Vijesti
24. 11. 2019.

Predsjednica iz Stuttgarta: Hrvati izvan Hrvatske nisu „dijaspora“, oni su naša braća, naša snaga!

Dvorana u Bad Cannstattu bila je premala da bi primila sve koji su željeli doći na obilježavanje 30. godišnjice utemeljenja prvoga ogranka HDZ-a u Njemačkoj, na kojem je sudjelovala i naša kandidatkinja - sadašnja i buduća predsjednica Republike.

HDZ u Njemačkoj - snažna potpora Kolindi Grabar-Kitarović! Ovdje je premoćno pobijedila na izborima 2014. godine, a isto će biti i 22. prosinca! Sigurni smo da ćemo je još pet godina nazivati našom, hrvatskom predsjednicom! Tako bi se, u najkraćem, mogao opisati prelijepi skup u Stuttgartu.

U saveznoj pokrajini Baden-Württemberg živi oko 140.000 Hrvata, svi su integrirani u njemačko društvo, ali i čvrsto vezani uz Domovinu, itekako svjesni da su jedino naša stranka i naša predsjednica iskreno zahvalni za veliki doprinos hrvatskog iseljeništva međunarodnom priznanju i slobodi Lijepe Naše, sukladno ključnom načelu dr. Franje Tuđmana o zajedništvu svih Hrvata diljem svijeta. Za razliku od nekih drugih, pa i potencijalnih kandidata, koji ih i danas posve ignoriraju, ili čak stigmatiziraju, valjda refleksno kao još uvijek „neprijateljsku emigraciju“…

U svom govoru, predsjednica je naglasila da za nju Hrvati u Njemačkoj nisu „dijaspora“, nego iseljena Hrvatska, neizmjerne snage i potencijala:

- Sve manje trebamo govoriti o „Hrvatima u Hrvatskoj“, „Hrvatima u Njemačkoj“, „Hrvatima u Bosni i Hercegovini“, a sve više o - Hrvatima. Ratovi i životne nedaće rasuli su nas diljem svijeta, no gdje god se nalazili - dijelimo vrijednosti obitelji, rada i vjernosti Domovini iz koje smo potekli i u koju se želimo vratiti.

U svome prvom mandatu - nastavila je Grabar-Kitarović - obnovila sam dotad pokidane veze s hrvatskim iseljeništvom te ću u drugom mandatu nastaviti raditi na jedinstvu domovinske i iseljene Hrvatske:

- Sretna sam što su me naši ljudi u Njemačkoj u ovolikom broju i ovako srdačno dočekali. Hrvati izvan Hrvatske su me 5 godina ugošćavali u svojim zajednicama, klubovima, obiteljskim domovima. Znaju tko sam i iza čega stojim.

A znaju i tko ih ignorira, pa i želi da nikad više ne glasuju, kao što znaju i tko ih se sada odjednom sjetio, kada nasušno treba njihov glas! - zaključila je predsjednica RH, sadašnja i buduća, popraćena snažnim pljeskom i ovacijama.

A A A