Vijesti
25. 11. 2019.

Povećanjem plaće za 18.3% & rekordnim ulaganjem pokazujemo koliko brinemo o obrazovanju! Djeca trebaju ići u školu!

(VIDEO) Da je naša Vlada, kao SDP-ova, smanjivala plaće, ukidala božićnicu i regrese, a usto zadužila RH za 70 mlrd. kn, pa da se štrajka protiv nje, rekao bih - OK. Ali, ako smo Vlada koja podiže plaće za 18.3%, i to samo temeljem rasta osnovice, koja u školstvo ulaže više sredstava nego ikad prije, koja će povećati i božićnicu i regres s 1.250 na 1.500 kn te dar za djecu s 500 na 600 - onda to svjedoči da smo konstruktivni.

U razgovoru s novinarima predsjednik Vlade i HDZ-a Andrej Plenković istaknuo je kako bi se morao postići dogovor sa sindikatima obrazovanja, i to prvenstveno zbog djece koja trebaju ići u školu. Izdvojio je da je u priči o štrajku u obrazovanju važna i uloga medija kako se ne bi slala poruka da treba „stisnuti“ onog koji racionalno upravlja zemljom tako da ne nabija dugove budućim generacijama.

- Ispada da njega sada treba ucijeniti i natjerati - na što? Vratiti se na staro - napraviti tour po financijskim središtima, zadužiti se, ponovno pasti u deficit, isplatiti lovu i reći: „Bravo, odlično si napravio“ - rekao je Plenković ustvrdivši kako bi to značilo da se baca u smeće sve što je do sada napravljeno.

Najvažnija su djeca

- Ne ide to tako, netko mora u zemlji vidjeti širu sliku. Ako nema tko drugi, evo, mi ćemo. Mislim da ćemo se na kraju ipak dogovoriti, no za dogovor je potrebno dvoje - mi smo tu. Sve što smo dosad napravili pokazuje da smo konstruktivni. Nijedan potez ni riječ s naše strane nisu bili krivi. Svi su potezi in favorem - dodao je.

Predsjednik Vlade i HDZ-a poručio je da su najvažnija djeca.

- Kako bi mogla napredovati, naučiti, položiti ispite i biti spremna odgovarati na izazove. Sutra kad izađu na fakultete i tržište rada moraju nešto znati, a da bi nešto znali - moraju ići u školu.

Apeliram na učitelje i profesore da nađemo kompromis radi dobrobiti djece!

Koeficijenti su problem star 20-ak godina

Predsjednik Plenković je naglasio da je zahtjev prosvjednika o povećanju koeficijenata za 6.11 posto pitanje koje se akumulira već dvadesetak godina. Stoga, a i s obzirom na sve što je ova Vlada učinila za obrazovanje, prosvjed smatra apsurdnim.

Za Dnevnik HTV-a: U vrijeme kada se plaće povećavaju nema nikakvog razloga za prosvjed!

- U tome je cijeli apsurd prosvjeda. Da smo mi Vlada koja je kao SDP-ova Vlada smanjivala plaće, ukidala božićnicu i regrese, pa da se onda štrajka protiv nje, rekao bih - OK. Ako smo mi pak Vlada koja će sada dignuti božićnicu i regres s 1.250 na 1.500 kuna, koja dar za djecu diže s 500 na 600 kuna i povećava iznos otpremnina za 2.000 kuna više nego što je danas, onda je to dobro - kazao je Plenković i podsjetio da je Vlada koju je vodio Zoran Milanović zadužila Hrvatsku za 70 milijardi kuna.

Nikad veće investicije u znanost i obrazovanje

Naveo je da je njegova Vlada prosvjetnim radnicima već dignula plaće za 11.49 posto te da će im plaća biti veća za ukupno 18.3% prihvate li porast osnovice u idućoj godini po modelu 2+2+2.

- Imat će plaću 18.3 posto veću nego što je bila prije nego što je Vlada kojoj sam ja na čelu dobila povjerenje, plus obrazovna reforma, plus nikad veće investicije u znanost i obrazovanje… 18.3 milijarde kuna iznosi proračun Ministarstva znanosti i obrazovanja, to su ulaganja u škole, u fakultete, projekte...

Sindikati na sastanku s predstojnikom Ureda premijera

Stoga sve što se sada zbiva, s obzirom na postignuća ove Vlade, smatra pretjeranim.

- Zašto se ovo pitanje od 6.11 posto povećanja koeficijenata nije dignulo nekoj drugoj vladi, primjerice onoj koja je smanjivala plaće?

A A A