hrvatskoj donio Ugovor o pristupanju.

Posebno upečatljivim ocijenio je posjet predsjednika Tuska Hrvatskoj u siječnju 2017. godine, kada je u Hrvatskome saboru održao govor na hrvatskome jeziku.

Predsjednik Plenković kazao je da je njihov današnji susret prošao u razmjeni mišljenja o ključnim temama - tranziciji između aktualne i buduće Europske komisije, tranziciji između sadašnjeg i budućeg predsjedavajućeg Europskoga vijeća, pripremama za Europsko vijeće u prosincu te nastavku razgovora o višegodišnjem financijskom okviru.

- Hrvatska će se kao predsjedavajuća Vijeća potruditi, zajedno s budućim predsjedateljem Europskoga vijeća Charlesom Michelom i s Njemačkom, koja će preuzeti predsjedanje nakon nas, da se taj dogovor postigne što ranije i to na način da, koliko je to moguće, budu zadovoljni svi, i neto kontributori i neto korisnici, a da pritom odgovorimo i na potrebe tradicionalnih politika - kohezijske i poljoprivredne - i da odgovorimo na nove izazove koji su pred nama, osobito u pogledu sigurnosti", kazao je Plenković.

Razgovarali su i o prioritetima hrvatskoga predsjedanja čiji je slogan Snažna Europa u svijetu punom izazova - Europa koja raste i razvija se, Europa koja povezuje, Europa koja štiti i Europa koja je globalno utjecajna.

Hrvatska želi pomoći u procesu otvaranja pregovora sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom

Uz višegodišnji financijski okvir, Hrvatska će na dnevni red odmah po preuzimanju predsjedanja dobiti i temu izlaska Ujedinjene Kraljevine iz Europske unije, kazao je Plenković, kao i daljnje pripreme za sastanak na vrhu između država članica Europske unije i država jugoistoka Europe, koji će se u svibnju održati u Zagrebu.

- Željeli bismo pomoći da se odblokira ova situacija o kojoj je govorio i Donald vezana za nedonošenje odluke o otvaranju pregovora sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom. Naša je pozicija tu vrlo jasna. Smatramo da bi bilo dobro i za ove zemlje i za njihovu europsku perspektivu i za stabilnost čitavoga jugoistoka Europe da ti pregovori otpočnu - naglasio je Plenković i dodao da je ionako poznato da su ti pregovori po postojećoj metodologiji izrazito zahtjevni i da će trebati dosta vremena da se ispune svi kriteriji.

Na kraju je zahvalio Donaldu Tusku na, kako je rekao, simboličnom, zadnjem posjetu nekoj od članica u ulozi predsjednika Europskoga vijeća.

A A A