Vijesti
20. 11. 2019.

Sabor i Bundestag jačaju suradnju tijekom hrvatskog predsjedanja Europskom unijom

Predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković primio je predsjednika Parlamenta Savezne Republike Njemačke Wolfganga Schäublea. Zajedno su najavili i da će ohrabrivati zemlje jugoistočne Europe na putu prema EU-u.

Naravno da je najvažniji dio hrvatskog predsjedanja Vijećem EU-a u rukama izvršne vlasti, Vlade i naših ministarstava, ali usuglasili smo se da parlamenti mogu dati bitan doprinos u povezivanju izvršne vlasti s građanima - rekao je Gordan Jandroković nakon sastanka s jednim od najiskusnijih i najpopularnijih njemačkih političara, koji sudjeluje na Kongresu EPP-a u Zagrebu.

Njemačka od Hrvatske preuzima predsjedanje EU-om

Budući da Njemačka preuzima predsjedanje EU-om 1. srpnja 2020. godine, odmah nakon Hrvatske, dvojica predsjednika parlamenata usuglasila su se da će ohrabrivati zemlje jugoistočne Europe na njihovom putu prema Europskoj uniji.

U listopadu su blokirani pretpristupni pregovori Sjeverne Makedonije i Albanije s EU-om, a brojne zemlje članice nadaju se da će se europska perspektiva tih zemalja poboljšati do zagrebačkog sastanka na vrhu u svibnju.

- I RH i Njemačka smatraju da proces proširenja itekako utječe na stabilnost i sigurnost ne samo ovog dijela Europe, nego i Europe u cjelini - istaknuo je Jandroković.

Odnosi prijateljski, saveznički i partnerski

Predsjednicima hrvatskog i njemačkog parlamenta ovo je drugi susret. Obojica su pohvalili bilateralne odnose RH i Njemačke te pozvali na njihovo daljnje jačanje.

- Naši bilateralni odnosi vrlo su intenzivni, ali ih i dalje trebamo jačati s ciljem jačanja čitave Europe. Razgovarali smo o mladima, kako ih zadržati, ali i privući mlade iz drugih zemalja - naglasio je Wolgang Schäuble.

Naši su odnosi prijateljski, saveznički i partnerski. Njemačka, u koju je hrvatski izvoz ove godine porastao za 10.9%, naš je prvi partner u robnoj razmjeni. To je i zemlja iz koje, sa 17 milijuna noćenja u prvih 8 mjeseci 2019. godine, dolazi najveći broj turista u Hrvatsku. A njemačke kompanije treći su investitori u RH -  zaključio je predsjednik Hrvatskog sabora.

A A A