Vijesti
25. 11. 2019.

Centar za dijeljenje usluga učinit će javnu upravu učinkovitijim i transparentnijim servisom građana i poduzetnika!

Andrej Plenković otvorio je CDU - najveći IT infrastrukturni projekt u RH, vrijedan 362 milijuna kuna! čime je obilježena 55 godišnjica poslovanja te strateške tvrtke. „Stvaranjem 'državnog oblaka' digitaliziramo javnu upravu, objedinit ćemo i uvezati svih oko 300 državnih tijela kako bi hrvatski ljudi mogli lakše i brže ostvarivati svoja prava“.

Predsjednik Vlade RH i HDZ-a naglasio je da je CDU veliki infrastrukturni projekt za državu jer su digitalizacija i digitalna transformacija važni za gospodarski razvoj i bolje usluge građanima i poduzetnicima. Također, istaknuo je da su digitalizacija i digitalna transformacija teme koje obilježavaju modernizaciju gospodarstva, razvoj i bolje usluge država i državnih uprava pa tako i Hrvatska radi na tome da njezina uprava bude učinkovitija, kvalitetnija, transparentnija i odgovornija, što očekuju i građani i poduzetnici.

- Vjerujem da je konkurentnost na globalnoj razini tema kojoj možemo pristupiti samo na način da više ulažemo i da se brže moderniziramo. Mi stoga želimo modernizirati i transformirati javni sektor na digitalan način.

Dodao je da su postojeće usluge u procesu digitalizacije, a uvode se i nove inovativne javne elektroničke usluge te se na taj način gradi cijeli sustav državne informacijske infrastrukture. Izdvojio je sustav e-Građani i e-Poslovanje, zatim izrazito kvalitetan i međunarodno priznat sustav e-Recept, sustav e-Račun, ali i mnoge druge.

40 projekata digitalizacije vrijednih 1,3 milijarde kuna

- Provodimo i digitalizaciju zdravstvenoga i pravosudnog sustava, kulturne baštine, poljoprivrednih postupaka, zemljišnih knjiga i drugih međusobno povezanih platformi. To što radimo primijetilo se i prigodom evaluacije na europskoj razini, prema zadnjem DESI indeksu Hrvatska je u ovom mandatu napredovala za 4 mjesta.

Pojasnio je da se izvješću o DESI indeksu konstatira da je Hrvatska u 2018. i 2019. pokrenula više od 40 projekata digitalizacije, vrijednih 1,3 milijarde kuna, što će zasigurno utjecati na ubrzanu transformaciju hrvatske javne uprave.

Najveći IT infrastrukturni projekt

- Pokrenuli smo i Nacionalnu koaliciju za digitalne vještine i radna mjesta. Svjesni smo da je razvoj digitalnih vještina građana upravo ključan za digitalnu transformaciju Hrvatske.

Centar dijeljenih usluga, kolokvijalno zvan CDU, čija je ukupna vrijednost 360 milijuna kuna najveći je infrastrukturni projekt u IT-području u Hrvatskoj, dodao je Plenković.

CDU: 361 mil. kn, od čega 85% iz EU-a, ZA digitalizaciju uprave kako bi jeftinije & brže pružala usluge građanima!

- On će omogućiti standardiziranu i ujednačenu platformu za poslovanje svih državnih tijela i daljnji razvoj svih digitalnih usluga. Nadalje, omogućit će povezanost baza podataka i registara, kako bi javna uprava bila učinkovitija prema načelu „samo jednom“.

Javni sektor na razini 21. stoljeća

Omogućit će i optimizaciju troškova digitalne infrastrukture i IT sustava države, veću sigurnost i zaštitu podataka pohranjenih u sustavima koje vode državna tijela i lokalna samouprava, a sve to na paradigmi takozvanog „državnog oblaka“.

Važnim je istaknuo da je APIS, osobito s ovim projektom, dio onoga što se naziva kritična nacionalna infrastruktura i treba imati poseban pristup i posebnu zaštitu.

Svim ovim navedenim, kazao je predsjednik Plenković, Hrvatska se pridružuje Europskoj uniji u stavljanju naglaska na nove digitalne infrastrukture koje trebaju izgraditi javni sektor na razini 21. stoljeća.

- To znači integraciju digitalne tehnologije radi automatizacije i interoberabilnosti brojnih procesa, a to je od ključne važnosti za konkurentnost našega gospodarstva, pružanje kvalitetnih i mobilnih usluga građanima.

U skladu s prioritetima hrvatskog predsjedanja EU-om

Plenković je ovom prigodom naglasio kako se procjenjuje da će u svijetu sva ulaganja u digitalnu transformaciju u 2022. godini doseći dva bilijuna dolara, odnosno 2000 milijardi dolara, i to po visokoj prosječnoj godišnjoj stopi rasta od 17% između 2017. i 2022.

- Stoga nemamo nikakve alternative već uskočiti u taj vlak digitalne, ili kako je nazivamo, četvrte industrijske revolucije.

Dodao je da je to u skladu s prioritetima hrvatskoga predsjedanja Vijećem Europske unije, osobito u dva bloka - Europa koja raste i razvija se i Europa koja povezuje - pri čemu se misli na daljnje produbljivanje jedinstvenog tržišta i snaženje digitalizacije poslovanja, jačanje konkurentnosti europske industrije te malih i srednjih poduzeća, modernizaciju poljoprivrede i razvoj ruralnih područja te uravnoteženu mobilnost znanstvenika i istraživača uz promicanje kvalitetnog i cjeloživotnog obrazovanja, kako bi se stjecale vještine za poslove budućnosti.

Važna uloga APIS-a u digitaliziranju hrvatskog gospodarstva

- Te vještine i digitalizacija pružaju jedinstvenu mogućnost za privlačenje dodatnih ulaganja u brzorastuće inovativne digitalne i digitalizirane industrije u Hrvatskoj, gdje imamo sjajnih primjera i vjerujem da će i mnogi mladi krenuti u poslovni svijet upravo u tom segmentu - naglasio je predsjednik Vlade i HDZ-a, istaknuvši da pritom i hrvatska tradicionalna industrija može iskoristiti brojne mogućnosti koje nude nove tehnologije - poput mobilne mreže 5G, Interneta stvari, velikih podataka, Blockchaina i sustava temeljenih na umjetnoj inteligenciji.

- Sve je to ključno ukoliko želimo da hrvatsko gospodarstvo bude među onima koji se najbrže i najbolje prilagođavaju i na taj način zadržavaju i europsku i globalnu konkurentnost.

Dodao je da u tom procesu APIS ima važnu ulogu, a podsjetio je da je ta tvrtka sudjelovala u organizaciji i podršci brojnim važnim projektima -  od referenduma o neovisnosti, prvih slobodnih i demokratskih izbora pa do uspostave informacijskih sustava Porezne i Carinske uprave.

- Želim Vam da nastavite s vašim predanim radom, zajedno s partnerima, da budete i svojevrsni centar izvrsnosti kojega državna uprava, ali uopće i javni sektor, treba. Imat ćete u tome podršku Vlade. Zahvaljujem vam se na dosadašnjim postignućima i veselim se što će ovaj CDU projekt dignuti našu umreženost na novu, do sada nedosegnutu, razinu.

A A A