Vijesti
27. 11. 2019.

U 3. tromjesečju ove godine ubrzani rast hrvatskog gospodarstva - daleko iznad prosjeka Europske unije!

Iz Državnog zavoda za statistiku stigao je najbolji odgovor frustriranim gubitnicima, malicioznim katastrofičarima i udruženim agresivcima Bernardiću & Marasu, Grmoji & Bulju: u 3. kvartalu 2019. bruto domaći proizvod (BDP) porastao je za 2.9% na godišnjoj razini!Iz Državnog zavoda za statistiku stigao je najbolji odgovor frustriranim gubitnicima, malicioznim katastrofičarima i udruženim agresivcima Bernardiću & Marasu, Grmoji & Bulju: u 3. kvartalu 2019. bruto domaći proizvod (BDP) porastao je za 2.9% na godišnjoj razini!

Ne samo što je to brži rast nego u 2. tromjesečju 2019. godine, kada je iznosio 2.4%, već je hrvatski rast i među najvećima u Europskoj uniji - u kojoj je u prosjeku gospodarstvo u 3. kvartalu poraslo za 1.3% na godišnjoj razini. Dakle:

RH - EU = 2.9% : 1.3%!

I na kvartalnoj razini (odnos 3. i 2. tromjesečja 2019.) hrvatski je rast daleko iznad prosjeka EU-a:

RH - EU = 0.8% : 0.3%!

Raduje i podatak da je najveći pozitivni doprinos rastu našeg BDP-a ostvaren - kako je priopćio DZS - povećanjem izvoza roba i usluga te potrošnje kućanstava.

Povećanje potrošnje kućanstava …

Potrošnja kućanstava, kao pokazatelj i životnog standarda i društvenog optimizma, u 3. tromjesečju 2019. porasla je za 3.3% u odnosu na isto lanjsko razdoblje - što je brži rast u odnosu na prethodni, 2. kvartal, kada je iznosio 2.7%.

…. porast izvoza roba i usluga ….

Izvoz je pak u 3. kvartalu porastao za 4.7% na godišnjoj razini, opet brže nego 2. tromjesečju, kada je rast iznosio 3.3%. Od toga je izvoz roba skočio 7.1%, a izvoz usluga - 3.1%.

…. a smanjenje uvoza!

Uvoz roba i usluga istodobno je porastao za samo 1.1% na godišnjoj razini, znatno manje nego u prethodnom tromjesečju - kada je bio uvećan za 8.3%!

A A A